Gemeente Leiden

Gemeente verstrekt leningen voor herstel Kwaaitaal- en Mantavloeren

Particuliere woningbezitters kunnen een lening van de gemeente krijgen om schade aan zogenoemde Kwaaitaal- en Mantavloeren te herstellen. De leningen kunnen nog niet aangevraagd worden. De lening kan straks worden verkregen voor schade van 2268,90 of hoger met een maximum van 13.613,41. De rente zal ongeveer 5% onder de marktrente liggen.

BOUWEN EN WONEN - Tussen 1965 en 1981 hebben de bedrijven Kwaaitaal en Manta betonelementen voor begane grond vloeren voor woningen in heel Nederland geproduceerd. Inmiddels is bekend dat een deel van deze vloeren in slechte staat verkeert. Door een chemische stof die destijds is toegevoegd, werd het verhardingsproces van de vloeren versneld. Het blijkt echter dat die toevoeging de vloer kan aantasten. Ook in de gemeente Leiden zijn Kwaaitaal- en Mantavloeren gebruikt.

Gemeente niet aansprakelijk
Voor de schade aan de vloeren zijn gemeenten niet aansprakelijk, maar de gemeente Leiden voelt zich wel verantwoordelijk voor de kwaliteit van de woningvoorraad. Wethouder Ron Hillebrand heeft daarom overleg gevoerd met de gedupeerde Leidse bewoners over de bijdrage die de gemeente kan leveren bij het herstel van de schade. Voor de eerste 2268,90 aan schade kan geen lening worden afgesloten. Er kan maximaal 13.613,41 worden geleend om de betonschade te herstellen. Doordat maandelijks de lening wordt afgelost, is na één jaar weer geld beschikbaar om andere gedupeerden een lening aan te bieden. Uiteindelijk blijft het geld op deze manier in bezit van de gemeente. Het is nog niet bekend wanneer kan worden ingeschreven voor de leningen. Zodra dit bekend is wordt dit in de Stadskrant gepubliceerd.

Tegemoetkoming schade
Uit een grove inventarisatie in 1999 is gebleken dat in Leiden in totaal een vloeroppervlakte van 134.242 kubieke meter aan Kwaaitaal- en Mantavloeren aanwezig is en dat verschillende eigenaren door betonschade worden gedupeerd. Dit heeft ertoe geleid dat in het Meerjaren Ontwikkelingsprogramma (MOP) is opgenomen dat in 2004 vijfhonderd woningen met schade aan Kwaaitaal- en Mantavloeren hersteld moeten zijn. Om de eigenaar enigszins tegemoet te komen heeft het college nu een geldbedrag van 317.646,15 gereserveerd.