Ingezonden persbericht


3i investeert in webgroepen

Teamware groeit mee met nieuwe eigenaar

Maarssen, 1 maart 2002 Na een managementinitiatief van Teamware Group heeft 3i, Europa s belangrijkste risicokapitaal-participatiemaatschappij, besloten aanzienlijk te investeren in Teamware s software en diensten voor webcommunities. Tot nu was Teamware een 100 % dochtermaatschappij van Fujitsu Limited dat ook een belangrijke eigenaar van het bedrijf zal blijven. 3i moet zorgen voor de groei van Teamware in de opkomende markt voor communitysoftware met duidelijke financiële verwachtingen qua rendement en verhoogde inkomsten. 3i zal daarbij 46 % van het bedrijf in handen hebben, Fujitsu 43 % en het huidige management 11 %.

In 2001 begon Teamware Group uit te kijken naar privé-fondsen en strategische partners om haar eigenaarstructuur uit te breiden, zijn producten verder te ontwikkelen, om mogelijkheden te zoeken voor bijkomende producten en om zijn technologische kracht als wereldmarktleider te profileren in specifieke segmenten. 3i biedt een krachtige combinatie van belegging, knowhow, ideeën en connecties die kapitaal leveren voor groei, expertise en industriële contacten. Wij hebben middelen nodig voor verdere groei en expansie. Op dit ogenblik werken we aan plannen voor verwervingen in Groot Brittannië, de Benelux en de VS. Verder zullen wij ook ons partnernetwerk uitbreiden en investeren in productontwikkeling, aldus Rauno Toivonen, voorzitter en CEO van Teamware Group.

In drie jaar tijd veranderde Teamware van een bedrijf dat vooral werkte als een R&D-unit van Fujitsu via indirecte kanalen tot een organisatie die rechtstreeks is gericht op de klant. Geheel in overeenstemming haar strategie verwierf Teamware webconsultingbedrijven in Finland en Zweden en een minderheidsbelang in een in de VS gevestigd bedrijf.

3i gelooft in de technologie, de mensen, de producten, het enorme klantenbestand, het partnernetwerk van Teamware, in de eigen IPR en het wereldmerk, bevestigt investeringsdirecteur Berndt Schalin van 3i Finland. Wij waren vooral onder de indruk van hun systematische en gerichte groeistrategie, en zijn ervan overtuigd dat we de waarde van het bedrijf verder kunnen ontwikkelen samen met het professionele managementteam en Fujitsu , zo besluit Berndt Schalin.

"Wij zijn verheugd deze overeenkomst met 3i te kunnen aankondigen", zegt Junji Maeyama, voorzitter van de Teamware Group en seniorvice-voorzitter van Fujitsu Limited. "Binnen de Fujitsu Group is Teamware altijd al een belangrijke vernieuwer van bedrijfsmodellen en technologie geweest. Wij willen verder innovatieve software en diensten ook in de toekomst financieren. Teamware richt zich nu op een nieuwe aanpak om de gewenste werking en marktaanwezigheid te bereiken. Terwijl Fujitsu zijn visie van 'Alles op het internet' nastreeft, zien wij Teamware Group ook in dezelfde richting gaan, in haar streven naar technologische voorsprong. Het 3i-netwerk leidt Teamware Group naar expertise in de sector en industriële contacten op wereldschaal."

Netwerken in grote ondernemingen

Volgens Gartner zullen meer dan 50 % van de ondernemingen tegen 2005 groepskenmerken integreren als onderdeel van hun klantenstrategie. Groepen zullen dus een onderdeel vormen van de on-linetoekomst van een bedrijf, ongeacht of deze worden opgericht door werknemers, samen met klanten of businesspartners. Investeren in deze vorm van samenwerking moet leiden tot een verbeterde interne productiviteit. Gartner voorspelt dat in drie jaar tijd 80 % van de bedrijfsinvesteringen in verbeterde samenwerking zal leiden tot processen die de traditionele bedrijfsgrenzen overschrijden. Forrester Research stelde ook dat een van de lichtpunten voor IT in 2002 de samenwerking voor softwareapplicaties zal zijn.

De op groepen gebaseerde weboplossingen van Teamware tillen het webgebruik naar een nieuw niveau van pure technologie naar een op de mens gericht web. Naast een solide technologieplatform, biedt Teamware verbeterd gebruik door op het web ruimte te voorzien vooruitlopend op hoe verschillende organisaties willen werken met collega s, partners en klanten.

Teamware levert software en diensten met een uniek groepsconcept voor interactieve intranet- extranet- en internetoplossingen. Samen met Fujitsu, een belangrijke leverancier van op het internet gerichte informaticaoplossingen, en 3i met financiële middelen en investeringen in meer dan 300 informaticabedrijven, zal Teamware zich concentreren op klanten in specifieke segmenten en verwervingen in sleutelmarkten om ervoor te zorgen dat Teamware Pl@zaÒ een technologische voorloper kan blijven.

Over Teamware

Teamware Group is een toonaangevende leverancier van software en diensten voor het creëren van interactieve intranet-, extranet- en internetoplossingen. Met bijna 20 jaar ervaring in product- en technologieontwikkeling, concentreert Teamware zich tegenwoordig vooral op webcommunities. Teamware heeft kantoren in Europa en de VS en beschikt over een wereldwijd partnernetwerk. Voor meer informatie over Teamware, surf naar onze homepages op www.teamware.com.

Over Teamware Pl@zaÒ

Teamware Pl@za is een reeks kant-en-klare internetdiensten, geïntegreerd in een op Java gebaseerd platform. Teamware Pl@za staat voor snelle implementatie en eenvoudig onderhoud van interactieve weboplossingen voor de meest uiteenlopende webcommunity toepassingen. De dynamische omgeving van Teamware Pl@za stimuleert de interactie binnen de groep en tussen de leden onderling.

Over 3i

3i levert kapitaal, knowhow en connecties voor het creëren en ontwikkelen van bedrijfsactiviteiten over de hele wereld. Het bedrijf investeert in een hele reeks mogelijkheden van beginnende ondernemingen tot overnames en terugkopen, waarbij het zich concentreert op bedrijven met een hoog groeipotentieel en een sterk management. 3i investeert in bedrijven op drie continenten via plaatselijke investeringsteams in Europa, Zuid-Oost-Azië en de VS. Tot op heden heeft 3i ¬23 miljard geïnvesteerd (inclusief co-investeringsfondsen). In de 6 maanden tot 30 september 2001 werd er elke werkdag een gemiddelde van ¬7,9 miljoen geïnvesteerd (inclusief co-investeringsfondsen). Voor meer informatie, bezoek onze website www.3i.com.

Over Fujitsu

Fujitsu is een toonaangevende leverancier van wereldwijde informaticaoplossingen voor het internet. Zijn innovatieve technologieën, de beste computer- en telecommunicatieplatformen, en wereldwijde systemen en dienstenexperts bezorgen het bedrijf een unieke positie om de eindeloze mogelijkheden van het internet te gebruiken voor het succes van zijn klanten. Fujitsu Limited (TSE:6702) heeft zijn hoofdkantoor in Tokio, en meldde geconsolideerde inkomsten van 5,48 triljoen yen voor het belastingjaar dat eindigde op 31 maart 2001. Internet: http://www.fujitsu.com/



Ingezonden persbericht