Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Het kabinet heeft de regeling in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) voor eigen bijdragen voor intramurale instellingen vereenvoudigd. Veel mensen vinden het huidige formulier erg omslachtig. Met ingang van volgend jaar hoeft er voor de eigen bijdrage geen ingewikkeld formulier meer ingevuld te worden door verzekerden. Het gaat hier om bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen, gehandicapteninstellingen en psychiatrische instellingen.

Het kabinet heeft daartoe ingestemd met een concept Algemene Maatregel van Bestuur (AmvB) van staatssecretaris Vliegenthart (VWS). De eigen bijdragen voor de AWBZ worden mede bepaald op basis van de hoogte van het inkomen. Het zorgkantoor stelt uiteindelijk de eigen bijdragen vast. Dat gebeurt op basis van gegevens van de Belastingdienst per 1 januari 2003 . De nieuwe regeling past in het streven om te komen tot één inkomensbegrip voor alle inkomensafhankelijke regelingen. Ook past het in het beleid om de administratieve lasten in de zorgsector terug te dringen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat de concept-AmvB voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van de AmvB wordt pas openbaar bij publicatie in het Staatsblad.

Dit persbericht is op vrijdag 1 maart 2002 - na afloop van de ministerraad - uitgebracht door de Rijksvoorlichtingsdienst.