Gemeente Zoetermeer

Steden maken stap van woorden naar daden

Op 21 februari lanceren elf steden, waaronder Zoetermeer, hun plannen om ICT in te zetten voor een betere leefkwaliteit in de stad. De steden gaan samenwerken via stichting Stedenlink, het netwerk van kennissteden. De projecten zijn te verdelen in zes thema's: leren, leven, wonen, werken, breedband en elektronische overheid.

Op 21 februari 2002 vindt in het Haags Centrum voor Onderwijs de aftrap plaats van Stedenlink - het netwerk van kennissteden. Op de bijeenkomst presenteert Stedenlink haar politieke manifest en starten de wethouders de discussie over het belang van ICT en kennis voor de stad. Voor Zoetermeer is hierbij aanwezig, dhr. Paul Scheffer, wethouder ez. Staatssecretaris M. de Vries van Telecommunicatie is bij de start aanwezig. Het geheel wordt in goede banen geleid door Victor de Koninck.

Volgens Stedenlink zijn gemeenten de belangrijkste overheidslaag als het gaat om ICT. Allereerst omdat gemeenten dicht bij burgers staan en daardoor in staat zijn om de wensen van burgers te vertalen in nieuwe diensten. Verder is er regie nodig van gemeenten om ervoor te zorgen dat er zo snel mogelijk glasvezels tot in het huis komen. De gemeentelijke rol is erop gericht om slim te graven en te vragen.

Op 21 februari presenteren de steden verenigd in Stedenlink een bloemlezing uit de projecten. Zoals "DINO" (Zoetermeer), dat docenten administratieve werkzaam heden uit handen neemt en de mogelijkheid biedt om meer tijd te steken in de persoonlijke kant van het lesgeven. Of "Anders Lezen Punt" (Den Haag) dat slechtziende ouderen en visueel gehandicapten vertrouwd maakt met nieuwe media. VirTUe (Eindhoven) is een proeftuin voor breedbandige e-commerce-toepassingen. Met DevEnter Sociaal Digitaal wordt de betrokkenheid en participatie van moeilijk te bereiken doelgroepen bij maatschappelijke processen en hun omgeving middels ICT vergroot. Het project ZorgNet (Heerenveen) moet de huisartsenpraktijken effectiever maken en algemene dienstverlening deels digitaal opvangen. Het e- commerce-platform (Amsterdam) ondersteunt ondernemers bij het zetten van de stap naar e-commerce. In het 25kV-gebouw (Rotterdam) worden bedrijven bijeen gebracht die (breedbandige) 'streaming video'-toepassingen willen gebruiken bij hun werkzaamheden. In Kenniswijk-Roombeek (Enschede) worden de nieuwste snufjes op het gebied van beveiliging, energie- en klimaatbeheer, etc. in nieuwe woningen aangebracht. Via de grootschalige BasisKaart Helmond kunnen bewoners via de het scherm informatie vinden over bijvoorbeeld wegopbrekingen, openingstijden van openbare gebouwen en bestemmingsplannen. In de Staatsliedenwijk (Almere) krijgen de bewoners toegang tot VrijMarktNet en daarmee tot bekende maar tot nog toe onderontwikkelde breedbanddiensten als beeldtelefonie en digitale televisie. De tientallen projecten die lopen of starten zijn in een uitgave gebundeld die op 21 februari aan de deelnemers wordt uitgereikt.

Almere, Amsterdam, Den Haag, Deventer, Eindhoven, Enschede, Heerenveen, Helmond, Rotterdam, Utrecht en Zoetermeer zijn aangesloten bij Stedenlink. Het bestuur bestaat uit wethouders van deze steden. De stichting wordt financieel ondersteund door de steden en door de ministeries van Verkeer en Waterstaat en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het projectbureau van Stedenlink is ondergebracht bij stichting Nederland Kennisland.

---

Gemeente Zoetermeer © February 2002

Last update: 19 February 2002 (10:17)