Technische Universiteit Eindhoven

18 februari 2002

PERSBERICHT
Promotie ir. Jurgen de Hart aan TU Eindhoven
Betere hartklepprotheses mogelijk dankzij nieuw computermodel Dankzij een nieuw computermodel kunnen betere hartklepprotheses ontwikkeld worden. Bovendien kan het model in de toekomst ook gebruikt worden bij chirurgische ingrepen van zieke aortakleppen. Zo kan het nieuwe model extra gegevens opleveren voor de cardioloog om hem beter te laten beslissen of een ingreep nodig is en zo ja hoe hij het beste kan ingrijpen.
Deze conclusies trekt promovendus ir. Jurgen de Hart in zijn proefschrift "Fluid-structure interaction in the aortic heart valve; a three-dimensional computational analysis ". Jurgen de Hart verdedigt zijn dissertatie vrijdag 1 maart aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Promotoren zijn prof.dr.ir. F.P.T. (Frank) Baaijens, hoogleraar biomechanica en prof.dr.ir. H.E.H. (Han) Meijer, hoogleraar werktuigbouwkundige polymeertechnologie, beiden aan de TU/e. De 28-jarige Jurgen de Hart uit Vlijmen studeerde in 1997 af als werktuigbouwkundig medisch ingenieur aan de TU/e. Hij studeerde af op een onderzoek naar vezelversterkte kunststofhartkleppen. Aansluitend voerde hij het promotieonderzoek uit dat een nieuw driedimensionaal computermodel opleverde. Hij werkt sinds enkele maanden als onderzoeker bij het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam aan een researchproject dat gericht is op de toepassing van zijn nieuw ontwikkelde computermodel in de kliniek. Onderzoek van natuurlijke klep en protheses
Hartklepprotheses zijn er in diverse soorten. Er zijn kleppen van biologische materialen, mechanische hartkleppen en kleppen van kunststof. Maar de prestaties en duurzaamheid van de natuurlijke aortaklep kunnen nog niet geëvenaard worden door een hartklepprothese. Jaarlijks worden wereldwijd bij ruim 170.000 patiënten een hartklepprothese geplaatst. Onderzoek naar medische complicaties in huidige hartklepprotheses is voornamelijk gebaseerd op experimentele studies, die duur en tijdrovend zijn. Bovendien is de ontwikkeling van betere protheses grotendeels afhankelijk van empirisch vergaarde kennis.
Met bepaalde numerieke methoden blijkt het mogelijk om een nieuw computermodel te ontwikkelen om klinisch relevante problemen van de natuurlijke hartklep en van klepprotheses te onderzoeken. Zo is met dit computermodel de invloed van vezelversterking van de vliezen en de volgzaamheid van de aortawortel op de klepkinematica en de vloeistofdynamica onderzocht. Toepassing van het nieuwe model levert veelbelovende resultaten op. Zo worden de mechanische eigenschappen van de klep aanzienlijk verbeterd door toepassing van vezelversterking met behoud van de vloeistofdynamische eigenschappen ervan. Aan de hand van deze eerste resultaten trekt ir. Jurgen de Hart enkele conclusies in zijn dissertatie. "Het ontwikkelde model kan gebruikt worden als een numeriek ontwerpgereedschap om betere klepprotheses te maken. Bovendien lijkt het model in de toekomst gebruikt te kunnen worden in de kliniek om extra input te geven voor het bepalen van het moment en type chirurgische ingrepen met betrekking tot zieke aortakleppen", aldus Jurgen de Hart.