Gemeente Enschede

Gemeente en Essent tekenen intentieverklaring voor duurzame energie in Roombeek

Enschede, 1 maart 2002
De gemeente Enschede wil samen met Essent een duurzame energievoorziening ontwikkelen voor het gebied Roombeek. Het gaat om een integrale voorziening voor elektriciteit, verwarming en warm water voor in totaal 1.500 woningen en voor bedrijven en voorzieningen met een gezamenlijk vloeroppervlak van 75.000 vierkante meter, die tussen 2003 en 2008 gebouwd worden. Donderdag 28 februari wordt de intentieverklaring voor deze energievoorziening ondertekend door de Enschedese wethouders Roelof Bleker (wederopbouw) en Gerrit-Jan Kok (ruimtelijke ordening en milieu) en directeur Edgar Ludoph van Essent Netwerk Noord.

De gemeente en Essent willen binnen een half jaar starten met de aanleg van de energievoorziening. Die moet leiden tot een laag energieverbruik, dat onder de wettelijke normen uitkomt. Binnen twee maanden zal Essent met concreet uitgewerkte plannen komen. De gemeente zal op basis daarvan een beslissing nemen.

Essent heeft inmiddels oriënterende gesprekken gevoerd met Grolsch om delen van de huidige installaties van de brouwerij in het gebied te kunnen benutten voor de productie van elektriciteit en warmte. Door gebruik te maken van de bestaande installaties kunnen die als beeldbepalende elementen in de wijk behouden blijven en worden de investeringskosten beperkt. Essent onderzoekt ook de mogelijkheid om warmte te onttrekken aan het water dat Grolsch in Roombeek blijft winnen. De gemeente ondersteunt zonodig Essent bij de overname van bruikbare installaties van Grolsch.

Essent zal drie varianten uitwerken. In de basisvariant gaat het om de aanleg van een gas- en elektriciteitsnet, waarbij elke woning voor de warmteopwekking een HR-ketel krijgt met extra isolatie of verbeterde warmteterugwinning.
Een tweede variant gaat uit van een warmtekrachtinstallatie, een elektrische warmtepomp, een bronnensysteem en een piekketel voor de opwekking van de benodigde warmte. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het bronnensysteem van Grolsch. Verder kunnen de installaties van de brouwerij als piekketels worden benut. In de derde variant komt de warmte van de centrale op de Marssteden in Enschede. Ook in deze variant worden pieken in de vraag gedekt door de installaties van Grolsch.


---