Nederlandse Mededingingsautoriteit

NMA

NMa: Nederlandse rundvleesprijzen lopen in Europese pas

Persbericht 02-06

Den Haag, 27 februari 2002

NMa: Nederlandse rundvleesprijzen lopen in Europese pas

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft na onderzoek geconcludeerd dat de hoogte van de consumentenprijzen voor rundvlees niet duidt op prijsafspraken binnen de productieketen van rundvlees. Uit de prijsontwikkeling op de markt voor slachtrunderen (de markt waarop slachterijen runderen inkopen) leidt de NMa af dat prijzen die in Nederland tot stand komen in grote mate overeen komen met de prijsontwikkeling in de ons omringende landen. Daarnaast zijn geen aanwijzingen gevonden voor onderling afgestemd en daarmee mededingingsbeperkend gedrag.

Uit het onderzoek naar het functioneren van de rundvleesmarkt (de markt waarop slagers en supermarkten rundvlees inkopen) blijkt dat de kosten, door de diverse crises in de vleessector (BSE, MKZ), zijn toegenomen. Denk bijvoorbeeld aan extra kosten die gepaard gaan met het testen van runderen op BSE. Daarnaast constateert de NMa dat de kans dat concurrenten op de rundvleesmarkt hun gedrag onderling afstemmen via bijvoorbeeld prijsafspraken, minder groot lijkt te zijn omdat het in hoge mate een Europese of zelfs wereldmarkt betreft. Meer dan tweederde deel van het rundvlees dat in Nederland wordt geconsumeerd, is afkomstig uit landen als Ierland, Argentinië en Brazilië. Tevens is een groot deel van Nederlandse rundvleesproductie bestemd voor export naar landen buiten de EU. Voor dat deel is de prijsvorming deels afhankelijk van de Europese marktordening (exportsubsidies).

Aanleiding tot het onderzoek naar de prijsvorming van rundvlees was het verzoek van Minister Brinkhorst van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij aan de NMa na te gaan hoe het komt dat dalende prijzen voor slachtrunderen niet hebben geleid tot dalende prijzen voor de consument.

Het onderzoek naar het functioneren van de rundvleesmarkt maakte deel uit van het onderzoek naar de ontheffingsaanvraag van de Stichting Saneringsfonds Runderslachterijen (SSR) voor een saneringsregeling die erop was gericht de slachtcapaciteit te verlagen door een aantal runderslachterijen te sluiten. Eind 2001 had de NMa in een voorlopig oordeel de SSR laten weten dat de kans op een ontheffing gering werd geacht. Daarna heeft ook de Europese Commissie in een vergelijkbare saneringsregeling voor varkensslachterijen grote vraagtekens bij de verenigbaarheid van de saneringsregeling met het mededingingsrecht gezet en is diepgaand onderzoek gestart. Een aantal runderslachterijen dat via de saneringsregeling uitgekocht zou worden, heeft besloten het besluit van de NMa niet af te wachten en de bedrijfsactiviteiten per direct beëindigd. Mede om deze reden is de ontheffingsaanvraag op 8 februari 2002 door de SSR ingetrokken.