Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Brandveiligheidseisen voor bestaande gebouwen naar alle gemeenten

19 februari 2002

Staatssecretaris Gijs de Vries (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft een handreiking van de gemeente Amsterdam gekocht en aan alle gemeenten gestuurd, waarmee zij de brandveiligheid van bestaande gebouwen kunnen verbeteren.

Veel gemeenten moeten een inhaalslag maken in hun
brandveiligheidsbeleid, en vooral in het afgeven en controleren van gebruiksvergunningen voor gebouwen waar veel mensen bij elkaar komen (zoals cafés, restaurants, bioscopen, scholen, sporthallen, kantoren, winkels, bejaardenhuizen, etc).

De brandveiligheidseisen waar zulke bestaande gebouwen volgens de huidige regels aan moeten voldoen, liggen op een absoluut minimumniveau. Voor nieuwbouw gelden veel hogere eisen. Gemeenten die hogere brandveiligheidseisen willen stellen aan bestaande gebouwen, zullen dit in hun beleid moeten vastleggen. De handreiking is daarbij een hulpmiddel.

Voor negen soorten gebouwen zijn er eisen vastgelegd waaraan deze gebouwen (afhankelijk van grootte en gebruik) moeten voldoen, bijvoorbeeld hoeveel nooduitgangen er moeten zijn, wat de draairichting van de (nood)deur is, hoeveel poeder- of schuimblussers of brandslangen er moeten zijn, welke bouwmaterialen en constructies gebruikt moeten zijn en in hoeveel rookcompartimenten een gebouw verdeeld moet zijn om de verspreiding van rook te beperken.

Door de Amsterdamse handreiking gratis naar alle gemeenten te sturen, voorkomt staatssecretaris De Vries dat alle gemeenten zelf opnieuw het wiel moeten uitvinden. Zo ontstaat ook meer uniformiteit. Wel staat het de gemeenten vrij de brandveiligheidseisen aan te passen aan de lokale situatie.

De handreiking is oorspronkelijk specifiek voor de gemeente Amsterdam ontwikkeld door het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (Nibra), en later bewerkt voor meer algemeen gebruik. Staatssecretaris De Vries vergoedt de ontwikkelkosten van ongeveer 70.000 euro die Amsterdam heeft gemaakt. De gemeente brengt de personeelskosten van Amsterdamse ambtenaren die aan de handreiking hebben gewerkt niet in rekening.

---