Ingezonden persbericht
VERKIEZINGEN IN NEDERLAND EN ZIMBABWE
Per Expresse lesbrief: DICTATOR KOK AAN DE MACHT
Premier Kok trekt zich niet terug. "Het land heeft me nodig", zei Kok op zijn wekelijkse persconferentie. Om aan de macht te blijven verbiedt hij alle kranten behalve één, worden alle politieke partijen onderworpen aan een solidariteitsprofiel en maakt hij de boeren tot zondebok om de aandacht van de economie af te leiden. Premier Kok wordt dictator Kok. Onmogelijk? Toch is het zo gegaan in Zimbabwe. Daar doet de gekozen president Mugabe alles om aan de macht te blijven. Hij deinst er niet voor terug om tegenkandidaten op onwettige wijze uit te schakelen.
In maart zijn er zowel verkiezingen in Nederland als in Zimbabwe. Op 6 maart stemmen wij in Nederland voor nieuwe gemeenteraden; op 9 en 10 maart stemmen ze in Zimbabwe voor een nieuwe president. In mei zijn we in Nederland nog een keer aan de beurt met de verkiezingen voor de Tweede Kamer. In Nederland twijfelt niemand eraan dat de verkiezingen eerlijk zullen verlopen; in Zimbabwe lijken de verkiezingen niet bepaald eerlijk te zijn. De verkiezingen in Zimbabwe en Nederland zijn het thema van de 15e editie van Per Expresse.
Per Express is een serie lesbrieven over actuele ontwikkelingen in het wereldnieuws. De lesbrieven zijn gekoppeld aan een educatieve website. Beide bieden leerlingen van 10-15 jaar achtergronden bij het nieuws en geven leerkrachten aanwijzingen hoe het nieuws in de klas te behandelen in de bovenbouw van het basisonderwijs en de basisvorming in het voortgezet onderwijs.
Deze lesbrief gaat in de achtergronden van de verkiezingen. Leerlingen in het basisonderwijs krijgen eerst een nadere introductie op de relatie tussen democratie en eerlijke verkiezingen. Voor alle leerlingen zijn teksten waarin gekeken wordt hoe Nederland eruit zou zien als er een politicus zou opstaan die alle democratische regels aan de laars lapt en de macht grijpt. Leerlingen in het voortgezet onderwijs verdiepen zich in de vraag waar de grenzen van de democratie liggen. Is het een keer per vier jaar stemmen en verder je mond houden? Of zien ze mogelijkheden om de burger meer bij de politiek te betrekken? Alle leerlingen onderzoeken tot slot aan de hand van gegeven bronnen hoe eerlijk de verkiezingen in Zimbabwe nu eigenlijk zijn.
De handleiding geeft achtergrondinformatie over de verkiezingen, lessuggesties voor basis- en voortgezet onderwijs bij de werkbladen en de aansluiting bij kerndoelen.
De educatieve website geeft aanvullende informatie en extra lessuggesties voor leerlingen èn leerkrachten. Voor leerlingen zijn onder meer een nadere introductie op Zimbabwe, biografieën van de presidentskandidaten, een overzicht van kiesrecht in de wereld en een uitleg van het moeilijke begrip dualisme. De mening van jongeren over politiek komt aan bod in vier interviews met Zimbabwaanse jongeren. Verder is eer een uitgebreide linkspagina met informatie over de verkiezingen in beide landen. Voor leerkrachten zijn er extra lessuggesties, de uitleg van een rollenspel over de verkiezingen in Zimbabwe en achtergrondinformatie over de kwesties waar het in Zimbabwe nu eigenlijk om draait. Uiteraard ontbreekt ook voor hen een uitgebreide linkspagina niet.
De lesbrief met handleiding kost â'¬ 3,50 en is te bestellen bij:
Centrum voor Mondiaal Onderwijs
Postbus 9108
6500 HK Nijmegen
tel. 024-3613074
fax 024-3613014
email: cmo@nsm.kun.nl
http://www.cmo.nl
De lesbrief en handleiding zijn ook met behoud van de originele opmaak gratis te downloaden vanaf http://www.cmo.nl en vanaf http://www.kennisnet.nl/perdagwijzer/
Per Expresse is mogelijk gemaakt door de Europese Unie en Bureau Kennisnet