Gemeente Hoogeveen


---

27 februari 2002

Inhoud


* Nieuwe regels ruimtegebruik van zuidelijk buitengebied *
* Inspraakavonden *

* Gemeenteraad houdt vergadering *

* Hoorzittingen bezwaar- en beroepschriften *
* Vuurwerk bij voorjaarskermis *

* Feestweek Nieuwlande *

* Autocross in Nieuwlande *

* Oud papier *

* Digitaal debat van zaterdag ook op papier verkrijgbaar *
* Structuurvisie, kavels en Krakeel in stand gemeente *
* Gemeente gaat graven ruimen *

* Dertig kilometer per uur in Nieuweroord *
* Chipknip veel gebruikt bij koop parkeerkaartje *
* Melden storingen in weekend en buiten kantoortijd *
* Vergunning voor paasvuren *

* Knelpunten riooloverstorten bij vijvers in wijk Wolfsbos *
* Hoogeveense Lente zoekt ook beeldend kunstenaars *
* Als u zelf niet kunt stemmen *

* Gemeentelijk woordenboek *

* Mededelingen *


* Inspraak standplaats snackwagen Beukemaplein (artikel 19, lid 1 WRO) *

* Vrijstelling artikel 19, lid 2 WRO *

* Nieuw Honden- en Kattenbesluit *

* Koopzondagen en raadgevend correctief referendum *
* Verklaring van acceptatie meldingen op grond van artikel 8.19 van de Wet Milieubeheer *

* Wet milieubeheer *

* Toepassing artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening *
* Toepassing vrijstelling artikel 19 lid 3 Wet op de Ruimtelijke Ordening *

* Ingekomen sloopaanvragen, bouwaanvragen en bouwmeldingen *
* Verleende bouwvergunningen *

* Inspraak voorontwerpbestemmingsplan Buitengebied Zuid *
* Toepassing vrijstelling artikel 19 lid 2 Wet op de Ruimtelijke Ordening ten behoeve van bouwrijpmaken DOC, Buitenvaart II *

Nieuwe regels ruimtegebruik van zuidelijk buitengebied

Voor het buitengebied ten zuiden van de (Verlengde) Hoogeveensche Vaart ligt vanaf komende donderdag een nieuw bestemmingsplan ter inzage. Zes bestaande bestemmingsplannen zullen samenvloeien in één plan. Het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied Zuid omvat overigens niet de dorpskommen, het lint Zuideropgaande en het Hollandscheveldse Opgaande.

De nieuwe regels voor het ruimtegebruik maken een eind aan de huidige regelverschillen binnen het gebied. Ook zijn ze in het bijzonder gericht op de belangen van agrarische bedrijven. Het Bestemmingsplan Buitengebied Zuid ligt tot en met 24 april ter inzage in het Compagnieshuis.

Nu is het nog zo dat veel bestemmingsplannen in de gemeente gedetailleerde situaties beschermen uit de tijd dat de plannen zijn gemaakt. Dat moet anders, vindt de gemeente. In de huidige dynamische samenleving moeten voor gewenste veranderingen geen planologische, tijdrovende noodgrepen nodig zijn, zoals nu vaak het geval is.

Samenwerking

De nieuwe regels zijn een resultaat van samenwerking tussen de gemeente en een aantal belangengroepen. Dit zijn de verenigingen van Plaatselijk belang in het gebied, de boseigenaren, het Recreatieschap, de Milieufederatie en landbouworganisatie NLTO

Alleen een globaal kader

Een bestemmingsplan nieuwe stijl moet - binnen de ruimteregels van rijk en provincie - een globaal kader geven en flexibel te hanteren zijn bij wensen tot ruimtegebruik. Het moet bescherming bieden aan kwaliteiten in een gebied, te weten ecologische en landschappelijke kwaliteiten en functies (bijvoorbeeld landbouw, veeteelt, natuur en recreatie).

Nu is bijvoorbeeld een agrariër die een schuur wil bouwen op zijn erf, gebonden aan een exact vastgelegd bouwvlak. In het nieuwe bestemmingsplan staat alleen een maximale bouwoppervlakte omschreven en niet de exacte bouwplek.

Opheffen agrarisch bedrijf

Het nieuwe bestemmingsplan is ook flexibeler ten opzichte van de huidige plannen bij functieverandering. Als een agrariër zijn bedrijf wil stoppen, is het straks mogelijk iets anders te realiseren op zijn agrarisch bouwperceel. Dit soort wijzigingen is nu alleen via een bewerkelijke procedure te realiseren. Het nieuwe plan maakt een veel snellere reactie mogelijk.

Landgoederen en buitenplaatsen

Nieuw in het voorgestelde bestemmingsplan is verder dat de gemeente kansen biedt voor het realiseren van landgoederen met een landhuis. Een randvoorwaarde is onder andere de aanleg van minimaal tien hectare openbaar toegankelijk bos. Ook komen er mogelijkheden voor het verbouwen van bestaande woningen op markante plaatsen in het landschap tot een zogenaamde buitenplaats. Dit is een woning met bijgebouwen op een erf van minimaal 1500 m2 met minimaal 1 hectare aan openbaar toegankelijk bos. Verder omvat het plan ook nieuwe regels voor normale burgerwoningen.

Bedrijven

Bij niet niet-agrarische bedrijvigheid wil de gemeente in het nieuwe plan onderscheid maken tussen bedrijven met een functionele binding met het buitengebied, zoals loonbedrijven, en bedrijven zonder die binding, zoals autobedrijven. Voor de eerste groep is uitbreiding onder voorwaarden nog mogelijk, voor de tweede groep nauwelijks meer.

Kwekerijen en tuincentra

Kwekerijen en tuincentra vielen onder de oude systematiek van bestemmen onder een agrarisch bouwperceel. In het nieuwe plan zijn dit soort bedrijven voorzien van een eigen doelbestemming, waaraan nu ook specifieke voorschriften zijn verbonden. Nieuw is ook dat nieuwe kwekerijen zich uitsluitend nog kunnen vestigen binnen bestaande agrarische bedrijfsbebouwingen. Nieuw bouwen op een perceel waar nu nog geen bebouwing aanwezig is, is niet meer mogelijk.

Functiewijzigingen

Het is belangrijk voor diegenen die in het gebied wonen of daar hun (agrarisch) bedrijf hebben vast te stellen of de bestemming overeen komt met het gebruik op dit moment. Het kan dus voorkomen dat een perceel onder het oude bestemmingsplan een agrarische bestemming heeft en nu een woonbestemming heeft gekregen omdat het agrarisch bedrijf is gestopt. Van deze wijziging worden de belanghebbenden niet persoonlijk op de hoogte gebracht. Het is dus erg belangrijk om het plan zelf te komen inzien om na te kunnen gaan of de bestemming van een bepaald perceel ten opzichte van het oude plan wel of niet is gewijzigd.

Buitengebied Noord

Later dit jaar zal de gemeente ook een start maken met het noordelijk buitengebied. Ook hier zal één plan komen ter vervanging van een groot aantal bestaande plannen.

Informatie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de heer L. Benning van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, telefoonnummer 291709. E-mailen kan ook via gemeente@hoogeveen.nl. Voor het indienen van schriftelijke vragen en of zienswijzen, zie daarvoor onder Mededelingen in dit Torentje.

Inspraakavonden

In maart zijn er twee inspraakavonden over het nieuwe bestemmingsplan. Op dinsdag 19 maart is er een avond specifiek over de gevolgen voor de landbouw, op 21 maart is er een algemene inspraakavond. Belangstellenden zijn van harte welkom in restaurant Schoonhoven. De twee bijeenkomsten beginnen elk om 19.30 uur. De gemeente zal een toelichting geven op het nieuwe plan en aanwezigen kunnen reageren en vragen stellen.

Voor het grijze gedeelte is één nieuw bestemmingsplan in voorbereiding. Dit is een globale kaart. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. (c) gemeente Hoogeveen.]

Gemeenteraad houdt vergadering

De gemeenteraad van Hoogeveen vergadert donderdag 28 februari in het gemeentehuis van Hoogeveen. De vergadering, die openbaar is, begint om 19.30 uur. De agenda vermeldt onder meer:

* Bestemmingsplan bedrijventerrein Buitenvaart II.
* Evaluatieprogramma Milieu Effect Rapport bedrijventerrein Buitenvaart II.

* Vestiging voorkeursrecht Buitenvaart II.
* Aanpassing Verordening tot stimulering van de inzameling van oud papier aan de euro.

* Bestemmingsplan "Museumhof ".

* Krediet voor de verbetering van het evenemententerrein in Elim.
* Begrotingswijziging(en) van de algemene dienst 2002.
Hoorzittingen bezwaar- en beroepschriften

De commissie voor de bezwaar- en beroepschriften houdt woensdag 6 maart openbare hoorzittingen in commissiekamer 2 van het gemeentehuis in Hoogeveen.

15.15 uur
: Enkele bezwaarschriften van ondernemers gevestigd op het bedrijventerrein De Wieken tegen bestuursdwangaanschrijvingen ter verwijdering van reclame-uitingen.

16.15 uur:
Een bezwaarschrift van meerdere bewoners van het wooncomplex Alteveerstraat 127 t/m 167 te Hoogeveen tegen uitbreiding van het aantal algemene invalidenparkeerplaatsen bij het wooncomplex.

Vuurwerk bij voorjaarskermis

Op 13 februari 2002 is er een aanvraag binnengekomen voor een vuurwerk op 23 maart 2002 omstreeks 21.30 uur nabij de voorjaarskermis. Het vuurwerk zal worden afgestoken door medewerkers van Team Laser & Fireworks in Veenendaal. Nadere informatie hierover is te verkrijgen bij de afdeling Algemeen Bestuurlijke en Juridische Zaken (tel. 291244).

Feestweek Nieuwlande

Op 15 februari 2002 is er een aanvraag binnengekomen voor het houden van de jaarlijkse feestweek in Nieuwlande van 1 tot en met 9 juni 2002. De aanvraag is ingediend door Culturele Vereniging Nieuwlande. Nadere informatie hierover is te verkrijgen bij de afdeling Algemeen Bestuurlijke en Juridische Zaken (tel. 291244).

Autocross in Nieuwlande

Op 30 januari 2002 is er een aanvraag binnengekomen voor het houden van een autocross op zondag 9 juni 2002 op een stuk land aan de Joh. Poststraat 38 in Nieuwlande. De aanvraag is ingediend door de Drentse Autocross Club te Assen. Nadere informatie hierover is te verkrijgen bij de afdeling Algemeen Bestuurlijke en Juridische Zaken (tel. 291244).

Oud papier

Donderdag 28 februari

Apolloschool te Hoogeveen in de wijk Krakeel. Het papier wordt vanaf 18.30 uur opgehaald. Het papier graag gebundeld of in stevige dozen aan de straat zetten. Niet in vuilniszakken of andere plastic zakken.

Zaterdag 2 maart

Basisschool De Regenboog in Noordscheschut. Het papier wordt opgehaald tussen 9.00 uur en 12.00 uur.

Basisschool De Sprong te Hoogeveen. U kunt het oud papier brengen naar de containers achter de Zuiderkerk aan de Baarlelaan.

Maandag 4 maart

Juliana van Stolbergschool. Het papier wordt opgehaald tussen 18.30 uur en 21.30 uur.

Digitaal debat van zaterdag ook op papier verkrijgbaar

Een print van het Digitaal debat van afgelopen zaterdag is verkrijgbaar in het voorlichtingscentrum van het raadhuis. Ook via www.hoogeveen.nl/verkiezingen is het gevoerde debat tussen Hoogeveners en Hoogeveense politici nog tot en met woensdag 6 maart te lezen. Zo kunt u zien hoe de politieke partijen denken over de onderwerpen die momenteel leven in onze gemeenschap. En dat is zinvol met het oog op 6 maart, wanneer u kunt stemmen voor een nieuwe gemeenteraad.

Onderwerpen die zaterdag aan de orde kwamen waren bijvoorbeeld het parkeren in Hoogeveen, de nieuwbouwplannen van het Jannes van der Sleedenhuis, De Tamboer, bedrijvigheid, Hoogeveen studentenstad, het imago van Hoogeveen en het gemeentelijk WVG-beleid (Wet voorzieningen gehandicapten).

Winnende stellingen

Vooraf hadden vijftien mensen stellingen ingebracht. Drie daarvan kregen kort voor aanvang van het debat een prijs uitgereikt door burgemeeser Urlings voor de in zijn ogen beste stellingen. Mevrouw Winkel won met de stelling 'Kruip niet weg!'. De heer Udding bracht de stelling 'Maak de politiek weer levendig!' in met een oproep aan raadsleden actief mee te doen aan het algemene discussieplatform op de gemeentelijke site. En mevrouw Loof riep de raadsleden op een wijk te adopteren.

Verkiezingsprogramma's

Op de gemeentelijke website zijn ook vrijwel alle verkiezingsprogramma's te lezen van de partijen die meedoen aan de raadsverkiezingen. Overigens vindt u de adressen van bijna alle politieke partijen in de gemeentegids en allemaal op de site van de gemeente. Ook kunt u het voorlichtingscentrum benaderen voor de adressen, telefoonnummer 291256.

Politici achter de beeldschermen in de Burgerzaal van het gemeentehuis tijdens het digitale verkiezingsdebat (foto: André Weima)

Structuurvisie, kavels en Krakeel in stand gemeente

Waar en wanneer komen kavels voor particuliere woningbouw beschikbaar? Krakeel is aan het veranderen, wat gebeurt er nou precies? Hoe ver is het met de woon-werkkavels op bedrijventerrein Buitenvaart I? Antwoord op deze vragen kunt u krijgen in de stand (nr. 101) van de gemeente op Bouwplan 2002. Daarnaast kunt u uw mening geven over de te maken Structuurvisie Hoogeveen 2015-2030. De beurs Bouwplan 2002 is op vrijdag en zaterdag in de Mauritshof.

Meer informatie over de beurs en de gemeentelijke stand vindt u in de special bij deze krant.

Gemeente gaat graven ruimen

De gemeente gaat in de zomer van 2002 op de algemene begraafplaats aan de Zuiderweg graven ruimen. Het gaat om algemene ongenummerde graven in deel V. Hier is begraven van 1917 tot en met april 1931. Voor informatie kunt u tijdens kantooruren bellen met beheerder H. Mulder van de begraafplaats (tel. 277681) of met de heer E. Scheffers (tel. 291660).

Eigendom gemeente

De gemeente Hoogeveen heeft drie soorten graven: algemene, eigen en familiegraven. Algemene graven zijn en blijven eigendom van de gemeente. Iedereen mag in een algemeen graf begraven worden. De wet staat toe dat een gemeente een algemeen graf na tien jaar mag ruimen. In Hoogeveen gebeurt dit voor dit betreffende gedeelte na 74 tot 85 jaar.

Mogelijk dat een familielid van u ooit begraven is in een van de vermelde algemene graven. Als herbegraven uw wens is, kunt u tegen betaling van diverse kosten kiezen voor een eigen graf elders op de begraafplaats.

De gang van zaken

Voor het ruimen zal de gemeente om het gedeelte een twee meter hoge afscheiding plaatsen. De grond zal gezeefd worden met een machine. Eventuele resten krijgen een plaats in een algemeen verzamelgraf. Daarna deelt de gemeente het terrein opnieuw in voor nieuwe graven.

De familie kan de grafstenen krijgen. Heeft zich na twee jaar niemand gemeld, dan laat de gemeente de stenen vernietigen.

Dertig kilometer per uur in Nieuweroord

Ook in de woongebieden van Nieuweroord wordt een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur ingevoerd. Het plan ligt vanaf morgen, donderdag 28 februari, vier weken lang ter inzage in de Vuurkorf en in het Voorlichtingscentrum van de gemeente (ingang Prins Bernhardstraat.) Dit plan is tot stand gekomen in overleg met Plaatselijk Belang.

Als gevolg van het landelijk beleid inzake Duurzaam Veilig Verkeer heeft ook de gemeente Hoogeveen besloten om in alle woongebieden binnen de bebouwde kom een maximumsnelheid van 30 km per uur in te voeren. Uitzondering hierop zijn de hoofdwegen in Hoogeveen en de doorgaande routes in de dorpen. Bij het instellen van 30 km per uur wordt uitgegaan van een sobere inrichting, dat wil zeggen dat er slechts maatregelen zullen worden getroffen waar dat uit het oogpunt van verkeersveiligheid noodzakelijk is.

Plan Nieuweroord

Het plan voor Nieuweroord omvat het volgende:

* Hoogeveense Vaart blijft 50 km/uur, met uitzondering van het langgerekte plateau vanaf De Hoeksteen tot en met de kruisingen Middenraai.

* Middenraai blijft 50 km/uur, met uitzondering van het gedeelte vanaf de Vuurkorf tot aan de Hoogeveense Vaart.
* Overige woonstraten binnen de bebouwde kom van Nieuweroord worden in zijn geheel 30 km/uur.

Er worden geen snelheidsremmers aangelegd. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Verkeer (tel.291646).

Chipknip veel gebruikt bij koop parkeerkaartje

Het gebruik van de chipknip heeft in korte tijd een grote vlucht genomen bij het kopen van een parkeerkaartje.

Soms levert het betalen met de chipknip problemen op. Eén van de oorzaken daarvoor is dat men te snel de chipknip uit de automaat trekt. Na het aangeven van de benodigde parkeertijd moet u de transactie bevestigen met de groene knop. Vervolgens moet u even wachten tot het bedrag is afgeboekt. Daarna kunt u de chipknip weer uitnemen. Dit staat ook op het display aangegeven.

Chipper

De chipper van de postbank werkt niet goed bij parkeerautomaten. De chipknip werkt wel goed. Binnenkort komt de chipper te vervallen en krijgen ook rekeninghouders van de postbank de beschikking over een chipknip. Totdat dit is gebeurd adviseren wij om geen gebruik meer te maken van de chipper bij het kopen van een parkeerkaartje.

Melden storingen in weekend en buiten kantoortijd

Als er in het weekeinde of na kantoortijd (17.00 uur) storingen of andere problemen zijn met riolering, openbare wegen of straatverlichting dan is de gemeente Hoogeveen bereikbaar onder het nummer 06-27004107.

Doen storingen zich in kantoortijd voor dan graag bellen met 291911 (riool en openbare wegen) of 291622 (straatverlichting). De storingsnummers zijn ook in de gemeentegids te vinden op pagina 3.

Gas, water, kabel

In de gemeentegids staan nog meer handige storingsnummers. Dat zijn:
* CAI (centrale antenne inrichting).Essent Kabelcom 0800-0221475
* Gas en electriciteit. NV Rendo. Tijdens kantooruren 0528-297777. Buiten kantooruren 0528-297788.

* Water. WMD. tijdens kantooruren 0528-854100. Buiten kantooruren 0528-854545.

Vergunning voor paasvuren

Pasen komt dichterbij en van oudsher zijn er dan mensen die beginnen aan de voorbereidingen voor een paasvuur. Wie daarmee aan de slag gaat, moet wel weten dat er voor het branden van een paasvuur een vergunning nodig is. De vergunning kan worden verleend door het college van burgemeester en wethouders.

Voor de bebouwde kommen geldt een verbod op paasvuren. Het college geeft in dit geval geen vergunning af vanwege het gevaar voor de omgeving. Voor paasvuren buiten de bebouwde kom kan het college wel een vergunning verlenen. Dan moet u wel aan de onderstaande voorwaarden voldoen.

Het paasvuur:

* staat onder voortdurend toezicht van een meerderjarig persoon;
* bevindt zich niet binnen een afstand van 30 meter van een gebouw en 100 meter van een bos, heide- of veengrond;
* levert geen gevaar op voor de overige belendingen in de omgeving;
* is uitsluitend bestemd voor de verbranding van onbewerkt hout, papier en niet verontreinigd tuinafval.

Indien het vuur aan bovengenoemde voorwaarden voldoet, kunt u in principe een vergunning krijgen. Aan de vergunning zijn voorschriften verbonden om gevaar, schade en hinder voor de omgeving te voorkomen.

Hoe aanvragen?

Een vergunning kunt u alleen schriftelijk aanvragen. Een aanvraagformulier is verkrijgbaar bij de afdeling Milieu, telefoon 291605, en op www.hoogeveen.nl (onder Vergunningen). De vergunning dient te worden aangevraagd door, of met schriftelijke toestemming van, de eigenaar van de grond waarop het paasvuur wordt aangelegd. Bij de vergunningaanvraag dient u een plattegrond mee te sturen, waaruit de exacte plaats van de paasvuurbult blijkt en de afstand tot de in de nabijheid gelegen gebouwen en bos-, heide- of veengebieden.

Wanneer?

Om een goede beoordeling van de aanvragen mogelijk te maken, dient de vergunningaanvraag, inclusief de plattegrond en de andere benodigde informatie, uiterlijk 18 maart 2002 bij de gemeente binnen te zijn. Aanvragen die na deze datum worden ontvangen, worden niet meer in behandeling genomen.

Risico's

De gemeente wijst eigenaren van gronden erop dat indien u een paasvuur op uw grond toelaat in strijd met de voorwaarden, u door derden aansprakelijk kunt worden gesteld voor de gevolgen die voortvloeien uit de aanwezigheid van het vuur. De gemeente aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid.

Verder is het in aanleg hebben van een paasvuurbult en het hebben van een vuur een strafbaar feit. Paasvuren die zonder vergunning van het college worden aangelegd, zal de gemeente op kosten van de overtreder verwijderen.

Knelpunten riooloverstorten bij vijvers in wijk Wolfsbos

De gemeente plaatst een dezer dagen waarschuwingsborden bij drie vijvers in de wijk Wolfsbos in Hoogeveen. De vijvers zouden een knelpunt kunnen vormen met betrekking tot risico voor de mens door riooloverstorten. Het gaat om de vijvers tussen de Roerdomplaan en Tapuitlaan, langs de Sperwerlaan en Koekoeklaan (naast de school De Caroussel) en tussen De Geelgors en de percelen aan de Valkenlaan.

De overstortputten lozen regenwater vermengd met afvalwater ongezuiverd op het oppervlaktewater. Dat gebeurt als er in korte tijd extreem veel regen valt. Dan kan het rioleringssysteem het vele water even niet verwerken.

Tijdens deze overstortingen komen verontreinigende stoffen in het oppervlaktewater terecht. Dat zijn zowel (relatief) onschadelijke stoffen als schadelijke stoffen. Dat verlaagt de kwaliteit van het oppervlaktewater.

Langs tuinen

De drie plaatsen worden aangemerkt als knelpunt omdat het water uit de riooloverstorten direct langs particuliere tuinen en langs de school komt.

Deze riooloverstorten worden voor 2005 aangepakt. Op welke manier dat moet gebeuren wordt nog onderzocht. Er zijn meerdere mogelijkheden.

Landelijk gebied

In het landelijk gebied zijn twee overstortputten die risico's voor de diergezondheid kunnen opleveren. Dat is bij Hollandscheveld en Pesse. Ook hiervoor zijn maatregelen in voorbereiding. Als dat nodig is worden tijdelijke maatregelen genomen, zoals het plaatsen van een afrastering om te voorkomen dat vee bij het water kan.

Hoogeveense Lente zoekt ook beeldend kunstenaars

Behalve talenten voor op het podium, zoekt het festival de Hoogeveense Lente ook beeldend (amateur) kunstenaars. De hele maand mei zal op verschillende locaties in Hoogeveen werk te zien zijn van (beginnend) kunstenaars. Die plaatsen zijn de gemeente Hoogeveen, Museum 5000 Morgen, Het Podium, ziekenhuis Bethesda, activiteitencentrum De Venne, de Muziekschool, de centrale bibliotheek en De Tamboer.

De categorie zang en cabaret is al goed vertegenwoordigd, maar er is ook nog plaats voor dansers, koren, muzikanten, toneelspelers en dichters.

Inschrijving staat open voor iedereen die een groot publiek iets wil laten zien. De Hoogeveense Lente moet een jaarlijks terugkerend festival worden. Daarvoor zoekt de organisatie 'talenten'. Inwoners van Hoogeveen en omstreken krijgen de kans om een keer op een echt podium te staan of in een expositieruimte te hangen.
Inschrijven

Inschrijven voor deelnemers kan tot 8 maart. Inschrijfformulieren zijn verkrijgbaar bij De Tamboer, Het Podium, de muziekschool en de openbare bibliotheken in de gemeente.

Informatie

Meer informatie over de Hoogeveense Lente kunt u krijgen bij Femmy Benjamins/Giel Pastoor 0528 -280180.

Gemeenteraadsverkiezingen 6 maart

Als u zelf niet kunt stemmen

Op 6 maart worden er weer gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Als u op die dag naar de stembus gaat, bepaalt u samen met de andere kiezers welke politieke partijen straks mogen plaatsnemen in de raadzaal van het gemeentehuis, hoeveel zetels elke partij krijgt toegewezen en hoe het college van burgemeester en wethouders wordt samengesteld. Het is dus erg belangrijk dat u uw stem laat horen. Met het oog op de verkiezingen van 6 maart plaatsen we in de aanloop een serie artikelen. Deze week aandacht voor het kiezen.

Als u niet zelf kunt gaan stemmen, kunt u iemand anders vragen om voor u te stemmen.

Iemand anders kan dit alleen doen als hij zelf ook een oproepingskaart gekregen heeft en tegelijkertijd zijn eigen stem uitbrengt. Het makkelijkste is iemand te vragen die op hetzelfde stembureau moet stemmen als u, bijvoorbeeld uw echtgeno(o)t(e) of buurvrouw.

Volmacht

Voor de mensen op het stembureau moet duidelijk zijn dat iemand anders uw stem mag uitbrengen. Daarom kan uw oproepingskaart ook als 'volmachtbewijs' dienen. U bent zelf de 'volmachtgever'. De persoon die voor u gaat stemmen is de 'gemachtigde'.

Op de achterzijde van uw oproepingskaart schrijft u achter 'gemachtigde' in blokletters de naam en het adres van degene die voor u gaat stemmen. U zet vervolgens linksonder, onder 'handtekening volmachtgever', uw handtekening. Degene die voor u gaat stemmen zet zijn of haar handtekening rechtsonder op de kaart, onder 'handtekening gemachtigde'.

Extra volgnummer

Wanneer deze persoon zelf gaat stemmen, levert hij tegelijk met zijn eigen oproepingskaart de uwe in. Hij krijgt dan een extra volgnummer. Met dit volgnummer kan hij op de stemmachine volgens uw stemadvies een stem uitbrengen.

Gemeentelijk woordenboek

Elk vak heeft zo z'n eigen jargon, 'taal'. In de politiek en bij de overheid is dat niet anders. Daarom treft u de komende weken op deze pagina delen uit een speciaal woordenboekje aan. Deze week de betekenis van enkele woorden die met de verkiezingen hebben te maken.

Kandidatenlijst
: Lijst met namen van mensen die lid zijn van een bepaalde politieke partij en die zich kandidaat hebben gesteld voor een plaats in de gemeenteraad.

Kiesdeler
: Het aantal stemmen dat een partij minstens moet halen om bij de verkiezingen één zetel te krijgen. De kiesdeler is het totaal aantal geldig uitgebrachte stemmen gedeeld door het aantal te verdelen raadszetels.

Oproepingskaart
: De kaart die u een paar weken voor de gemeenteraadsverkiezingen krijgt toegestuurd. Het is het bewijs dat u op 6 maart mag stemmen.

Stembureau
: Gelegenheid bij u in de buurt waar u kunt gaan stemmen. Het stembureau is bijvoorbeeld in een school gevestigd of in een wijkcentrum. Waar uw stembureau is, staat op uw oproepingskaart.

Volmachtstem
: een stem die iemand anders namens u uitbrengt. Degene aan wie u uw volmachtstem geeft, moet op hetzelfde stembureau stemmen als u. Hij of zij moet tegelijk met het uitbrengen van uw volmachtstem zelf ook stemmen.

Voorkeurstem
: Stem op een kandidaat die niet bovenaan de kandidatenlijst staat van een politieke partij.

Zetel
: Plaats voor een raadslid in de gemeenteraad.

Mededelingen

Inspraak standplaats snackwagen Beukemaplein (artikel 19, lid 1 WRO)
In de zuidwesthoek van het Beukemaplein te Hoogeveen is het de bedoeling een standplaats voor een snackwagen te realiseren. De standplaats bevindt zich nu aan de oostzijde van de Alteveerstraat, hoek Wethouder Robaardstraat. Deze grond zal echter gebruikt gaan worden voor het bouwen van een kerkgebouw. De snackwagen zal verplaatst worden van de Alteveerstraat naar het Beukemaplein.

De standplaats is gelegen in het geldende bestemmingsplan "Stadscentrum" in de bestemming "Parkeer- en bedieningshoven". Om de standplaats mogelijk te maken, hebben burgemeester en wethouders van Hoogeveen het voornemen om met toepassing van artikel 19, lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling van het geldende bestemmingsplan te verlenen.

Het voornemen en de daarop betrekking hebbende stukken liggen in het kader van de inspraak van 28 februari tot en met 27 maart 2002 ter inzage bij de centrale balie van de sector Bouwen en Wonen in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen.

Tijdens deze periode wordt aan een ieder de gelegenheid gegeven een inspraakreactie kenbaar te maken. Schriftelijke reacties kunnen worden gericht aan burgemeester en wethouders van Hoogeveen, Postbus 20000, 7900 PA Hoogeveen. Indien behoefte bestaat aan het indienen van een mondelinge reactie kan contact worden opgenomen met mevrouw J. Tol van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, telefoonnummer 0528 - 291 698.

Vrijstelling artikel 19, lid 2 WRO

Burgemeester en wethouders delen mee dat aan de gemeente Hoogeveen Hop 26 februari 2002 met toepassing van artikel 19, lid 2 WRO vrijstelling is verleend van de voorschriften van het geldende bestemmingsplan "10e uitwerkingsplan Schutlanden-West" voor de aanleg van een fiets-/voetpad naar Erflanden tussen de Schuttevaer en de Hoogeveensche Vaart te Hoogeveen.

Het vrijstellingsbesluit ligt met ingang van 27 februari 2002 voor de duur van zes weken voor een ieder ter inzage bij de centrale balie van de sector Bouwen en Wonen, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen.

Belanghebbenden kunnen van 27 februari tot en met 9 april 2002 tegen het vrijstellingsbesluit bezwaar maken door een bezwaarschrift in te dienen bij burgemeester en wethouders van Hoogeveen, Postbus 20000, 7900 PA Hoogeveen.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten:

* de naam en adres van de indiener;

* de dagtekening;

* een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;
* de gronden van het bezwaar.

De indiener van een bezwaarschrift kan in spoedeisende gevallen tevens een schriftelijk verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de president van de rechtbank Assen, Postbus 30009, 9400 RA te Assen.

Nieuw Honden- en Kattenbesluit

Per 1 maart 2002 treedt het nieuwe Honden- en Kattenbesluit in werking. In dit besluit worden eisen gesteld met betrekking tot de huisvesting, verzorging, identificatie, inenting en verkoop en aflevering van honden en katten. Dit besluit is van toepassing op dierenspeciaalzaken, tussenhandelaren, kennels, fokkers, pensions en asiels wanneer ze zich bezig houden met de bedrijfsmatige verkoop, aflevering en inbewaringneming van honden en katten. Nadere informatie over dit besluit is te verkrijgen bij de afdeling Algemeen Bestuurlijke en Juridische Zaken, telefoonnummer 291 244.

Koopzondagen en raadgevend correctief referendum

Op 31 januari 2002 heeft de gemeenteraad besloten dat per kalenderjaar maximaal 8 zondagen kunnen worden aangewezen waarop winkels voor het publiek geopend mogen zijn. Onder de oude regeling was dit per kalenderjaar maximaal 4 zondagen en 4 feestdagen.

Over dit besluit tot wijziging van een algemeen verbindend voorschrift kan in onze gemeente een raadgevend correctief referendum worden gehouden. Om dit mogelijk te maken moeten tenminste 206 kiesgerechtigden binnen drie weken een inleidend verzoek tot het houden van een referendum bij het college van Burgemeester en Wethouders indienen. Voor het indienen van een definitief verzoek tot het houden van een referendum zijn tenminste 2468 kiesgerechtigden noodzakelijk. Nadere informatie over koopzondagen en het raadgevend correctief referendum is te verkrijgen op de afdeling Algemeen Bestuurlijke en Juridische Zaken, telefoonnummer 291 244.

Verklaring van acceptatie meldingen op grond van artikel 8.19 van de Wet Milieubeheer

Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen, maken met inachtneming van het bepaalde in de artikelen 8.19 van de Wet Milieubeheer en 6.1 van het Inrichtingen- en Vergunningenbesluit Milieubeheer bekend, dat op respectievelijk 11 januari 2002, 15 januari 2002 en 16 januari 2002 meldingen zijn geaccepteerd van:

A. Nijenhuis Lastechniek B.V., Stephensonstraat 10 te Hoogeveen. B. De heer H.H. Westert, Schapenmeer 5 te Pesse. C. Ruma Holding B.V., Lindberghstraat 49 te Hoogeveen.

De meldingen hebben betrekking op: A. plaatsing van ruimtelijke afzuiging met volledige automatische filterreiniging aan de zuidzijde van het gebouw; het plaatsen van de compressor in een geluidsisolerende container aan de zuidzijde van het gebouw.
B. verplaatsen van een bestaande kunstmestsilo (nr. 2); verwijderen van een bestaande voersilo; verwijderen van 2 voersilo's 2 x 27 m3; gedeeltelijk verplaatsen en uitbreiden van de bestaande vaste mestopslag; slopen van de bestaande jongveestal met strohok; bouwen van een nieuwe jongveestal op dezelfde plaats; realiseren van een nieuwe vaste mestopslag.
C. plaatsen van een tijdelijke opslag (romneyloods) voor houten kisten.

De onderhavige veranderingen zijn niet in overeenstemming met de voor de inrichting verleende vergunningen of de daaraan verbonden beperkingen en voorschriften, maar de veranderingen leiden niet tot andere of grotere nadelige gevolgen voor het milieu dan die de inrichting ingevolge de vergunningen en de daaraan verbonden beperkingen en voorschriften mogen veroorzaken.

De onderhavige veranderingen leiden niet tot een andere inrichting dan waarvoor vergunningen zijn verleend. De veranderingen voldoen derhalve aan artikel 8.19 tweede lid, aanhef en onder a. Daarnaast zien wij geen aanleiding voor toepassing van de artikelen 8.22, 8.23 of 8.25 van de Wet milieubeheer, zodat de melding door ons is geaccepteerd.

De meldingen en de daarbij behorende stukken kunnen van 28 februari 2002 tot en met 11 april 2002 op werkdagen tijdens kantooruren worden ingezien bij de sector Milieu en Openbare Werken, afdeling Milieu-inspectie en -vergunningen, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen (Compagnieshuis). Indien gewenst kan een mondelinge toelichting worden verkregen.

Belanghebbenden die zich niet kunnen verenigen met de besluiten inzake de afgifte van de verklaring kunnen tegen het besluit tot en met 11 april 2002 bezwaar maken bij ons college. Daarnaast kan bij de voorzitter van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een verzoek worden ingediend tot het treffen van een voorlopige voorziening. Het adres is Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Wet milieubeheer

Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen, maken met inachtneming van het bepaalde in de artikelen 13.4 van de Wet Milieubeheer, jo. 3:19, lid 2 en 3:20, lid 1 van de Algemene Wet Bestuursrecht bekend, dat zij van plan zijn om naar aanleiding van de aanvragen van:
* Fokker Special Products B.V., voor het oprichten en in werking hebben van een metaal- en kunststofverwerkend bedrijf, gelegen aan de Marconistraat 11d, e, f en g te Hoogeveen;
* Fokker Special Products B.V., voor het veranderen c.q. de verandering van de werking van een metaal- en kunststofverwerkend bedrijf, gelegen aan de Edisonstraat 1 te Hoogeveen;

vergunningen ingevolge de Wet Milieubeheer te gaan verlenen onder het stellen van voorschriften ter bescherming van het milieu.

De aanvragen, ontwerp-besluiten en andere op deze zaken betrekking hebbende stukken liggen vanaf 7 maart 2002 tot en met 4 april 2002 op werkdagen tijdens kantooruren ter inzage bij de sector Milieu en Openbare Werken, afdeling Milieu-Inspectie en -Vergunningen, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen (compagnieshuis). Indien gewenst kan een mondelinge toelichting op de stukken worden verkregen. Op verzoek kunnen de stukken op dinsdagen ook buiten kantooruren worden ingezien. De stukken zullen dan van 16.00 tot 19.00 uur ter inzage worden gelegd in het gemeentehuis (bodekamer, Raadhuisplein).

Na deze periode zijn de stukken uitsluitend tijdens kantooruren op genoemde afdeling in te zien. Deze regeling geldt gedurende de gehele procedure, dat wil zeggen tot het einde van de termijn waarbinnen beroep kan worden ingesteld tegen onze besluiten op de aanvragen.

Gemotiveerde bedenkingen tegen de ontwerp-besluiten kunnen schriftelijk door een ieder tot en met 4 april 2002 bij ons college worden ingediend. Degene, die schriftelijk zijn bedenkingen tegen het ontwerp inbrengt, kan vragen zijn persoonlijke gegevens niet bekend te maken. Een verzoek daartoe moet schriftelijk tegelijkertijd met zijn bedenkingen bij ons college worden ingediend.

Indien u daaraan behoefte heeft, kan tot het einde van de ter inzage legging gelegenheid worden geboden tot een gedachtewisseling over de aanvragen en ontwerp-besluiten tussen onder andere vertegenwoordigers van de gemeente, de aanvrager en u zelf. Tijdens dit gesprek bestaat ook de mogelijkheid tot het mondeling inbrengen van bedenkingen. Om praktische en organisatorische redenen verzoeken wij u een dergelijk gesprek ten minste twee weken voor het verstrijken van de termijn, waarbinnen bedenkingen kunnen worden ingebracht, eventueel telefonisch, aan te vragen. Telefoonnummer 0528-291615 (doorkiesnummer).

Tot slot vestigen wij er uw aandacht op, dat alleen zij, die bedenkingen hebben ingebracht op de vorenomschreven wijze, alsmede zij, aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen bedenkingen te hebben ingebracht tegen het ontwerp-besluit, naar aanleiding van onze besluiten te zijner tijd bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State beroep kunnen instellen.

Toepassing artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening

Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen hebben het voornemen om met toepassing van genoemd artikel vrijstelling te verlenen aan:
* A. Frijlink, voor het plaatsen van een tijdelijke woonunit op kavel W18 van het bedrijventerrein Buitenvaart I.

Het bouwplan ligt met ingang van 28 februari 2002 gedurende twee weken voor een ieder ter inzage bij de centrale balie van de sector bouwen & wonen, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen.

Gedurende deze termijn kan een ieder, bij Burgemeester en Wethouders, schriftelijk zijn zienswijze naar voren brengen tegen het verlenen van vrijstelling van het van toepassing zijnde bestemmingsplan, ten behoeve van de uitvoering van dit bouwplan.

Toepassing vrijstelling artikel 19 lid 3 Wet op de Ruimtelijke Ordening

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoogeveen hebben het voornemen om met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van de bestemmingsplannen Schutlanden West, 4e herziening en Zuid ten behoeve van de volgende bouwaanvragen:
* D. Pieters, voor het uitbreiden van de woning De Schoener 6 te Hoogeveen;

* R. Noordzij, voor het bouwen van een garage/berging bij de woning Seringenlaan 55 te Hoogeveen.

De bouwaanvragen liggen met ingang van 28 februari 2002 gedurende vier weken voor een ieder ter inzage bij de centrale balie van de sector Bouwen & Wonen, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 in Hoogeveen. Gedurende deze termijn kan een ieder schriftelijk zijn zienswijze omtrent de aanvragen bij Burgemeester en Wethouders kenbaar maken.

Ingekomen sloopaanvragen, bouwaanvragen en bouwmeldingen

Bouwaanvragen:

* Molenaar R.M.F., bouwen van een bedrijfswoning en loods, Buitenvaart, kavel W3

* Smit W., uitbreiden van een woning, De Karn 16
* Alwica, uitbreiden bedrijfshal, Nobelstraat 10
* Koster B. en Benjamins M., bouwen van een keuken en bijkeuken, Gerard Doustraat 10

* Bouwbedrijf Fieko, bouwen van een dakkapel en een kap op een garage, Van de Wall Bakestraat 4

* Blanken S., wijzigen van de gevels en bouwen van een bijkeuken, Rigel 43

* Westerink J., vervangen van een rietendak door een pannendak, Middenraai 68

* Oost W., bouwen van een woning, Grondel 1
* Delft van D. en Bruinsma M., bouwen van een woning, Grondel 3
* Diphoorn B., uitbreiden van een woning, Langewijk 116
* Du Prie A., wijzigen van de gevels, Rigel 45
* Deuten H.J., bouwen van een woning en bedrijfshal, Buitenvaart, kavel 15

* Deuten H.J., tijdelijk plaatsen van een stacaravan, Buitenvaart, kavel 15

* Stichting Dreei, bouwen van drie woongroepen en een therapiegebouw, Voltastraat 4

* Klopstra E., uitbreiden van een woning, Riegheidestraat 5
* Reinders A., bouwen van een serre, Sellerstraat 35
* Lent van F., bouwen van een schuur/paardenstal, Oude Wijk 15a
* Oor W.A.J., bouwen van een woning, Leiendijk 8
Bouwmeldingen:

* Pops H., uitbreiden van een woning, Valkenlaan 18
* Visscher H., uitbreiden van een woning, De Wrongel 9
* Bols B.D., uitbreiden van een woning, De Wrongel 11
* Nijmeier H., vervangen van dakbedekking en dakbeschot, Zuideropgaande 44

* Snippe M., bouwen van een dakkapel, Schoklandstraat 62
* Gort J., bouwen van een tuinhuisje, Roggekamp 10
Sloopaanvraag:

* Lent van F., slopen van een schuur/stal, Oude Wijk 15a
Nadere informatie over bovengenoemde bouwplannen is verkrijgbaar bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht, Raadhuisplein 24 (Compagnieshuis).

Verleende bouwvergunningen


* Temmink Wegenbouw B.V., bouwen van een bedrijfshal en een overkapping, Lindberghstraat 14

* Bart's Retail B.V., verbouwen van een lunchroom in een winkel met bakkerij, Hoofdstraat 222

* Slot A., uitbreiden van een woning, Noorderweg 52
* Gemeente Hoogeveen (sector MOW), bouwen van een fiets- en voetgangersbrug, Hoogeveensche Vaart, nabij woonwijk Erflanden

Tegen deze verleende bouwvergunningen kan binnen zes weken na dagtekening van de brief behorende bij de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend bij het college van Burgemeester en Wethouders.

Inspraak voorontwerpbestemmingsplan Buitengebied Zuid

Klik hier voor een uitvergroting

Voor het landelijk gebied ten zuiden van de (Verlengde) Hoogeveensche Vaart heeft het college van Burgemeester en Wethouders een nieuw bestemmingplan voorbereid. De zes nu nog geldende bestemmingsplannen binnen dit gebied zullen worden vervangen door het bestemmingsplan Buitengebied Zuid. De geldende bestemmingsplannen voor de bestaande dorpskommen, het lint Zuideropgaande en het Hollandscheveldse Opgaande vallen niet onder het nieuwe plan.

Het kan voorkomen dat bestemmingen van percelen ten opzichte van de nu nog geldende bestemmingsplannen zijn gewijzigd. Dit heeft te maken met de veranderde wijze van bestemmen en/of een functiewijziging van een desbetreffend perceel. Van eventuele wijzigingen worden de eigenaren c.q. gebruikers van gemeentezijde niet persoonlijk op de hoogte gebracht. Het is dus erg belangrijk om zelf na te gaan of de juiste doelbestemming aan uw perceel is gegeven. Om een ieder hiervoor voldoende tijd te geven ligt het voorontwerpbestemmingsplan niet 4 maar 8 weken ter inzage.

Om een ieder zo goed mogelijk van informatie te voorzien zullen gedurende de termijn van inzage een tweetal inspraakavonden worden gehouden. Tijdens de bijeenkomsten zal onder andere uitleg worden gegeven over de nieuwe wijze van bestemmen en de voordelen hiervan. Ook zal uitleg worden gegeven over het nieuwe beleid en de reden hiervoor. Verder zal ruim de mogelijkheid worden geboden tot het stellen van vragen en/of het maken van op- en aanmerkingen.

De eerste inspraakavond zal worden gehouden op dinsdag 19 maart 2002. Op deze avond zal de landbouwproblematiek centraal staan. Dit houdt in dat op deze avond hoofdzakelijk gesproken zal worden over de landbouw. Het college heeft hiervoor gekozen vanwege het feit dat deze doelgroep te maken heeft met specifieke wet- en regelgeving.

De tweede inspraakavond zal plaatsvinden op donderdag 21maart 2002. Tijdens deze avond zal worden ingegaan op alle aspecten waarvoor in het bestemmingsplan beleid zal worden vastgelegd.

De inspraakavonden vinden plaats in Restaurant Schoonhoven, Marten Kuilerweg 47 in Hollandscheveld, en beginnen om 19.30 uur. Bij deze wordt u van harte uitgenodigd om bij een van beide avonden aanwezig te zijn.

Het voorontwerpbestemmingsplan ligt ten behoeve van inspraak van donderdag 28 februari 2002 tot en met 25 april 2002 ter inzage bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24. Gedurende deze termijn kan een ieder zijn/haar inspraakreactie over het voorontwerpbestemmingsplan schriftelijk indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders, Postbus 20.000, 7900 PA Hoogeveen. Wanneer er behoefte bestaat aan het mondeling inbrengen van een inspraakreactie kan daarover contact worden opgenomen met de heer L. Benning. Zijn rechtstreeks telefoonnummer is 291709.

Toepassing vrijstelling artikel 19 lid 2 Wet op de Ruimtelijke Ordening ten behoeve van bouwrijpmaken DOC, Buitenvaart II

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoogeveen geven kennis van hun besluit om met toepassing van artikel 19 lid 2 van de wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan Landelijk gebied ten behoeve van de aanvraag van D.O.C. Kaas ba Hoogeveen te Hoogeveen. De aanvraag houdt een verzoek in om het gebied dat begrensd wordt door de rijksweg A 37, de Mr. Cramerweg richting Hollandscheveld, een waterlossing en op enige afstand een bosperceel (deel van het noordelijk blok van het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan bedrijventerrein Buitenvaart II) bouwrijp te kunnen maken.

Tegen deze vrijstelling kan binnen zes weken na deze publicatie door belanghebbenden een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders (postbus 20000, 7900 PA Hoogeveen).

Tegelijkertijd met het indienen van een bezwaarschrift hebben belanghebbenden de mogelijkheid een verzoek om voorlopige voorziening te richten tot de president van de rechtbank. Het adres van de rechtbank Assen is Postbus 30009, 9400 RA Assen.

Het vrijstellingsbesluit kan worden ingezien bij de centrale balie van de sector Bouwen en Wonen in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen.


© Copyright Gemeente Hoogeveen