Triodos Bank is in 2001 sterk gegroeid (23%).

Brussel - Triodos Bank heeft in 2001 wederom een sterke groei gerealiseerd.

Het balanstotaal groeide met 23%. Het totaal bedrag dat aan Triodos Groep in beheer is gegeven is in 2001 met 26% gestegen en komt ruim boven de één miljard euro (1,1 miljard EUR).
De belangrijkste reden voor de aanhoudende groei is de toegenomen populariteit van duurzaam sparen en ethisch beleggen en de stijgende vraag naar kredietverlening in de sectoren Natuur & Milieu, Sociale economie, Welzijn en Cultuur.

Triodos Bank staat voor duurzaam bankieren en geldt als pionier op het gebied van ethisch sparen en beleggen. De bank voert een actief beleid ten aanzien van de ontwikkeling van duurzame energie (zon en wind), biologische landbouw, welzijn en cultuur. Triodos Bank heeft kantoren in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk.

Markante ontwikkelingen in 2001 zijn de kredietportefeuille in België (+43%) en het sterk gestegen klantenbestand in Nederland (57% meer spaarrekeningen) . Ook de Nederlandse Triodos beleggingsfondsen groeien met succes: Triodos Groenfonds 35% groei en Triodos Meerwaardefonds 28% groei. In België werd in juni 2001 het Triodos Values Fund gelanceerd, het Belgische duurzame beleggingsfonds van Triodos Bank.

Triodos Bank is ook pionier op het gebied van microfinanciering in ontwikkelingslanden en beheert sinds 1994 Noord-Zuid fondsen. Deze internationale investeringsfondsen hebben eind 2001 een gezamenlijk volume van 31 miljoen EUR bereikt (2000: 26 miljoen EUR). De fondsen participeren in microfinancierings-instellingen in zowel Afrika, Azië als in Latijns Amerika. Deze bankinstellingen verstrekken kleine leningen (gemiddeld ongeveer $ 1.000 per dossier) aan mensen die ter plaatse een bedrijfje willen opzetten en zo aan de armoede kunnen ontsnappen.

Het in 2001 opgerichte Triodos Venture Capital Fund is één van de eerste Europese fondsen die zich richten op het verstrekken van risico kapitaal aan snel groeiende ondernemingen actief op het gebied van duurzame energie en biologische voeding. De eerste participaties zijn in een bedrijf dat zich richt op de duurzame energiemarkt in Nederland (E-concern) en drie mailorder bedrijven van biologische producten in Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Financieel resultaat
Het balanstotaal van Triodos Bank groeide van 617 miljoen EUR eind 2000 naar 759 miljoen EUR eind 2001. De netto winst daalde volgens verwachting van 2,8 miljoen EUR naar 2,3 miljoen EUR als gevolg van extra investeringen in de automatiseringssystemen en de krappere rentemarge. De intrinsieke waarde per aandeel nam in 2001 toe van 64 EUR naar 65 EUR. De post toevertrouwde middelen steeg met 25%. De kredietportefeuille is met 17% gestegen. Mede dankzij een sterke eigen vermogenspositie van 73 miljoen EUR eind 2001 (2000: 66 miljoen EUR) is de bank in staat haar rol als pionier en vernieuwer verder te vervullen en haar activiteiten uit te bouwen.

bron: Triodos
Internet: http://www.belga.be en www.newsaktuell.be

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met
Lieve Schreurs
telefoon 02/548 28 35
e-mail: lieve.schreurs@triodos.be

www.triodos.be