Rijksuniversiteit Groningen

Kunnen computers ons verstaan?

Er zijn al een tijdje computersystemen op de markt waartegen je kunt praten. Je dicteert een brief aan de computer en die maakt er een tekst van of je stelt aan de computer mondeling een vraag en het apparaat geeft je het juiste antwoord. Helaas zijn spraakherkenners verre van perfect, want ze 'verstaan' niet altijd wat er wordt gezegd.

Een van de oorzaken daarvan is dat geautomatiseerde spraakherkenners niet goed in staat blijken het verschil te horen tussen menselijke spraak en ander geluid. Ook flarden muziek, verkeersgeluiden of babygejengel probeert de computer te interpreteren als zinvolle taaluitingen. Zelfs de meest geavanceerde spraakherkenningssystemen verwarren spraak met ander geluid. Ze zijn - in vaktermen - niet ruisrobuust.

Jonge Doctor Tjeerd Andringa besloot om het bouwen van spraakherkenningssystemen over een andere boeg te gooien. Hij maakte gebruik van een model van het menselijk binnenoor en probeerde nauwer aan te sluiten bij de manier waarop onze hersenen auditieve informatie signaleren en verwerken en onderscheid maken tussen menselijke taal en ander geluid.

Dr. Tjeerd Andringa
studeerde Vaste Stof Fysica in Groningen en werkte daarna als wetenschappelijk docent bij de opleiding Kunstmatige Intelligentie (toen Technische Cognitiewetenschap). Hij deed daarnaast onderzoek naar spraakherkenningssystemen en promoveert op 22 februari 2002 op een onderzoek daarnaar. Hij is sinds enige tijd directeur van het aan de RUG gelieerde bedrijf HuQ Speech Technologies BV dat probeert om zijn vindingen ook commercieel tot een succes te maken.

Datum en tijd

woensdag 27 februari, 16.30 - 17.30 uur

Spreker

dr. Tjeerd Andringa

Titel

Kunnen computers ons verstaan?

Serie

Jonge Doctors

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 55 94, www.rug.nl/studium