Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting


Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting

Wet op de Orgaandonatie geëvalueerd


01-03-2002
Kamerleden van alle politieke partijen en ook minister Borst hebben de resultaten van de Wet op de orgaandonatie teleurstellend genoemd, in het Algemeen Overleg van de vaste kamercommissie voor VWS op 26 februari 2002. Toch zijn de meeste partijen het erover eens dat het te vroeg is voor een ingrijpende wijziging van het huidige toestemmingssysteem. De partijen verwachten dat binnen het huidige systeem nog veel verbetering mogelijk is. Wel gaven ze aan dat in een nieuwe evaluatieronde, over twee jaar, de WOD zijn werking echt bewezen moet hebben. Anders is het wel tijd voor een gesprek over een nieuw systeem. Alle partijen stemden in met een verkenning van de kansen en bedreigingen van andere systemen. Alleen PvdA en SP zijn voorstander van het nu al introduceren van het geen-bezwaarsysteem.

Standpunt minister Borst
Minister Borst zegde in het AO - en al eerder in een brief aan de Tweede Kamer - onder andere toe, dat:

* Er meer donatiefunctionarissen komen (namelijk in elk ziekenhuis waarin orgaandonatie mogelijk is).

* Er in heel Nederland een herinneringsmailing wordt uitgevoerd (dit kan een half miljoen extra ja-zeggers opleveren).
* De voorlichting geïntensiveerd wordt, waarin de overheid niet langer een vrijblijvende rol speelt, de nadruk op (praten over) wederkerigheid wordt gelegd, de minister zelf ook bereid is een rol te spelen, en waarin begrip is voor de positie van nabestaanden. Wel moet deze - uitvoerige en continue - campagne voorzichtig en respectvol zijn.

* De WOD op een aantal punten wordt aangescherpt.
VVD
Kamerlid Terpstra van de VVD vindt de organisatie in de ziekenhuizen, en een goede voorlichting cruciaal. De VVD is voorstander van vereenvoudiging van de keuze: 'ja' tegen donatie moet ook echt 'ja' zijn, en nabestaanden mogen dit niet langer tegenhouden. De keuzes 3 (keuze aan nabestaanden) en 4 (keuze aan specifiek persoon) zouden uit het systeem moeten verdwijnen. De organisatie van de donorwerving in ziekenhuizen moet niet van bovenaf worden georganiseerd, maar van binnenuit: uit de ziekenhuizen.

CDA
Namens het CDA verwoordde kamerlid Ross Van Dorp haar standpunt als volgt: niet het systeem is bepalend, maar de positieve wilsbeschikking. Binnen de gekozen systematiek kan er veel meer gedaan worden om de uitvoering te verbeteren en meer positieve wilsbeschikkingen te krijgen. Als er geen verbetering optreedt, vindt het CDA het tijd voor heroverweging van het standpunt: dan moet er worden gepraat over een ander systeem.

SP
Mevrouw Kant is duidelijk voorstander van directe introductie van het geen-bezwaarsysteem. Zij streeft naar een situatie waarin niet eerst binnen de huidige wet alles wordt geprobeerd om het aantal donororganen te vergroten en als dat niet werkt gepraat wordt over een nieuw systeem, maar een situatie waarin beide gelijk opgaan. Hoewel de mogelijkheden van voorlichting beperkt zijn, is de SP voor intensivering ervan. In deze voorlichting moet de nadruk liggen op wederkerigheid en wederzijdse solidariteit.

Groen Links
De Groen Linksfractie gaf bij monde van mevrouw Hermann aan voorlichting door de overheid niet langer neutraal mag zijn, maar duidelijk positief. Ook wil Groen Links dat er in Europees verband wordt gesproken over de donorsystematiek.

Christen Unie
Kamerlid Rouvoet gaf namens de Christen Unie aan juist de flankerende maatregelen het verschil maken bij de donatieproblematiek: genoeg donatiefunctionarissen, een emotioneel getoonzette mailing en een intensieve voorlichting. Varianten uitwerken voor andere mogelijke systemen kan, maar dat betekent niet dat er binnen de huidige wet geen mogelijkheden zijn voor vergroting van het donoraanbod.

SGP
De SGP vraagt zich af wat terecht is gekomen van de voorlichting vanuit levensbeschouwelijke invalshoek. Van der Vlies is van mening dat levensbeschouwing een essentiële rol speelt bij vragen over orgaandonatie, en dan vooral als het gaat om hersendood en het stervensproces. Binnen de huidige wetgeving zijn nog vele verbeteringen mogelijk, vooral op het gebied van logistiek en voorlichting.

PvdA
Kamerlid Oudkerk is van mening dat de WOD, hoewel met de beste bedoelingen ingevoerd, een onvergeeflijke misrekening is geleken. De wet veroorzaakt een zeer hoge non-registratie. Terwijl in het flankerend beleid nu de vrijblijvendheid wordt weggenomen aan de ziekenhuiskant, blijft in het huidige systeem de vrijblijvendheid voor het volk gewoon bestaan. De huidige wetgeving moet daarom veranderen, en de PvdA wil daar niet nog twee jaar mee wachten.

Wordt vervolgd
Aangezien er niet voldoende tijd was voor minister Borst om alle vragen van de kamerleden te beantwoorden, en er ook geen tijd was voor een tweede vragenronde, komt er binnenkort een vervolgoverleg met de Kamer over orgaandonatie.

Stichting Transplantatie Nu! Standpunt STN!
De patiënten verenigd in Stichting Transplantatie Nu! (STN!), de stichting waarin ook de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting is vertegenwoordigd, zijn natuurlijk teleurgesteld over het feit dat, met uitzondering van de SP en de PvdA, de Kamer niet de politieke moed heeft kunnen opbrengen om hun ontevredenheid over de Wet Orgaandonatie om te zetten in een daadkrachtige verandering van de Wet. Men had nu een geen-bezwaarsysteem moeten invoeren. Dit gebeurde niet, ondanks het feit dat zoveel organisaties, inclusief de STN!, daar met kracht van argumenten voor hebben gepleit. De argumenten van de tegenstanders waren zwak en onduidelijk. Er blijft dus werk aan de winkel voor de STN!. Ook de komende periode zullen we pers en politiek blijven bestoken met activiteiten en argumenten. De wachtlijsten voor transplantatie zijn maatschappelijk niet meer te verantwoorden. Ze moeten en kunnen worden opgelost. Niet over twee jaar, maar NU!

Stichting Transplantatie Nu! is ook op internet te vinden: http://www.transplantatieredtlevens.nl/

Zie ook:
Doodlopende wet

© NCFS, Dr. A. Schweitzerweg 3, 3744 MG Baarn telefoon 035 - 64 79 257, fax 035 - 64 79 489, e-mail info@ncfs.nl

Geregistreerd bij het Centraal Bureau Fondsenwerving