Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad

1 maart 2002




EERSTE VOORTGANGSRAPPORTAGE IMPLEMENTATIE PLAN VAN AANPAK DRUGSSMOKKEL SCHIPHOL

De ministerraad heeft op voorstel van minister Korthals van Justitie ingestemd met de eerste voortgangsrapportage over de implementatie van het Plan van aanpak drugssmokkel Schiphol. De bouw van in totaal 106 mobiele politiecellen voor Schiphol is begonnen. De eerste cellen worden over twee weken geplaatst. Het hoogwaardige container-cellencomplex dat op een terrein op Schiphol- Oost wordt geplaatst, bestaat uit 4 units van 24 politiecellen en 10 observatiecellen met bijbehorende werkruimten, zoals een centrale meldkamer en personeelsverblijven. Op het terrein staat al een gebouw met kantoorruimte. Dit wordt aangepast en in gebruik genomen door het Openbaar Ministerie en de Koninklijke Marechaussee. Ook worden twee zittingszalen met aangrenzende werkruimten voor de zittende magistratuur gebouwd zodat drugskoeriers en bolletjesslikkers op Schiphol voor de rechter kunnen worden gebracht. Het cellencomplex wordt in mei van dit jaar in gebruik genomen.

Santpoort
Naast de bouw van een cellencomplex op Schiphol is ook in andere capaciteit voorzien. Zo is onlangs het voormalig psychiatrisch ziekenhuis Santpoort in gebruik genomen, waar onder medische begeleiding ongeveer 60 bolletjesslikkers `schoon' kunnen worden. Overigens blijft het penitentiair hospitaal in Scheveningen beschikbaar voor de opvang van bolletjesslikkers. De dienstverlening door het Calamiteitenhospitaal in Utrecht is beëindigd.

Grenshospitium
Het voormalig Grenshospitium in Amsterdam is als locatie toegevoegd voor de opvang van drugskoeriers en bolletjesslikkers. Het gaat hier om 96 cellen tot mei/juni van dit jaar. In het gevangeniswezen zijn vanaf begin februari 34 extra cellen gefaseerd vrijgemaakt. In april komen daar nog eens 34 cellen bij. De realisatie van de overige in het Plan van aanpak voorziene celcapaciteit binnen het gevangeniswezen is in voorbereiding.

Personeel
Met de uitbreiding van het personeel bij de Koninklijke Marechaussee en douane op Schiphol is een begin gemaakt. In totaal komen er 51 plaatsen bij. Hetzelfde geldt voor het Openbaar Ministerie in Haarlem. Daar gaat het om 9 Officieren van Justitie en 36 functies voor ondersteunend personeel. Uitbreiding is nodig vanwege een grotere toestroom aan zaken. Bij de rechtbank in Haarlem komen er 6 rechters bij, 2 rechters-commissarissen en 12 functies voor ondersteunend personeel. Bij het gerechtshof in Amsterdam gaat het om 3 extra raadsheren en 6 functies voor ondersteunend personeel.

Nevenvestigings -en nevenzittingsplaatsen In verband met capaciteitsproblemen bij de rechtbank in Haarlem en het gerechtshof in Amsterdam zal volgende week een besluit in werking treden waardoor alle hoofdplaatsen van de andere ressorten en van de andere arrondissementen, alsmede Lelystad, nevenzittingsplaats worden van het gerechtshof in Amsterdam, respectievelijk van de rechtbank in Haarlem. Hierdoor kunnen alle strafzaken buiten het eigen rechtsgebied worden behandeld. Dat kunnen zaken zijn tegen drugskoeriers maar ook andere strafzaken.

RVD, 01.03.2002