Rechtbank 's-Gravenhave

12 maanden voor zware mishandeling

Bron: Rechtbank 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 1-03-2002

De raadsman van verdachte heeft zowel ten aanzien van feit 1 als ten aanzien van feit 2 aangevoerd dat zijn cliënt zich beroept op noodweer (exces) en dient te worden ontslagen van alle rechtsvervolging nu hij handelde uit zelfverdediging.

De rechtbank verwerpt dit verweer.
Op grond van de stukken en de behandeling ter terechtzitting is komen vast te staan, dat het verdachte zelf is geweest die met de agressie is aangevangen door het slachtoffer eerst te slaan en vervolgens met een mes te benaderen en te steken. Van een gerechtvaardigde of verontschuldigbare verdedigingshandeling was dan ook geen sprake, zodat het broep op noodweer(exces) ten aanzien van het feitelijk handelen van feit 1 faalt.
Hoewel vaststaat dat het slachtoffer verdachte in reactie op diens handelen (met een stok) heeft geslagen, was op het moment dat verdachte het slachtoffer bedreigde door meermalen met een auto op hem in te rijden van enige aanranding van verdachte door het slachtoffer geen sprake meer. Het slachtoffer stond ongewapend op het trottoir terwijl verdachte in zijn auto zat en weg wilde rijden. Hiertoe reed verdachte ook achteruit. Het enkele feit dat verdachte mogelijk door het slachtoffer met gebaren is geprovoceerd maakt niet dat sprake is van een noodweersituatie. Ook ten aanzien van de bedreiging faalt het beroep op noodweer(exces) derhalve.

Verdachte die eerder met politie en justitie in aanraking is gekomen en ook is veroordeeld voor andersoortige feiten, heeft thans eerst gepoogd het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel toe te brengen door hem met een mes in de linkerbovenarm te steken en vervolgens het slachtoffer bedreigd met een misdrijf tegen het leven gericht door herhaaldelijk dreigend met een auto met hoge snelheid op hem in te rijden. Dat het die ochtend bij deze ene verwonding is gebleven is niet aan verdachte te danken. Uit ergernis dat het slachtoffer de taxi later dan hij verwachtte aan hem overdroeg is verdachte tot deze feiten gekomen. Dat doet uiteraard niet af aan de ernst ervan.


Ga naar betreffende uitspraak met nummer: ad9733

Voor de volledige uitspraak: Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...id=6786&i=43&ti=3 .