Waterschap Groot Salland


Zwolle, 7 februari 2002

Beleidsplan Waterschap Groot Salland goedgekeurd door GS

Na officiële goedkeuring van Gedeputeerde Staten heeft de heer H.J. Schuurman, secretaris-directeur van het Waterschap Groot Salland, vanmiddag tijdens de Algemeen Bestuursvergadering het waterbeheersplan 2002-2005 overhandigd aan de heer L. Halfwerk, vice-voorzitter. Dit moment symboliseert het startschot voor de uitvoering van een lange reeks werkzaamheden die het waterschap de komende vier jaar in zijn gebied gaat uitvoeren. Onderwerpen die in het plan nadrukkelijk de aandacht krijgen zijn: veiligheid, ruimte voor water, beleving van water, waterkwaliteit en samenwerking.

Het waterbeheersplan is de richtlijn voor de dagelijkse gang van zaken bij het waterschap. Vastlegging van het toekomstbeleid is verplicht voor ieder waterschap. Het is de uitwerking van een stelsel van beleidsplannen, waaronder het Provinciaal Waterhuishoudingsplan en de Vierde Nota Waterhuishouding van de Rijksoverheid. Organisaties en particulieren die belang hebben bij het werk van het waterschap kunnen dit aan de hand van het plan toetsen. Met rijk, provincie, gemeenten, WMO, landbouw-, natuur- en milieuorganisaties heeft het waterschap tijdens de totstandkoming van het plan uitvoering overleg gevoerd. Daarnaast hebben ook de inwoners van het gebied de gelegenheid gekregen mee te denken over het waterbeleid voor de eenentwintigste eeuw.

Speerpunten
Eind dit jaar gaat het waterschap diverse dijkverbeteringsprojecten afronden om levensbedreigende situaties en economische schades als gevolg van hoog water te voorkomen. Daarnaast wil Groot Salland de komende jaren meer ruimte creëren voor water, waardoor het watersysteem de gevolgen van langere perioden van regen of droogte zelf kan opvangen.
Een belangrijke rol wil het waterschap spelen bij de inrichting van stedelijk en landelijk gebied. Vanuit het watersysteem gaat het gemeenten adviseren waar het beste kan worden gebouwd of welke maatregelen nodig zijn als op een minder gunstige locatie wordt gebouwd.
Voor het waterschap staat het vast dat water een positieve bijdrage levert aan het welbevinden van mens en maatschappij. Door een fraaiere inrichting van de watergangen wil het zowel de mensen in de steden als op het platteland meer laten genieten van het water. Mogelijkheden voor meer recreatief gebruik van het water gaat het in zijn gebied onderzoeken.
Vervuiling van het oppervlaktewater wil het waterschap terugdringen door samen met andere instanties de belangrijkste vervuilingsbronnen op te sporen en aan te pakken. Daarnaast gaat het de meest vervuilde waterbodems saneren. Op de rioolwaterzuiveringsinstallaties vindt binnen de planperiode een uitbreiding of aanpassing plaats. Enerzijds om te kunnen voldoen aan de gewenste verwerkingscapaciteit en anderzijds omdat het water dat na zuivering weer op het oppervlaktewater wordt geloosd in 2003 moet voldoen aan de wettelijk geldende normen.

Financiële consequenties
Het waterschap heeft in het waterbeheersplan veel maatregelen opgenomen die gepaard gaan met investeringen. Veel van deze maatregelen zijn gebaseerd op vastgesteld beleid in de afgelopen jaren. Met de financiële consequenties hiervan heeft het waterschap dus voor een deel al rekening gehouden. Daarnaast wil het waterschap de komende jaren de samenwerking met waterpartners graag versterken en uitbreiden. Hierdoor kan het waterschap de totale maatschappelijke kosten, die de inwoners uiteindelijk moeten betalen, zo laag mogelijk houden. Een geringe tariefstijging van de waterschapslasten blijft de komende jaren echter nodig om alle acties uit het waterbeheersplan te kunnen uitvoeren. De jaarlijkse stijging van de lasten zal de komende jaren globaal vijf procent bedragen. Voor een gemiddeld gezin betekent dit, dat de totale jaarlijkse kosten stijgen van ongeveer 212 euro in 2002 tot ongeveer 247 in 2005. Jaarlijks wordt bekeken wat de lasten van het daarop volgend jaar zullen zijn.

Website
Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen op de website van het Waterschap Groot Salland:
http://www.wgs.nl/waterbeheersplan.

Einde persbericht

---