Vlaamse overheid

Op voorstel van Renaat LANDUYT, Vlaams minister van Werk- gelegenheid en Toerisme, hechtte de Vlaamse regering haar goedkeuring aan een besluit over het tijdskrediet. Het nieuwe besluit was noodzakelijk na het vorige week afge- sloten akkoord tussen de federale overheid en de Gewes- ten.

Voortaan zullen de aanmoedigingspremies voor loopbaan- vermindering en voor een landingsbaan (ouder dan 50 jaar) door de federale overheid worden uitbetaald. De Vlaamse aanmoedigingspremies in het kader van het opleidings- krediet, het zorgkrediet en de bijzondere premies voor de werknemers van bedrijven in moeilijkheden en bedrijven waar een herstructurering plaatsvindt, zullen door de Vlaamse overheid worden uitbetaald. Deze Vlaamse premies komen bovenop de federale premies.

Hieronder meer informatie over de Vlaamse premies.

Opleidingskrediet

Met het opleidingskrediet kunnen werknemers die een fede- raal tijdskrediet opnemen om een opleiding te volgen, van de Vlaamse regering een extra Vlaamse aanmoedigingspremie krijgen van 150 euro per maand. De Vlaamse premie wordt voor twee jaar toegekend. Enkel voor opleidingen of studies voor knelpuntberoepen en voor opleidingen of studies in het kader van het tweedekansonderwijs, wordt de premie voor de gehele duur van de opleiding uitge- keerd. Voor werknemers met een loopbaan van 20 jaar of meer wordt het opleidingskrediet voor 2 jaar en 6 maanden toegekend.

Zorgkrediet

Werknemers die een loopbaanonderbreking nemen om een ziek kind (tot 18 jaar), een ouder (ouder dan 70 jaar) of een zwaar ziek familielid te verzorgen, krijgen voortaan maandelijks een extra premie van 150 euro. Het zorgkre- diet geldt voor 12 maanden en wordt met 3 maanden per kind ten laste verlengd.

Ondernemingen in moeilijkheden of in herstructurering

Aan werknemers die in het kader van een herstructu- reringsplan van hun onderneming verplicht worden om hun arbeidsduur met ten minste 10% te verminderen, wordt gedurende twee jaar een maandelijkse Vlaamse premie toegekend van 125, 75 of 50 euro. De premie is hier afhankelijk van de effectieve inlevering van arbeidstijd.

persinfo : Myriam Rebahi, woordvoerster van minister Landuyt - tel. 02 553 25 60
e-mail: persdienst.landuyt@vlaanderen.be
---