Ingezonden persbericht


Persbericht

Twee kamerleden in GroenLinks politiek café spreken over de kansen voor Kennisstad Wageningen

Op 27 februari organiseert GroenLinks Wageningen een politiek café in de bovenzaal van café H41 aan de Herenstraat, aanvang 20.30 uur. Te gast in dit politiek café rond het thema Kennisstad Wageningen zijn de Tweedekamerleden Marijke Vos (GroenLinks) en Harm Evert Waalkens (PvdA). Verder zit aan tafel een vertegenwoordiger van Wageningen UR en de lijsttrekker van GroenLinks Wageningen, Jelle de Gruyter. Het debat wordt aangevuurd door Jack Bogers.

Met halverwege een column van Wim Wiegant.

Een klein uur debatteren de gasten onderling aan tafel. Na de pauze wordt de zaal uitgenodigd zich met de diskussie te bemoeien.

Het onderwerp: Kennisstad Wageningen.

Wageningen universiteit en Dienst Landbouwkundig Onderzoek zijn gefuseerd en zetten samen koers naar een internationaal kenniscentrum voor voedsel en groene ruimte. Deze concentratie moet de levensvatbaarheid van het kenniscentrum vergroten en kennisintensieve bedrijvigheid aantrekken. Deze ontwikkeling wordt door de gemeente Wageningen van harte gesteund en waar mogelijk gefaciliteerd
Maar, om dit concept van internationale kennisstad, oftewel City of Life Sciences, te handhaven en uit te bouwen heeft de gemeente Wageningen krachtige partners nodig. Deze partners zijn de Rijksoverheid, de provincie Gelderland en Wageningen UR zelf.
Maar wat kan Wageningen van deze partners verwachten als het om daden gaat?

Het rijk
De rijksoverheid heeft in de 5e Nota ruimtelijke Ordening de gemeenten Wageningen - Ede - Rhenen - Veenendaal (WERV) als stedelijk netwerk benoemd. De verwachting is dat het rijk vanwege deze status de ontwikkeling van dit gebied ruimhartig faciliteert
Essentieel is het verbeteren van de openbaar vervoersverbinding van Wageningen met het NS-station Ede-Wageningen bijv. door light-rail. Hoeveel heeft de politiek¹ over voor betere bereikbaarheid met hoogwaardig openbaar vervoer (zoals light-rail)?

De provincie
Om het concept kennisstad te laten
slagen moet Wageningen meer woningen kunnen bouwen dan een stad van deze omvang gemiddeld krijgt toegedeeld.
De provincie speelt de regisseursrol bij de totstandkoming van een goed netwerk van openbaarvervoer. De provincie is mede-verantwoordlijk voor de bereikbaarheid van Wageningen per auto (vanaf de snelwegen) en per fiets (vanaf het treinstation). Hoe vult de provincie die rol in?

Wageningen UR
Het aantal VWO-ers dat kiest voor een studie in Wageningen daalt gestaag. Spreekt Wageningen UR de potentiële studenten niet (meer) aan? Heeft dat te maken met het imago van de landbouw, en het landbouwimago van Wageningen Universiteit? Of heeft de stad Wageningen te weinig uitstraling? Of is het de bereikbaarheid per trein?
Wageningen UR lijkt met de geplande concentratie van leerstoelgroepen en instituten
op De Born, de stad de rug toe te keren.
Segregatie treedt op en de verwevenheid van de universiteit en de instituten met de stad dreigt verloren te gaan!

Tenslotte, de gemeente
Is het terecht dat Wageningen een voorzieningenniveau wil bieden dat substantieel hoger ligt dan je van een gemeente van 35.000 inwoners mag verwachten. Is het terecht dat daarvoor ook een grotere financiële bijdrage van de burgers mag worden gevraagd?
Hoe kan Wageningen beter inspelen op de 5e nota RO en op het streekplan?

Toelichting voor de redactie:

Het politiek café vindt plaats in de bovenzaal van café H41, Herenstraat 41 en begint stipt om 21.00 uur in verband met opname voor de lokale radio-omroep. Gasten en bezoekers worden verzocht om circa 20.30 uur aanwezig te zijn.
Meer informatie: Jelle de Gruyter, 0317 425880 (kantooruren).