Ingezonden persbericht

GEEN GELD VOOR BEHANDELING ZIEKTE VAN CROHN

HAARLEM, 20020219 -- Patiëntenverenigingen en medisch specialisten hebben vandaag in een open brief aan minister Borst van Volksgezondheid de noodklok geluid over de behandeling van de ziekte van Crohn. Uit een enquête onder de leden van het Nederlands Genootschap van Maag-Darm-Leverartsen (MDL) is namelijk gebleken dat veel patiënten niet op de beste manier behandeld kunnen worden vanwege budgettekort in ziekenhuizen.

Het gaat om de behandeling met infliximab (Remicade) bij de ziekte van Crohn. Infliximab wordt in het ziekenhuis via een infuus toegediend bij patiënten met een ernstige, actieve vorm van Crohn, waarbij de klassieke middelen niet werken. "Volgens de uitkomsten van de enquête worden 1 op de 4 patiënten die in aanmerking komen voor infliximab, er niet mee behandeld", aldus dr. Henk Festen, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Gastro-Enterologie (NVGE).

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking in de darmen die zich vooral openbaart bij jonge patiënten in de meest productieve fase van hun leven. Patiënten met de agressieve vorm van Crohn zijn door de ernst van hun ziekte, maar ook door de bijwerkingen van de zware ontstekingsremmers zoals Prednison, ernstig gehandicapt. Bij de meeste van deze patiënten komt de ziekte door behandeling met infliximab volledig tot rust waarna ook de behandeling met ontstekingsremmers kan worden afgebouwd en zij weer een normaal leven kunnen leiden.

De brief aan minister Borst is ondertekend door de NVGE, het Genootschap voor Maag- Lever- Darmartsen, de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) en de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). Deze organisaties vragen haar gezamenlijk om een oplossing voor de tweedeling in de zorg en de rechtsongelijkheid die is ontstaan door het ziekenhuisbudgetteringssysteem. "Het kan niet zo zijn dat een patiënt in het ene ziekenhuis wel de beste behandeling krijgt, omdat er voldoende budget is, terwijl dat in het andere ziekenhuis niet lukt", zegt Wilma Voorsluijs, voorzitter van de CCUVN. "Patiënten hebben wettelijk aanspraak op zorg in het ziekenhuis. Daar hoort de behandeling met de noodzakelijke geneesmiddelen ook bij."

Marijke Bosman van de MLDS vult aan: "Veelal weten patiënten zelf niet welke behandelmethode het beste aansluit bij hun ziektebeeld. Zij vertrouwen daarmee op de keuze van hun arts." Voor medisch specialisten druist de huidige situatie in tegen hun informatie- en behandelplicht. Dr. Festen: "Een specialist is verplicht om zijn patiënten goed te informeren en te behandelen. Het is voor een arts onaanvaardbaar en ook onethisch, om tegen een patiënt te moeten zeggen dat hij wel in aanmerking komt voor een bepaalde behandeling, maar dat het budget niet toereikend is. Daardoor kan het gebeuren dat een arts de behandeling maar niet voorstelt om teleurstelling te voorkomen."

De organisaties hebben minister Borst gevraagd om zo snel mogelijk met een oplossing te komen. "We vertrouwen erop dat we spoedig een reactie krijgen", aldus dr. Festen.



Ingezonden persbericht