Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: Nieuwe normen stralingsbescherming werknemers

Nr. 2002/23

1 maart 2002




Nieuwe normen voor bescherming werknemers tegen radioactieve straling in werking

Vanaf 1 maart 2002 gelden nieuwe normen voor de bescherming van werknemers tegen blootstelling aan ioniserende (radioactieve) straling. Hierbij wordt voor het eerst in de regelgeving expliciet aandacht besteed aan blootstelling aan natuurlijke straling, zoals voorkomt in de procesindustrie en de luchtvaart. Verder wordt de bescherming uitgebreid van patiënten die met radioactieve straling behandeld worden.

Dit heeft staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geregeld in het Besluit stralingsbescherming, samen met minister Pronk van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu en minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het besluit is een uitwerking van de Europese richtlijnen voor de bescherming van werknemers en bevolking tegen de gevaren van radioactieve straling en voor de bescherming van personen bij medische blootstelling aan straling. Het nieuwe besluit vervangt het bestaande Besluit stralenbescherming Kernenergiewet uit 1986.

Het nieuwe besluit regelt zowel de bescherming van werknemers, patiënten als het milieu tegen de schadelijke effecten van straling. Het besluit is van toepassing op alle handelingen met radioactieve stoffen en apparaten en op bepaalde werkzaamheden met natuurlijke stralingsbronnen. Bij toepassingen met straling voor patiënten moeten de voordelen van die toepassing groter zijn dan de gezondheidsrisico's. Voor werknemers en de bevolking dient de blootstelling aan straling zo laag te zijn als redelijkerwijs mogelijk is. Om dat te bereiken worden dosisbeperkingen geïntroduceerd. Dit zijn richtwaarden gebaseerd op de actuele stand van de stralingsbeschermingstechniek. Dosisbeperkingen worden aan de bovenkant begrensd door dosislimieten, de grenswaarden die in elk geval niet mogen worden overschreden.

De dosislimieten worden in het besluit aangescherpt voor de bescherming van de circa 33.000 aan straling blootgestelde werknemers in bijvoorbeeld ziekenhuizen, onderzoeksinstellingen en de industrie. Zo worden in overeenstemming met de Europese richtlijn de dosislimieten voor werknemers verlaagd van 50 mSv per jaar naar 20 mSv per jaar. De (milli)sievert (mSv) is de eenheid waarin ioniserende straling wordt gemeten. Voor burgers is de limiet al in 1996 aangepast tot 1 mSv per jaar.

Verder zal de kwaliteit van de stralingsdeskundigheid op het gebied van de bescherming van werknemers en milieu, die wettelijk verplicht is bij het werken met radioactieve bronnen, in de toekomst worden gewaarborgd door invoering van een registratiesysteem van deskundigen.

Nieuw is de aandacht in de regelgeving voor vliegtuigbemanningen. Voor de bemanning van vliegtuigen zal de stralingsdosis worden geregistreerd, zoals dat al voor andere blootgestelde werknemers geldt.


01 mrt 02 14:42