Ingezonden persbericht

s
Den Haag, 20 februari 2002
ICM 200202.035

Persinformatie l Persinformatie l Persinformatie

Productie van GSM-toestellen naar Brazilië

Siemens naar de Top 3 in Latijns-Amerika

Tijdens een persconferentie in Manaus, hoofdstad van de Braziliaanse deelstaat Amazonas, heeft de divisie Information and Communication Mobile (IC Mobile) van Siemens haar GSM-beleid aangekondigd voor de Braziliaanse en Latijns-Amerikaanse markt. "Ons doel is een marktaandeel van meer dan 25% in Brazilië en Latijns-Amerika in 2004. Hierdoor worden we één van de drie grootste GSM-aanbieders in de regio", aldus Rudi Lamprecht, lid van de Raad van Bestuur van Siemens AG. Na de persconferentie werd de nieuwe productielijn voor GSM-toestellen officieel geopend. Deze productiefaciliteit moet voldoen aan de toenemende vraag naar GSM-toestellen in Brazilië en Latijns-Amerika. De eerste opdrachten voor GSM-toestellen en GSM-infrastructuur van Braziliaanse GSM-aanbieders zijn al binnen.

Siemens IC Mobile speelt een grote rol bij de voorbereiding van de Latijn-Amerikaanse markt op de introductie van GSM. Verwacht wordt dat in 2006 meer dan éénderde van de mobiele markt in Latijns-Amerika gebruik zal maken van het GSM-systeem. De integratie van deze standaard verloopt voorspoedig in Brazilië en de overige landen van Latijns-Amerika. Momenteel gebruiken 17 aanbieders in Latijns-Amerika het GSM-systeem, en twee extra aanbieders in Brazilië brengen het totaal in 2002 op 19. Voor de eerste fase heeft Siemens van de nieuwe GSM-aanbieders opdrachten ontvangen voor de levering van meer dan 200.000 GSM-toestellen. Direct vanaf de eerste dag zullen GSM-aanbieders in heel Brazilië gebruikmaken van toestellen en technologie van Siemens. Dankzij de opdracht van Oi voor de levering van infrastructuur ter waarde van 256 miljoen dollar is Siemens een van de belangrijkste leveranciers voor de installatie van GSM-infrastructuur in het noordoosten van Brazilië.

De nieuwe GSM-productlijn zal worden geproduceerd in Manaus en heeft een capaciteit van meer dan 1 miljoen GSM-toestellen per jaar voor de Brazilaanse en Latijns-Amrikaanse markt. Als de markt en de vraag naar mobiele toestellen toeneemt, kan de capaciteit worden uitgebreid tot tien miljoen toestellen per jaar. Door de productie van GSM-toestellen ontstaan nieuwe banen; niet alleen in de fabriek, maar ook bij derden. De eerste GSM-toestellen die zullen worden geproduceerd zijn onder andere de A40, C35, C45 en S45.

Amazonino Mendes, gouverneur van Amazonas, over de productiefaciliteit: "De beslissing om mobiele toestellen te produceren in Manaus is voor Amazonas van groot belang. Met name omdat hierdoor werkgelegenheid wordt gecreëerd. Door de productie in Brazilië te laten plaatsvinden, neemt Siemens een verdere stap naar integratie en acceptatie in heel Latijns-Amerika."

De investeringen van IC Mobile in de GSM-markt in Latijns-Amerika omvatten een productiefaciliteit voor GSM-toestellen en infrastructuur en zijn een duidelijk voorbeeld voor het commitment van de divisie voor Latijns-Amerika. "Information and Communications was in 2001 verantwoordelijk voor meer dan de helft van de Siemens-verkoop in Brazilië", zegt Adilson Primo, President en Chief Executive Officer van Siemens Ltda., "en de investeringen in IC Mobile helpen ons deze trend voort te zetten."

Om de merkbekendheid van Siemens GSM-toestellen te vergroten, zijn er meer marketingmaatregelen gepland voor de regio. Andere investeringen zijn gericht op de ondersteuning van klanten (de mobiele aanbieders) om de GSM-standaard als de beste standaard voor Latijns-Amerika te promoten. Daarnaast zijn extra investeringen gepland voor onderzoek en ontwikkeling en de mogelijke uitbreiding van productiecapaciteit.

Siemens IC Mobile heeft aangetoond een betrouwbare partner te zijn bij het overschakelen van aanbieders op GSM. Siemens is in 1996 begonnen met de levering van GSM-systemen aan aanbieders die voordien gebruik maakten van de TDMA- en CDMA-standaard. Bij de migratie van TDMA naar GSM is de grootste uitdaging de interoperabiliteit van beide systemen. Siemens heeft op dit gebied de nodige ervaring opgedaan om dit proces op grote schaal uit te kunnen voeren. Bovendien heeft Siemens IC Mobile ook de expertise om de toekomstige telefoontechnologie van de derde generatie (3G) aan te bieden voor Latijns-Amerika. Dit zijn UMTS en EDGE, die beide gebaseerd zijn op de GSM-systemen die momenteel worden geïnstalleerd.

GSM is de belangrijkste standaard in meer dan 70 landen. Met deze standaard profiteren klanten van nieuwe mobiele diensten zoals internationaal roaming, SIM-kaart, High Speed Mobile Data en SMS. Met de huidige groeicijfers is de verwachting dat Brazilië in 2006 meer dan éénderde van de GSM-markt in Latijns-Amerika zal uitmaken. Siemens speelt al een actieve rol in de ontwikkeling van deze markt in Chile, Venezuela, Argentinië, Colombia, Mexico en natuurlijk Brazilië.

De divisie Information and Communication Mobile (IC Mobile) van Siemens biedt het complete spectrum aan mobiele producten zoals communicatie-apparatuur, netwerkinfrastructuur en mobiele toepassingen. Bij de communicatie-apparatuur omvat het productenspectrum onder andere mobiele telefoons, draadloze modules, mobiele organizers en draadloze telefoons alsmede producten voor draadloze thuisnetwerken. De portfolio voor infrastructuur omvat het complete spectrum van GSM-, GPRS- en 3G-technologieën voor mobiele netwerken, variërend van basisstations en telefoonsystemen tot intelligente netwerken voor bijvoorbeeld prepaid-services. Het toepassingenspectrum omvat mobiele services voor Unified Messaging, Location Based Services en Mobile Payment. In het boekjaar 2001 (ultimo 30 september 2001) realiseerde IC Mobile een omzet van 11,3 miljard euro. De divisie heeft wereldwijd 30.730 medewerkers.

Foto's en aanvullende gegevens van de persconferentie in Manaus, Brazilië, vindt u op internet onder: http://www.siemens-mobile.com/latinamerica

Zinsneden en beweringen in dit persbericht die niet als 'historisch feit' kunnen worden aangemerkt, zijn prognoses met alle onzekerheden van dien. Latere uitkomsten kunnen afwijken van deze prognoses. Siemens AG is niet gehouden herziene prognoses van later datum te publiceren.

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Persvoorlichting Information and Communication Mobile, Siemens AG in München,
Axel Heim: 0055 1194068102 of 0049 89 63641325,
e-mail: axel.heim@siemens.com

Dit bericht is u toegezonden door:
André van Schoonderwoerd den Bezemer
Press Dept. Siemens Nederland
Information and Communication
Prinses Beatrixlaan 26 (H32C),
2500 BB Den Haag
0031(0) 70 - 333 22 72
0031(0) 6 - 53 407 417