Gemeente Stadskanaal


01-03-2002


Evaluatie nota 'Sport in Beweging'

Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor in te stemmen met de evaluatie van de nota 'Sport in Beweging'. De evaluatie laat zien dat veel van de destijds geformuleerde doelen bereikt zijn. Duidelijk wordt ook dat de inmiddels zeven jaar oude sportnota niet meer aansluit bij de huidige ontwikkelingen op sportgebied. Een nieuw te ontwikkelen sportbeleid ligt dan ook voor de hand.

Doelstellingen als vergroting van de sociale veiligheid, positieve benadering van nieuwe sociale vernieuwings-initiatieven uit het sportleven, aandacht voor alcoholgebruik in sportkantines, sportstimulering voor ouderen en gehandicapten en verbetering van schoonmaakkwaliteit en controle van sportvoorzieningen zijn inmiddels ingevuld. Bij de aanplant, verlichting en beveiliging van sportvoorzieningen wordt rekening gehouden met de sociale veiligheid. Sportieve sociale vernieuwingsinitiatieven als basketbalpleintjes, Go sports, skatebanen en een voetbalmiddag zijn van de grond gekomen. Het TAP-project pakt het alcoholgebruik ook in sportkantines aan. Er ligt een jaarlijks aanbod van sportfederatie en stichting Welstad voor ouderensport en voor gehandicapten is er het Galmproject en een speciale sportgroep. De uitgangspunten op het gebied van sportvelden zijn gerealiseerd. De wetravelden blijven een punt van zorg. Ten aanzien van de tennisbanen zijn de gestelde doelen nog niet bereikt. Uitgangspunt blijft dat bij de verplaatsing van STB, het nieuwe complex geprivatiseerd wordt. Ook ten aanzien van de tennisclubs in Musselkanaal en Onstwedde geldt dat privatisering onderwerp van gesprek blijft.
Voor een nieuw te ontwikkelen sportbeleid liggen er flink wat aandachtspunten. Naast het restant van de bezuinigingsopdracht (nog 11.344,51) zijn dat onder meer: de positie van de vrijwilliger, het gebrek aan kader, de verschuiving van de sportbeoefening van verenigingsgericht naar individuele sportbeoefening, de breedtesportimpuls, de ontwikkeling van de brede school, de ontwikkeling van de visie op het sportgebied het Pagedal, de herstructurering van de Parkwijk, de verplaatsing van STB, de toekomstvisie over openluchtbaden en de nieuwbouwplannen vaan SCS, SJS en de VV Mussel.