Gemeente Enschede

Laatste grootschalige vuurwerkopslag
weg uit Enschede


Enschede, 1 maart 2002
Tijdens controle op donderdagmiddag 28 februari is gebleken dat al het resterende consumentenvuurwerk van Haarman BV aan de Winterweg en de Lipperkerkstraat is afgevoerd. Daarmee is door Haarman tegemoet gekomen aan de laatste verplichting uit het contract met de gemeente over afkoop van de vergunning. De beëindiging van dit verkooppunt betekent tevens het verdwijnen van de laatste grootschalige vuurwerkopslag uit de gemeente Enschede.

Al eerder, op 31 augustus 2001, was de opslag van professioneel vuurwerk bij Haarman beëindigd, nadat eerder dat jaar ook bij Allround Special Effects aan de Tinsteden het professionele vuurwerk was verwijderd. Bij Haarman moest volgens het contract met de gemeente ook het consumentenvuurwerk van het terrein verdwijnen. Dat moest uiterlijk donderdag weg zijn. Het ging om een vergunning voor maximaal 350.000 kg consumentenvuurwerk.

Van de nog resterende 42 vergunninghouders voor opslag of verkoop van vuurwerk in Enschede hebben er 22 een vergunning voor maximaal 1.000 kg, vijftien voor maximaal 10.000 kg en vijf voor maximaal 50.000 kg.

Volgens het nieuwe Vuurwerkbesluit van minister Pronk moeten alle vuurwerkbedrijven in Nederland bij de verkoop in december 2003 voldoen aan scherpere veiligheidseisen. In Enschede wordt een proactief veiligheidsbeleid gevoerd en wordt beoogd om de invoering van deze scherpere eisen een jaar te vervroegen, zodat in Enschede de nieuwe regels al bij de verkoop in december van dit jaar zouden gelden. De gemeente werkt samen met de betrokken ondernemers om deze vervroeging zoveel mogelijk door te voeren. De vijf bedrijven die meer dan 10.000 kg mogen opslaan, vallen per 1 maart onder bevoegd gezag van de provincie. De gemeente overlegt met de provincie Overijssel om ook vanuit de provincie te streven naar vervroegde invoering.


---