NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

NIEUWS Persbericht 'APK voor woningen heeft alleen nadelen'

De NVB, Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, ziet niets in de invoering van de zogenoemde Algemene Periodieke Keuringen (APK) voor woningen. In een brief aan staatssecretaris Remkes noemt de NVB de maatregel overbodig en zegt de belangenorganisatie zich ook zorgen te maken over de nadelige consequenties die dit plan zal hebben op de verkoopbaarheid van bestaande woningen. Met alle gevolgen van dien voor de nieuwbouwmarkt.

Hiermee reageert de NVB op het voorstel van het Overlegplatform Bouwregelgeving (OPB) om huiseigenaren te verplichten een zogenoemd Gebouwdossier bij te houden. Hierin moeten zaken als verandering aan de woning, regulier onderhoud, maar ook gegevens over bergruimte, domotica-voorzieningen en zelfs de woonomgeving worden opgeschreven. Om de kwaliteit van de woning verder te toetsen moeten er volgens het OPB regelmatig onderhoudscontroles worden uitgevoerd. Achterliggende gedachte daarbij is dat de gemeente zo een beter zicht krijgt op de feitelijke kwaliteit van haar woningvoorraad. Ook kan de gemeente op basis van het gebouwdossier de huiseigenaar verplichten de kwaliteit van zijn woning te verbeteren.

De NVB vreest dat de verplichting van het bijhouden van een dossier over de kwaliteit van de woning vooral nadelig zal zijn voor eigenaren van de wat oudere woningen. Deze eigenaren worden opgescheept met forse administratieve verplichtingen en moeten daarbij gegevens verstrekken die zij vaak niet eens beschikken. Dit zal veel praktische problemen opleveren, zo schrijft NVB-voorzitter Henk van Harssel aan staatssecretaris Remkes.

Het houden van een keuring wordt door de NVB als een overbodige eis gezien. Bij verkoop van de woning heeft de verkoper immers nu al de plicht alle gebreken, die hij weet of behoort te weten, te melden aan de kopende partij. Tevens wordt in de praktijk bijna altijd een bouwkundige keurig verricht. Een periodiek onderzoek en vervolgens de verplichting geconstateerde kwaliteitsachterstanden op te heffen, vindt de NVB veel te ver gaan. Het is een vrije keuze van een eigenaar om te wonen in een woning met een zelf door hem gekozen kwaliteitsniveau. Hier ligt geen overheidstaak. Alleen wanneer er gebreken zijn ontstaan die gevaar voor de veiligheid opleveren is ingrijpen noodzakelijk. Maar daar kan de gemeente nu al via het zogenaamde aanschrijvingsbeleid adequaat tegen optreden. Dus ook in dit geval betekent het Gebouwdossier een doublure, aldus Van Harssel.

Volgens de NVB heeft invoering van het Gebouwdossier veel nadelige gevolgen voor de verkoopbaarheid van bestaande woningen. En dat heeft weer zn weerslag op de nieuwbouwmarkt. Immers, kopers van nieuwbouwwoningen zijn, met uitzondering van de starters, doorstromers van een bestaande woning naar een nieuwbouwwoning.


---

---

Voor meer informatie, vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met:
NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, Mr. F.A.H. Nuss, telefoon 070-386 02 04

---