Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Persbericht NIVR

Delft, januari 2002

Nieuwe generatie instrumenten voor klimaat- en milieubewaking

Nederlandse technologie speelt prominte rol op Europese milieusatelliet

Met de lancering van het Nederlands-Duits-Belgische meetinstrument Sciamachy op 1 maart worden de mogelijkheden om het klimaat en milieu op mondiale schaal te bewaken sterk uitgebreid. Sciamachy bevindt zich aan boord van de Europese milieusatelliet Envisat die wordt gelanceerd vanaf de Europese lanceerbasis Kourou in Frans Guyana. Sciamachy geeft een veel uitgebreider en nauwkeuriger beeld van milieuverontreiniging en ozonconcentraties in de onderste lagen van de aardatmosfeer dan tot nu toe mogelijk was. Recent is de lancering van een eenvoudiger Amerikaans ozonmeetinstrument mislukt waardoor Sciamachy de belangrijkste bron van ozonmetingen wereldwijd zal worden. Sciamachy zal de komende vijf tot tien jaar operationeel zijn.

Sciamachy meet nauwkeurig de hoeveelheid zonlicht die door de aarde wordt weerkaatst. Door analyse van dat licht zijn wetenschappers in staat de samenstelling van de atmosfeer vast te stellen. Niet alleen de dikte van de laag broeikasgassen en andere stoffen wordt gemeten, maar ook de verdeling over de hoogte in de aardatmosfeer wordt beter vastgelegd dan voorheen. Unieke eigenschap is dat dit ook in het infrarood gebeurt, waardoor veel meer gassen kunnen worden gedetecteerd dan voorheen.

Het revolutionaire ontwerp is door de Nederlands industrie- en kennisinstituten Fokker Space, TNO TPD en SRON gebouwd. Het KNMI zal de meetgegevens, afkomstig van het meetinstrument, gedurende de levensduur verifiëren. Deze gegevens worden wereldwijd gebruikt. KNMI en SRON hebben speciaal een satelliet datacentrum ontwikkeld voor bewerking en verspreiding van deze Sciamachy-data. De wetenschappelijke leiding van het Sciamachy project is in handen van het Duitse IFE, het Nederlandse KNMI en het Belgische BIRA. Het management van het Nederlandse deel is in handen van het Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart (NIVR). Wetenschappers kunnen wereldwijd met de meetgegevens van Sciamachy hun kennis van de aardatmosfeer vergroten en daarmee onder andere de effectiviteit van beleidsmaatregelen vaststellen. De meetgegevens zijn ook essentieel voor het controleren van het klimaatverdrag van Kyoto en het Montreal Protocol.

Sciamachy wordt gefinancierd door de ministeries van OC&W, EZ en V&W en omvat een bedrag van 50 mln Euro.

Nederlandse technologie en kennis is ook in de toekomst essentieel voor de wereldwijde bewaking van de aardatmosfeer. Het Nederlands/Finse ozonmeetinstrument OMI zal vanaf 2004 de rol van Sciamachy aanvullen. NASA erkent de vooraanstaande rol van Nederland in de ruimtevaart en stelt voor OMI ruimte beschikbaar op een Amerikaanse satelliet.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met het NIVR, voorlichting, Christine Windmeijer 015-2789402.

Lanceerevenement

De lancering van Envisat met de Europese Ariane 5 raket is gepland in de nacht van 28 februari op 1 maart om 2.07.59 hrs. Voor geïnteresseerde pers is de lancering "live" te volgen via een videoverbinding met Kourou. Deze "nachtwacht voor Envisat" vindt vanaf middernacht plaats in Space Expo in Noordwijk.



Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut