Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000

1 maart 2002
Murco Mijnlieff/communicatie-adviseur
023-5113866
023-5113458
18/2002
Gemeente Haarlem, sector Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht

Datum
Informatie bij
Telefoon
Fax
Nummer

Ripperda is aanwinst voor Haarlem

Imposante bouwwerken oud en nieuw - van rood baksteen, grote bomen, een gracht eromheen en een formidabel grasveld voor een zachte avond of luie zondag. Zo gaat de nieuwe wijk Ripperda er uit zien. Een wijk met intieme hofjes met binnentuin, verrassende doorgangen en speelplekken voor kinderen. "Het Ripperdaterrein wordt een zeer aangename plek om te wonen en te werken. Over een paar jaar is de stad een voorname en mooi verzorgde wijk rijker", constateert de Haarlemse wethouder Ed Kroskinski .

Als verantwoordelijk wethouder voor grote bouwprojecten is Ed Kroskinski zeer tevreden met de voorlopige ontwerpen voor de nieuwbouw die nu klaar liggen. Het gaat om ontwerpen voor de verbouwing van de monumenten, nieuwbouw van woningen, het verpleeghuis Overspaarne en de parkeergarage op het Ripperdaterrein. Architecten André van Stigt en Bob van Reeth geven in hun voorlopige ontwerpen weer hoe zij ongeveer 350 woningen en de bedrijfsruimten in de monumenten en de nieuwbouw willen indelen. De ruime en lichte appartementen, maisonnettes, penthouses, eengezinswoningen en bedrijfsruimtes hebben een haast Franse allure. Het voorlopig ontwerp voor verpleeghuis Overspaarne sluit daarbij naadloos aan. Daarnaast heeft landschapsarchitect Urban van Aar een schetsontwerp gemaakt voor de inrichting van het openbare gebied van het Ripperdaterrein. Hij verwacht dat ook omwonenden veel plezier aan de nieuwe wijk zullen beleven. "Ripperda is ruim opgezet en autovrij". Dat past wondermooi in dit gebied vol charmante huizen in smalle straten met weinig groen en veel verkeer. Je kunt er wandelen, op het grasveld van de zon genieten, kijken naar de mooie bomen of een balletje trappen."

Voorlopig Ontwerp in de inspraak
Een nieuwe fase voor het Ripperdaproject breekt aan. Van 1 tot en met 28 maart gaan de voorlopige ontwerpen en het schetsontwerp van de openbare ruimte in de inspraak. Op woensdag 20 maart organiseert de gemeente een inloopavond in jeugdhuis De Schakel aan de Pijnboomstraat 17/hoek Schoterweg. Belangstellenden zijn tussen 19.30 en 22.00 uur welkom. Zij kunnen zich persoonlijk laten informeren op een informatiemarkt. Tevens kan men ter plekke mondeling een inspraakreactie indienen. De Combinatie Slokker Vastgoed/de Woonmaatschappij/de Hollandse heeft speciaal een tentoonstelling ingericht over de voorlopige ontwerpen van Ripperda. De gemeente raadt belangstellenden aan om voorafgaand aan de inspraakavond een bezoek te brengen aan het ABC Architectuurcentrum aan het Groot Heiligland 47. Tijdens de inspraakperiode zijn daar de voorlopige ontwerpen te zien met gevelaanzichten, een overzichtstekening, een maquette en plattegronden. Het ABC Architectuurcentrum is van dinsdag tot en met zaterdag geopend tussen 12.00 en 17.00 uur en op zondag tussen 13.00 en 17.00 uur. De voorlopige ontwerpen liggen tevens op werkdagen van 09.00 tot 16.00 uur ter inzage bij de gemeentelijke afdeling ROSV op de 3e etage in de Brinkmannpassage en bij het gemeentelijk infocentrum aan de Grote Markt.

Nog geen woningen te koop
Irene van Kaam, van Slokker Vastgoed geeft aan dat de woningen op het Ripperdaterrein nog niet te koop staan. De definitieve indeling van de monumenten en de nieuwbouw volgt later. "Daarbij zullen wij rekening houden met de inspraakreacties, maar ook zorgen voor een grote diversiteit in het aanbod aan woningen en bedrijfsruimten op het Ripperdaterrein".