Gemeente Rotterdam

Uit de raadsvergadering van 28 februari 2002
Vanwege slecht beheer dreigt de deelgemeente met financiële sancties van Jongeren Cultuur Centrum Baroeg . Wethouder H. Kombrink nodigt het bestuur van Baroeg, de deelgemeente en de Rotterdamse Kunststichting uit om het beheer zodanig op orde te krijgen dat het voortbestaan van Baroeg kan worden gewaarborgd. Dit heeft de wethouder geantwoord op vragen van SP-fractievoorzitter Theo Cornelissen. Hij stelde de vragen omdat hij van mening is dat Baroeg, dat met sluiting wordt bedreigd, van grote waarde is voor de jongerencultuur in Rotterdam. Het voortbestaan is volgens hem niet alleen een zaak van de deelgemeente. De heer R. Brouwers is per 1 september benoemd tot voorzitter van de commissie voor Welstand en Monumenten. Tot lid per medio maart zijn benoemd dr. ir. P. Meurs en mw. E. van Veen. Mw. A.A. Aalbregtse RA is herbenoemd als directeur van de Dienst Openbaar Onderwijs.

Verordening Centrumraad en wijkraad Pernis vastgesteld De Gemeenteraad heeft, in verband met de dualisering van de lokale overheid, de verordeningen voor de Centrumraad en de wijkraad voor Pernis vastgesteld. In het wetsvoorstel voor dualisering is over deze raden (geen deelgemeenten) niets geregeld. De Centrumraad gaat mee in de dualisering, wat betekent dat leden van het dagelijks bestuur geen lid meer zijn van de raad. De wijkraad voor Pernis blijft op eigen verzoek buiten het duale systeem. De SP stemde tegen de verordening voor de Centrumraad.

Voorstellen dualisering
Met een door alle fracties gesteund amendement heeft de Gemeenteraad het collegevoorstel voor ondersteuning van de raad, de fracties en de leden na invoering van de dualisering gewijzigd. Het college wilde contactpersonen aanspreekpunt laten zijn voor het verkrijgen van informatie. De raadsleden willen zich echter rechtstreeks wenden tot de betrokken gemeenteambtenaren en daarnaast gebruik maken van contactpersonen. De raad heeft in verband met de komende dualisering ook het reglement van orde voor de vergaderingen van de gemeenteraad en de raadscommissies vastgesteld. In de periode tussen de verkiezingen en de installatie van een nieuw college zijn er geen reguliere raadscommissies. Daarom wordt een tijdelijke commissie ingesteld, die in elk geval de hoorzittingen op het gebied van ruimtelijke ordening behandelt en daarnaast eventueel in voorkomende gevallen aan de raad kan adviseren.

Ontwikkeling Plein 1940
De Gemeenteraad is een overeenkomst aangegaan met DURA Ballast Nedam Plein 1940 VOF voor de ontwikkeling van ca. 57 woningen, ca. 550m2 commerciële ruimte en ca. 1200 m2 voorzieningen voor de toekomstige bewoners. Op de Wijnhaven komt een parkeergarage. De Gemeenteraad heeft een motie van VVD en CDA aangenomen om bij de herinrichting van Plein 1940 elementen aan te brengen die uitleg geven over het bombardement van 1940. Dit omdat het beeld `Stad zonder hart', symbool voor de gevolgen van het bombardement, het centrale aandachtspunt van het plein is.

Geld voor fietsroute en Na Kas
De Gemeenteraad heeft ¤ 1,82 miljoen toegewezen uit de Stedelijke Visie aan de uitvoering van route 1 van het actieplan Rotterdam Fietst! Deze fietsroute zal lopen van het centrum naar Schiebroek. Om tot een snelle en veilige route voor fietsers te komen worden o.a. de volgende werkzaamheden uitgevoerd: vrijliggend fietspad in twee richtingen aan de noordzijde van de Proveniersstraat, inpassing van fietsstroken op de Noordsingel en Bergsingel, creëren van een voorrangssituatie voor fietsers op de rotonde
Roderijsestraat/Gordelweg, vrijliggende fietspaden op het Rozenlaanviaduct, opnieuw asfalteren fietspad Ringdijk en een rode asfaltloper voor fietsers op de Wilgenlei. Groen Links heeft tegen gestemd.

Ook heeft de raad een voorbereidingskrediet van ¤ 102.101 beschikbaar gesteld voor het project `Na Kas' (`thuis'), een internaat voor Antilliaanse jongeren. Het geld komt uit de middelen van het investeringsprogramma Stedelijke Visie. Inmiddels is een projectleider benoemd die opdracht heeft gekregen concrete voorstellen te formuleren voor het internaat. De vestiging van het internaat is onderdeel van de set preventieve maatregelen in het programma `Lus di trafiko'.

Krediet voor wegen en `black spots'
De Gemeenteraad heeft voor de uitvoering van de projecten Stedelijke Wegen 2001-2002 en aanpak Black Spots 2001-2002 een krediet van ¤ 4,26 miljoen uit de Stedelijke Visie beschikbaar gesteld. In het kader van aanpassingen van de stedelijke wegen gaat het om de Beukelsdijk, de Gordelweg/Boezemweg en de Prinses Irenebrug. Dit zijn wegen in het hoofdwegennet waarop het autoverkeer gebundeld wordt en voor een goede doorstroming zoveel mogelijk aparte voorzieningen voor het andere verkeer (fietsers en openbaar vervoer) aanwezig moeten zijn. Black spots (punten waar veel ongelukken gebeuren) die worden aangepakt zijn o.a. Mathenesserplein, Lodewijk Pincoffsweg-Rosestraat, Aelbrechtskade-Nieuwe Binnenweg en Gordelweg-Bergweg.

Geld voor peuterspeelzalen
De Gemeenteraad heeft besloten het geld van het amendement-Kruse (¤ 1.361.340) beschikbaar te stellen voor verbetering van de huisvesting van peuterspeelzalen. Aanvankelijk was het amendement bedoeld om nieuwe kindplaatsen te creëren, maar de deelgemeenten hebben geen geld voor de daarbij horende exploitatiekosten. Huisvesting is in de praktijk een groot probleem, omdat er onvoldoende locaties zijn of omdat de speelzalen grote opknapbeurten nodig hebben. Ruim ¤ 513.000 wordt besteed aan éénmalige uitgaven. Over de besteding van het geld dat structurele financiële consequenties heeft (¤ 578.919) komt overleg met de deelgemeenten. Het restant wordt gebruikt voor knelpunten van toekomstige speelzalen en voorscholen.

Synopsis `Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog'
De Gemeenteraad heeft met instemming kennisgenomen van de synopsis voor de geschiedschrijving van Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog, die op verzoek van de raad wordt gemaakt. De auteur is dr. J.L. van der Pauw. De hoofdmoot is een dynamisch geschiedverhaal; in de bijlagen komt een naslaggedeelte. Het centrale thema wordt de verwoesting en wederopbouw/vernieuwing van Rotterdam in ruime zin, gezien vanuit de gebieden stedenbouw, politiek, economie en maatschappij. Naast deze studie komt er een uitgave die speciaal is gericht op jonge mensen. De vorm waarin dat gebeurt wordt nog overwogen.

Bestuursovereenkomst Wonen
De Gemeenteraad heeft de Bestuursovereenkomst Wonen Rotterdam 2002- 2003- 2004 goedgekeurd. In de overeenkomst staan heldere afspraken over de verdeling van taken en verantwoordelijkheden tussen gemeente en corporaties op het gebied van wonen, waaronder de verkoop van huurwoningen, de verhuiskostenvergoeding, de aanpak in onveilige wijken, woonruimteverdeling en ouderenhuisvesting. De overeenkomst is een mijlpaal in de samenwerking tussen de woningbouwcorporaties en de gemeente Rotterdam. De bestuursovereenkomst loopt tot 31 december 2004 en is concreter en ambitieuzer dan het convenant dat de partijen in 1997 sloten. De vastgelegde afspraken geven de corporaties en de gemeente meer houvast.

Overeenkomst `De Nederlandsche Bank'
De Gemeenteraad heeft besloten een ontwikkelingsovereenkomst aan te gaan met Vof de Boompjes voor het project `De Nederlandsche Bank'. Het plan bestaat uit de herontwikkeling van het monumentale deel van de Nederlandsche Bank aan de Terwenakker, een kantoortoren van 75 m. op het niet-monumentale deel van de bank, een woontoren van 75 m. (ca. 37 appartementen) boven het monumentale deel van de bank en een ondergrondse parkeergarage. SP en Stadspartij stemden tegen de overeenkomst. De gemeente is opdrachtgever voor de garage en gaat die ook exploiteren. De raad heeft daarvoor een krediet van ¤ 36,9 miljoen beschikbaar gesteld. GroenLinks en SP stemden tegen het kredietvoorstel.

Regeling verhuiskostenvergoeding
Bewoners die hun huis uit moeten in verband met sloop door stadsvernieuwing krijgen een verhuiskostenvergoeding van ¤ 3.650,-. Als het om huizen gaat die de gemeente aankoopt betaalt de gemeente de vergoeding; bij huizen van corporaties of het woningbedrijf Rotterdam draagt de gemeente ¤ 454,- bij aan het totale bedrag. Dit is het resultaat van uitvoerige onderhandelingen tussen de gemeente en de corporaties. De vorige regeling, die in feite gold tot 2001, is met terugwerkende kracht met een jaar verlengd. Voor de financiële gevolgen daarvan heeft de raad ¤ 2,36 miljoen beschikbaar gesteld. Een amendement van de PVDA waarin wordt gevraagd om een jaarlijkse indexering voor het inflatiepercentage is met algemene stemmen aangenomen.

Extra toelage voor tweeploegendienst ROTEB
De ROTEB-medewerkers in tweeploegendienst krijgen met ingang van 1 maart een toelage voor onvoorziene en onregelmatige diensten. Voor het tweeploegenrooster is dat ¤ 45,- per maand, voor het dagdienstrooster ¤ 12,- per maand. De toelage is een z.g. tak van diensttoelage, als beloning voor werk met een diensteigen karakter. Hiermee is de motie-Knol afgedaan.

Beheerplan bruggen, tunnels en sluizen
De Gemeenteraad heeft het beheerplan vastgesteld voor 840 bruggen, tunnels en sluizen in Rotterdam tot 2006. Het beheer en onderhoud van deze objecten komen nu structureel op orde en `grote verassingen' in onderhoud worden voorkomen. De komende jaren zullen investeringskredieten worden gevraagd voor groot onderhoud of renovatie van bijvoorbeeld de prinses Irenebrug, de Maastunnel en tal van andere bruggen en tunnels.

Motie-Kuijper na ruim tien jaar afgedaan
De Gemeenteraad heeft de motie-Kuijper van november 1991 afgedaan. De motie vroeg onder meer om het gescheiden inzamelen van afval en om de meest effectieve manier om de gemeentelijke milieugulden uit te geven. Wat betreft de inzameling van afval zijn in de jaren negentig diverse maatregelen genomen, zoals de renovatie van de
afvalverbrandingsinstallatie aan de Brielselaan, de nota afvalmanagement en het besluit geen GFT-afval voor de hoogbouw in te zamelen vanwege de geringe effectiviteit. Naar de letter van de motie is het niet gelukt om een integraal instrument voor de besteding van de milieugulden te ontwikkelen. Het gedachtegoed van de motie is inmiddels wel vast onderdeel van het milieubeleid geworden. Met de vaststelling van het Rotterdams Milieuperspectief voor de komende jaren is kosteneffectiviteit van het beleid een belangrijk leidend beginsel.

Biologische producten in gemeentelijke bedrijfsrestaurants Minimaal 20% van het assortiment van de bedrijfsrestaurants van de gemeentelijke diensten moet bestaan uit biologische producten. Dit is het resultaat van een proef die is gedaan met biologische catering in het bedrijfsrestaurant van het stadhuis. Aanleiding voor deze proef was de motie-Van Muijen, die de raad heeft afgedaan. De proef is in juli 2001 genomen en in september vorig jaar geëvalueerd. Hieruit is naar voren gekomen dat het merendeel van de gasten van het bedrijfsrestaurant het een goed idee vindt, de smaak waardeert en bereid is meer te betalen voor een biologische lunch. De biologische voedingsmiddelen worden centraal ingekocht en begeleid door een zogenoemd categorieteam.

Voortgangsrapportage bestrijding sociaal isolement en armoede Uit de voortgangsrapportage van het uitvoeringsprogramma bestrijding van armoede en sociaal element blijkt dat de plannen en activiteiten voor een groot deel zijn uitgevoerd of op schema liggen. Alleen de organisatie en uitvoering van de nieuwe aanpak voor schuldhulpverlening zijn bij de verwachtingen achtergebleven. De voortgangs-rapportage beschrijft de activiteiten die in de zeven deelprogramma's zijn opgezet en uitgevoerd. Uit het laatste onderzoek `Rond of Rood?-2000' is gebleken dat het gemeentelijk armoedebeleid effect heeft.

Het kwijtscheldingsbeleid en de verstrekking van bijzondere uitkeringen levert huishoudens met een minimuminkomen gemiddeld ¤ 467,- per jaar op, een stijging van het vrij besteedbare inkomen van 9%. Het aantal huishoudens met schulden is met 12% gedaald ten opzichte van de vorige meting (toen 72%). De Gemeenteraad heeft bij de bespreking van de rapportage besloten om voortaan ook een (buffet)kast te vergoeden in het kader van de regeling duurzame gebruiksgoederen. De motie van SP en Stadspartij om met ingang van het schooljaar 2002-2003 interventieteams te laten starten t.b.v. kinderen in achterstandsgezinnen en het daarvoor benodigde budget te laten reserveren kreeg geen steun van de overige partijen en haalde het dus niet.

Raad geeft aanzet tot beleidskader Opvoedingsondersteuning De Gemeenteraad heeft een aanzet gegeven voor de ontwikkeling van een beleidskader voor opvoedingsondersteuning in Rotterdam. Uitgangspunt is dat er een dekkende pedagogische basisinfrastructuur in de gemeente dient te zijn. Opvoedingsondersteuning voor ouders en (mede-) opvoeders van kinderen en jongeren (van 0 tot 18 jaar) in een doorgaande lijn is een belangrijk doel van de voorgestelde basisinfrastructuur. Overigens worden ouders/opvoeders steeds als eerst verantwoordelijken voor de opvoeding gezien. De raad heeft er voor gekozen aan te sluiten bij de bestaande structuren, omdat veel ouders en opvoeders die nu ook al weten te vinden.

Om een doorgaande lijn te realiseren en hiaten tussen gedwongen en vrijwillige ondersteuning te dichten moet er samenwerking, samenhang en afstemming worden georganiseerd met de deelgemeenten, stadsregio en justitie. Dit was ook de strekking van de motie van de collegepartijen, die met algemene stemmen is aangenomen. Voor eind 2002 komt er een uitwerking van de dekkende pedagogische basisinfractructuur tot concept bestuurlijke arrangementen tussen de betrokken overheden. Er komt ook een financiële meerjarenplanning. Voor de besteding van de ¤ 250.000,- van het amendement-Geluk komt binnenkort een bestedingsvoorstel. De uitwerking gebeurt in goed overleg met de GGD, de Dienst Stedelijk Onderwijs en SISA (stedelijk instrument sluitende aanpak).

Zakelijke parkeerkaart voor bezoekers
De Gemeenteraad heeft besloten een zakelijke bezoekerskaart voor parkeren in te voeren. Met deze kaart, die vooraf bij Stadstoezicht in eenheden van 25 stuks te koop is, kan men gedurende twee uur op straat parkeren. De klant noteert op de voorkant de datum en het begintijdstip van parkeren en legt dan de kaart zichtbaar op het dashboard van zijn auto. Voor parkeren in de deelgemeenten kost de kaart ¤ 2,50 (¤ 1,25 per uur) en in het centrumgebied ¤ 5 (¤ 2,50 per uur). Met deze parkeerkaart wil de raad tegemoet komen aan de wens van het bedrijfsleven en burgers naar zo'n product. De fractie JOOP stemde tegen het voorstel.

Raad geeft opdracht voorstel multiculturele manifestatie De Gemeenteraad besloten opdracht te geven voor het voorbereiden van een inhoudelijk voorstel om over een aantal jaren een grote manifestatie te houden. Het definitieve besluit volgt later. Het gaat om een festival dat de hele stad en alle culturele instellingen in actie brengt om de verschillen en overeenkomsten van de culturen van Rotterdam te tonen, dat brede bevolkingsgroepen met cultuur in aanraking brengt en dat een bijdrage moet leveren aan de beantwoording van de vraag hoe de toekomst van de stad eruit ziet en welke invloed het gemeentebestuur daarop kan en wil hebben. De manifestatie zou moeten duren van de zomer tot en met december van - wellicht - het jaar 2005.

De raad hield een debat over het cultuurbeleid naar aanleiding van de motie-Van der Heijden, die hiermee is afgedaan. Bij het beleid in de komende jaren gaat het om cultuur- én kunstbeleid. Daarbij moet rekening worden gehouden met de democratische context, jongeren en de digitalisering van het leven. Blijvend investeren in kunst en cultuur is noodzakelijk. De raad aanvaardde unaniem de motie-Korthals om een algemene cultuuronderscheiding in te stellen. Ook de motie van de coalitiepartijen om de deelraden in staat te stellen lokale cultuurcentra in bestaande ruimtes te realiseren kreeg algemene steun. De raad nam ook het amendement-Kneepkens aan, na een wijziging van wethouder Kombrink, waardoor besloten is een inventarisatie te houden van vrij- en broedplaatsen voor cultuur.

Gemeenteraad stelt e-programma vast
De Gemeenteraad heeft het e-programma, bedoeld om alle geledingen van de samenleving actief te laten deelnemen aan de informatiemaatschappij, vastgesteld. Het programma heeft vijf speerpunten: informatievaardige burgers, toegerust voor deelname aan de kennismaatschappij, een actief vestigings- en ondernemingsklimaat voor ICT-bedrijven, een transparante en interactieve overheid, innovatief onderwijs en arbeidspotentieel voor de kenniseconomie en een toekomstvaste telecommunicatie-infrastructuur. Voor uitvoering van het programma is ¤ 38,52 miljoen beschikbaar. De totale begroting is ca. ¤ 48,32 miljoen voor de jaren 2000 - 2005. Aanvullende middelen moeten komen van bedrijfsleven, het rijk en andere fondsen. De D66-motie om raadsleden ook op hun werkplek in de raadzaal de beschikking te geven over ICT-faciliteiten is in preadvies genomen.

Aankoop Baristerrein
De Gemeenteraad heeft een krediet van ¤ 84,6 miljoen beschikbaar gesteld voor de aankoop van het voormalige terrein van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij van de huidige eigenaar, de Baris Groep. Het terrein heeft een oppervlakte van circa 40 hectare, waarvan circa 11 hectare water en is één van de laatste grote terreinen langs de rivier dat in particuliere handen is. De raad ziet de aankoop als een strategische lange termijn investering. Met de naastgelegen Heysehaven en het aangrenzende Quarantaineterrein komt op termijn een aaneengesloten rivieroeverlocatie van 80 hectare beschikbaar voor herontwikkeling tot stedelijk gebied. Het Gemeentelijk Havenbedrijf, de dienst Stedebouw en Volkshuisvesting en het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam gaan in samenwerking met andere gemeentelijke diensten een ontwikke-lingsvisie maken voor het grensgebied stad en haven. Pas daarna wordt besloten over een eventuele aanwijzing van het Baristerrein tot rijksmonument en beschermd stadsgezicht. Tegen stemden vier leden van de VVD, de Stadspartij en de SP.

Aankoop en overeenkomst voor ontwikkeling Laurenskwartier De Gemeenteraad heeft - met de stem van PvdA-raadslid Motta tegen - een krediet van ¤ 14.974.747 beschikbaar gesteld voor de aankoop van het oude KNP-gebouw aan de Botersloot en omgeving. De telefooncentrale blijft in het gebouw; bij herontwikkeling kunnen nog ca. 100 woningen worden gebouwd. De locatie is belangrijk voor de herontwikkeling van het Laurenskwartier. Dat zelfde geldt voor de overeenkomst voor projectontwikkeling van de Ichthuslocatie, waarmee de raad heeft ingestemd. Het plan is één van de eerste woningbouwprojecten in het Laurenskwartier, met onder meer ca. 148 woningen, een binnentuin, een parkeerkelder en commerciële functies. De raad is akkoord gegaan met het feit dat een deel van het plan een bouwhoogte van 35 m. heeft. In het Laurenskwartier mag incidenteel hoger worden gebouwd dan 25 m.