Gemeente Enschede

Ruim half miljoen euro voor wijkwelzijnswerk

Enschede, 20 februari 2002
Het college van B en W investeert 578.569,77 ( f1.275.000,-) in de laatste fase van de herstructurering van het wijkwelzijnswerk. Het welzijnswerk in de Enschedese stadsdelen heeft een ingrijpende herstructurering ondergaan. In een periode van tien jaar zijn er vele positieve resultaten geboekt. Thans is door het college van B en W het sluitstuk op de herstructurering gezet, door de afbakening van gemeentelijke stedelijke en stadsdeel taken te regelen en middelen beschikbaar te stellen voor de professionalisering van de bedrijfsvoering.
Professionalisering van bedrijfsvoering van het wijkwelzijnswerk is dringend noodzakelijk. De recente schaalvergrotingen van de instellingen, de uitbreiding van het takenpakket en de veranderende wensen van de klant vragen om een efficiënte en adequate aanpak. Bovendien is een professionele inrichting van de organisatie een absolute voorwaarde voor permanente kwaliteitsverbetering van het welzijnswerk.

Aan de herstructurering van het wijkwelzijnswerk liggen drie nota's ten grondslag. In de eerste nota 'Sterk in de Wijk' (1991) werd het wijkwelzijnswerk geherstructureerd en de budgetten herverdeeld op basis van inwonertal en de mate van achterstand in de wijk. In de nota 'Sterk in de Wijk II' (1996) werden onder meer doelstelling, taken en functies van het wijkwelzijnswerk aangescherpt. Verder werd er een begin gemaakt met de stadsdeelgewijze aanpak en is resultaatfinanciering ingevoerd.

Nu heeft het college van B en W de nota 'Sterk in de wijk III' vastgesteld, waarin de afbakening van stedelijke gemeentelijke taken en taken op stadsdeelniveau wordt geregeld en geld beschikbaar wordt gesteld aan de instellingen om de professionalisering van het wijkwelzijnswerk aan te pakken. De planperiode van 'Sterk in de wijk III' loopt van 2002 tot 2005. De wijkwelzijnsinstellingen hebben voor deze periode een aantal concrete voorstellen uitgewerkt.

De gemeente heeft voor deze laatste fase van de herstructurering van het wijkwelzijnswerk in totaal f 1.275.000,- ( 578.569,77) beschikbaar gesteld, gerekend over een periode van vier jaar. In 2001 is al f 375.000,- ( 170.167,58) geïnvesteerd; voor de drie daarop volgende jaren is er f 300.000,- ( 136.134,06) per jaar beschikbaar gesteld.


---