European Commission

IP/02/325

Brussel, 27 Februar 2002

Fiscale steun: de Commissie leidt de formele onderzoekprocedure in ten aanzien van de Belgische coördinatiecentra en het centrum voor financiële dienstverlening en verzekeringen van Trieste.

De Europese Commissie heeft besloten de formele onderzoekprocedure op het gebied van staatssteun in te leiden ten aanzien van de Belgische regeling inzake de coördinatiecentra en de Italiaanse regeling inzake het centrum voor financiële dienstverlening en verzekeringen van Trieste. De Commissie heeft deze beslissing genomen nadat België en Italië hadden geweigerd om de regelingen terzake te wijzigen zoals op 11 juli 2001 door de Commissie was voorgesteld in het kader van haar grootscheepse onderzoek naar overheidssteun in de vorm van belastingregelingen (zie IP/01/982). De voorgestelde "dienstige maatregelen" waren bedoeld om een einde te maken aan de vermeende onverenigbaarheid van deze regelingen met de Europese bepalingen op het gebied van staatssteun.

Coördinatiecentra (België)

De coördinatiecentra zijn ondernemingen die deel uitmaken van een multinationaal concern en diensten verlenen aan andere ondernemingen van hetzelfde concern. Bij wijze van uitzondering op het algemene belastingstelsel wordt het belastbaar inkomen van de coördinatiecentra forfaitair vastgesteld op basis van de gemaakte kosten. Op dit moment meent de Commissie dat het niet in rekening brengen van bepaalde kosten bij de berekening van deze basis op kunstmatige wijze de fiscale lasten van de coördinatiecentra verlaagt. Deze verlaging, tezamen met andere belastingvrijstellingen, kan exploitatiesteun vormen, ten aanzien waarvan de Commissie twijfels heeft over de verenigbaarheid met de gemeenschappelijke markt. In 1984(1) werden deze belastingregelingen niet als staatssteun aangemerkt. De Commissie achtte het evenwel passend om het belastingstelsel dat geldt voor de coördinatiecentra opnieuw te bezien in het licht van haar mededeling over steunmaatregelen op het gebied van de belastingen(2) en de ervaring die zij op dit gebied heeft opgedaan.

Centrum voor financiële dienstverlening en verzekeringen van Trieste (Italië)

Via het centrum van Trieste kunnen ondernemingen in de bank- en verzekeringssector die werkzaam zijn in de Midden- en Oost-Europese landen een vermindering krijgen van de belasting op de rechtspersonen. De Commissie had deze regeling in 1995 goedgekeurd rekening houdend met het potentieel positief effect toentertijd op de ontwikkeling van de financiële markten in deze ex-communistische landen die zich in een economische overgangsfase bevonden. Momenteel twijfelt de Commissie aan de noodzaak van dergelijke steunmaatregelen, des te meer omdat het stelsel nooit werd toegepast.

De inleiding van de formele onderzoekprocedure stelt de betrokken lidstaten alsook andere belanghebbenden in staat hun opmerkingen te maken. Vervolgens zal de Commissie een besluit nemen over de verenigbaarheid van deze steunmaatregelen met de goede werking van de gemeenschappelijke markt. Omdat het om reeds vroeger door de Commissie goedgekeurde regelingen gaat, zij erop gewezen dat de inleiding van de procedure niets afdoet aan het feit dat het hier gaat om bestaande steunmaatregelen, en dat de ondernemingen derhalve eventuele steunbedragen die zij in het verleden hebben ontvangen, niet moeten terug betalen.

(1)
Brief SG(84) D/6421 van 16.5.1984.

(2)
PB C 384 van 10.12.1998.