Bureau Drechtsteden

Persbericht

Ondertekening afspraken verstedelijking Drechtsteden en staatssecretaris Remkes

Op vrijdag 22 februari 2002 worden het intentiedocument waarin in de verstedelijkingsafspraken tot 2010 tussen de Drechtsteden en staatssecretaris Remkes zijn opgenomen, ondertekend door de portefeuillehouders Wonen. Dit gebeurt tijdens een vergadering van de portefeuillehouders. Staatssecretaris Remkes zal zelf overigens niet aanwezig zijn.
Fotograaf Henk van Veen is namens de Drechtsteden aanwezig om foto's te maken. Wie interesse heeft in een foto van de ondertekening kan met hem contact opnemen (tel. 06-53406667).

Op 5 november 2001 bracht staatssecretaris Remkes (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer) een bezoek aan de Drechtsteden om te overleggen met de wethouders Wonen van de Drechtsteden over de verstedelijkingsopgave tot 2010. De toen gemaakte afspraken worden vastgelegd in een intentiedocument dat niet alleen het onderwerp wonen beslaat. Het document betreft ook afspraken over milieu, gezondheid en veiligheid, werken, openbaar vervoer en infrastructuur en groen in De Drechtsteden, in het verlengde van de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening. Staatssecretaris Remkes ondertekent daarom mede namens staatssecretaris Faber van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat, staatssecretaris Ybema van Economische Zaken, minister Zalm van Financiën en minister Van Boxtel voor Grote Steden- en Integratiebeleid. De portefeuillehouders Wonen ondertekenen namens de Drechtsteden. De Drechtsteden zijn de eerste in Nederland die dergelijke, vergaande afspraken maken met het Rijk.

Enkele belangrijke afspraken op het gebied van wonen is het aantal te bouwen woningen, eigen woningbezit en particulier opdrachtgeverschap. Er wordt een actieprogramma opgesteld om de achterstand in de woningbouwproductie in te halen, zo is de afspraak in de overeenkomst. Binnen de regio Drechtsteden moet het aantal woningen in een centrum-stedelijke omgeving en in een groen-stedelijke omgeving fors toenemen in de komende jaren. De gemeenten willen in de komende acht jaar in totaal 11.000 woningen bouwen. Via sociale koop en de verkoop van huurwoningen moet het percentage eigen woningbezit binnen de Drechtsteden stijgen tot tenminste 60%. Minimaal een derde van het totale woningbouwprogramma moet in de vorm van particulier opdrachtgeverschap worden gerealiseerd.

Met de gemaakte afspraken worden bestaande uitvoeringsafspraken geborgd in de overgang naar afspraken over nieuw beleid. Na de uitwerking in 2002 moet dit in 2003 leiden tot definitieve afspraken over de verstedelijkingsopgave tot 2010 voor de Drechtsteden. In samenhang daarmee wordt in 2003 een regioconvenant afgesloten voor het landsdeel West waarin zowel de inhoudelijke afspraken als financiële afspraken worden vastgelegd. Het intentiedocument dat vrijdag wordt ondertekend vormt tevens een kader voor de in 2005 af te sluiten GSB/ISV-convenanten, de afspraken met betrekking tot het Grote Steden Beleid en de Investeringsgelden Stedelijke Vernieuwing.

Dordrecht, 20 februari 2002