Gemeente Den Haag

2002-02-25: Wethouder Stolte geeft startsein 'Fluit Geweld Terug, doe sportief mee'

Sportwethouder Wilbert Stolte geeft op vrijdag 1 maart a.s. om 18.45 uur het officiële startsein van de campagne 'Fluit Geweld Terug, doe sportief mee'. Dit heeft plaats in het Zuiderpark rond de voetbalwedstrijd ADO Den Haag-Emmen. Bij de start van de campagne zijn diverse Haagse sportverenigingen met een jeugdteam, begeleiders en bestuurders betrokken. Het doel van deze campagne is agressief gedrag en geweld in en rond sportwedstrijden terug te dringen en te voorkomen. De gemeente Den Haag, met name de afdeling Sportsupport van de dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn (OCW), organiseert deze campagne in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond, district West II en de gemeente Rotterdam. Daar ging een dergelijke activiteit op 17 december 2001 jl. van start.

De campagne
Bij de start van de Haagse campagne van 'Fluit Geweld Terug, doe sportief mee' zijn 25 clubs aanwezig uit diverse takken van sport zoals handbal, hockey, korfbal en voetbal. In Bowlingworld Zuiderpark worden zij ontvangen en voorzien van informatie en een promotiepakket van de actie.

Er wordt een film vertoond in het kader van 'Fluit Geweld Terug, doe sportief mee' en er is een gesprek met John Blankenstein, hoofd scheidsrechterszaken betaald voetbal.

Op vrijdag 1 maart wordt om 18.15 uur in het Zuiderparkstadion afgetrapt voor een voorwedstrijd tussen twee jeugdteams in het kader van de actie. Na deze activiteiten wonen de deelnemers van de startmanifestatie van de campagne de wedstrijd ADO Den Haag-Emmen bij.

De spelers van de twee profclubs houden de warming up in sweaters van de campagne. Bij het betreden van het veld voor de wedstrijd lopen jeugdige sporters, gehuld in T-shirts van 'Fluit Geweld Terug, doe sportief mee', mee aan de hand van de voetbalprofs.

Publiciteit
De campagne 'Fluit Geweld Terug, doe sportief mee' bestaat uit radio- en tv-spotjes die zijn ingesproken door o.a. wethouder Stolte en topvoetbalscheidsrechter Dick Jol, een competitie om de Fluit Geweld Terug-Award en thema-avonden. Tijdens de thema-avonden, waarvoor de KNVB al actie heeft ondernomen, wordt nader ingegaan op de rol van de trainer, de supporters (in dit geval worden ouders van jeugdleden bedoeld) en de scheidsrechter.

Tijdens en rond sportwedstrijden nemen agressief gedrag en geweld nog altijd toe. In een aantal takken van sport is sprake van verhoging van het aantal overtredingen en molestaties. Behalve spelers zijn daarbij ook vaak toeschouwers betrokken.

25 februari 2002

last update: 25 februari 2002 ;pag.: 11417; auteur: 112;cat.: 17 Uw