Provincie Utrecht

Persbericht

"Kans om te kiezen", regiovisie 2002-2006

Tweede regiovisie verstandelijk gehandicapten bezegeld met convenant

19-02-2002
Woensdag 20 februari wordt de start van de tweede regiovisie voor mensen met een verstandelijke beperking ingeluid met het ondertekenen van een convenant door alle betrokken partijen. De eerste regiovisie concentreerde zich met name op een rechtvaardige verdeling van schaarse middelen. Deze tweede regiovisie kan zich nu richten op integratie, participatie en emancipatie van mensen met een verstandelijke beperking en op andere knelpunten, zoals het gebrek aan extramurale woningen, (d.w.z. buiten de muren van een instelling). Het convenant, dat zorgt voor een heldere taakverdeling, wordt gesloten tussen de betrokken partijen die de regiovisie Kans om te kiezen samen uitvoeren: Provinciale Federatie van Ouderverenigingen, Provinciaal Gehandicapten Platform, Vereniging Gehandicaptenzorg, Zorgkantoor, Thuiszorg Alliantie Centraal Nederland, Vereniging Nederlandse Gemeenten, Sociaal Pedagogische Dienst en provincie Utrecht.

Rode draad
Door de regiovisie lopen vijf rode draden:


* bevorderen van keuzemogelijkheden,

* toegankelijkheid van de leefomgeving,

* ondersteuning bij het ontwikkelen van mogelijkheden,
* voldoende aanbod en goede kwaliteit van het aanbod, die past bij de levensstijl van de cliënt,

* ontwikkelen van een monitorinstrument.

Het bevorderen van keuzemogelijkheden betekent extra regiemogelijkheden voor mensen met een verstandelijke handicap. Bijvoorbeeld door middel van het persoonsgebonden en persoonsvolgend budget, maar ook hulp bij het analyseren van de hulpvraag en ontwikkelen van een op maat gesneden zorgaanbod. Het toegankelijk maken van de fysieke leefomgeving betekent wonen in reguliere woonwijken en het toegankelijk maken van allerlei 'normale' voorzieningen en vervoersmogelijkheden, die iedereen nodig heeft. Ondersteuning bij het ontwikkelen van mogelijkheden betreft allerlei vormen van steun, waarmee mensen met een verstandelijke beperking hun vaardigheden en sociale bezigheden verder kunnen ontwikkelen. De hoofdthema's hierbij zijn onderwijs, arbeid en vrijetijdsbesteding. Voldoende, vraaggerichte en goede ondersteuning, die past bij de levensstijl, identiteit en levensfase van de cliënt: deze rode draad gaat onder andere over bejegening en een volwaardige benadering van cliënten. Daarbij wordt het accent gelegd op persoonlijke begeleiding en ondersteuning. Voldoende ondersteuning vraagt dus ook om voldoende aanbod, zodat wachtlijsten voorkomen kunnen worden. Het ontwikkelen van een monitorinstrument biedt de mogelijkheid om ontwikkelingen in de zorg en dienstverlening te volgen. Op grond daarvan kan beter worden gestuurd op de koers die alle partijen willen inzetten.

Werkplan
Om ervoor te zorgen dat alle plannen ook worden uitgevoerd, is de regiovisie doorvertaald naar een concreet werkplan. Hier volgt een kleine selectie van een aantal projecten dat uitgevoerd gaat worden.
* Om de integratie van kinderen met een functiebeperking in het regulier onderwijs te bevorderen gaat Steunpunt Schakels een conferentie houden voor alle 'experts' op het gebied van integratie. De bedoeling is om daarmee een netwerk te starten van waaruit het basisonderwijs goed en samenhangend ondersteund kan worden.3

* Meer mogelijkheden creëren voor cliënten die zoeken naar werkervaring of dagbesteding op een agrarisch bedrijf. Een projectteam Zorgboerderijen werft en ondersteunt agrarische bedrijven, zorgt voor matching tussen cliënt en zorgboerderij. Daarnaast bouwt het projectteam een provinciaal netwerk op van zorgorganisaties, agrarische bedrijven, zorgvragers en andere betrokken partijen.

* Stichting Baantraject gaat de doorstroming van mensen met een beperking naar arbeid te vergroten. Daar is intensieve begeleiding voor nodig. Baantraject detacheert jobcoaches vanuit zorginstellingen bij bedrijven en organisaties om cliënten intensief op hun werkplek te begeleiden.

Een groot aantal projecten uit het werkplan worden gezamenlijk met de sector Lichamelijk Gehandicapten opgepakt. Daarom is besloten de regiovisiestuurgroepen Verstandelijk Gehandicapten en Lichamelijk Gehandicapten vanaf 21 maart samen te voegen. Beide sectoren hebben geconstateerd dat de vele klussen die geklaard moeten worden, veel krachtiger kunnen worden opgepakt wanneer dit gezamenlijk gebeurt. De regiovisie Kans om te kiezen wordt volgende week aan gedeputeerde staten voorgelegd en 8 april aan provinciale staten.

Monitor Mensen met een verstandelijke beperking

Waar wonen in de provincie mensen met een verstandelijke beperking met een zorgvraag, wat voor zorg hebben deze mensen nodig, waar ontbreken zorg en woonvoorzieningen, zijn er voldoende mogelijkheden voor participatie (onderwijs, sociale activiteiten, arbeid en vervoer)? Vragen waarop de provinciale "Monitor 2002, Mensen met een verstandelijke beperking" een antwoord geeft.
De Monitor Mensen met een verstandelijke beperking is het derde onderzoek in een reeks van doelgroepstudies. De studies worden gebruikt ter ondersteuning van het provinciale zorg- en welzijnsbeleid. De monitor biedt daarnaast gemeenten, zorgaanbieders en dienstverlenende organisaties handvaten voor hun beleid. De gegevens zullen regelmatig worden geactualiseerd en worden ook opgenomen op de website van de provincie: onder de knop: Informatiebalie "feiten en cijfers"

Hieronder volgen de belangrijkste conclusies:

* In de provincie Utrecht wonen in 2002 7850 mensen met een verstandelijke beperking; van hen hebben bijna 4000 een ernstige beperking. De verwachting is dat deze groep in omvang toeneemt tot rond de 8250 in het jaar 2010. Vooral het aantal 51-plussers zal aanzienlijk toenemen. Ruim 7100 mensen (91%) maken momenteel gebruik van een specifieke woon- of zorgvoorziening.
* Daarnaast staan nog 220 mensen op de wachtlijst voor een specifieke woon- of zorgvoorziening. Ongeveer de helft wil binnen een jaar een plaats in een instelling; de andere helft verkiest een plaats in een extramurale woonvorm (d.w.z. buiten de muren van een instelling). Er worden verhoudingsgewijs steeds meer indicaties afgegeven voor extramurale zorg.
* Gemeenten met grote intramurale voorzieningen zijn: Baarn, Zeist, Doorn en Woudenberg. In de gemeenten Utrecht, Veenendaal, Zeist, Amersfoort, Nieuwegein en Woerden vinden we vooral huisvestingstypen in reguliere woonwijken.

* Huisvestingsplannen van de Utrechtse instellingen laten zien dat tot 2006 156 extra plaatsen worden gerealiseerd, waarvan 85 extramuraal. Daarnaast hebben instellingen plannen voor verdere deconcentratie, waardoor er de komende tien jaar een behoefte ontstaat aan tenminste 656 extra woningen in woonwijken voor deze doelgroep.

* Ruim 3400 mensen met een verstandelijke beperking maken gebruik van dagbestedingactiviteiten die met AWBZ-geld worden gefinancierd; 62 mensen staan op de wachtlijst hiervoor.
* Van alle VG-cliënten die bij de Utrechtse instellingen bekend zijn, verrichten er circa 1700 een vorm van arbeid. Dit betreft in de meeste gevallen arbeid zonder een strak opgelegd productiepatroon.

* Jonge kinderen met een verstandelijke beperking kunnen terecht op 20 reguliere kinderdagverblijven en 29 peuterspeelzalen die beschikken over extra faciliteiten.

* In ongeveer de helft van alle Utrechtse gemeenten zijn er momenteel sportfaciliteiten en vrije tijdsvoorzieningen voor deze doelgroep. In welke mate de doelgroep deze voorzieningen gebruikt, is nog niet bekend.

Meer informatie: Evelien ten Bosch, telefoon (030) 258 2493 of Evelien.ten.Bosch@provincie-utrecht.nl