Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PvdA

Den Haag, 19 februari 2002

PARTIJ VAN DE ARBEID BEZORGD OM VERLIES ARBEIDSPLAATSEN IN HET NOORDEN

De toch al achterblijvende arbeidsmarkt in het Noorden van het land krijgt nieuwe klappen door het overhevelen van productie van Philips naar elders. In Stadskanaal en Hoogeveen verdwijnen 330 banen. Tineke Witteveen-Hevinga en Rik Hindriks hebben namens de Tweede-Kamerfractie van de PvdA hierover vragen gesteld aan de minister en staatssecretaris van Economische Zaken (zie hierna).

Op zich is het al betreurenswaardig dat een regio, die toch al gekenmerkt wordt door een relatief hoge werkloosheid, wederom klappen krijgt. Opvallend is dat het opnieuw verplaatsen van activiteiten van Philips naar elders, in dit geval naar het Verre Oosten en Polen, betreft. Van de 3000 werknemers die Philips Semi-conductors in Stadskanaal in 1975 kende, resteren er binnenkort nog slechts 255. In Hoogeveen loopt de werkgelegenheid terug van 1050 naar 233.

Het beleid van de bewindspersonen van Economische Zaken had juist moeten leiden tot een betere arbeidsmarktsituatie in het Noorden van het land. De doelstelling van het zogenaamde Langman-akkoord om in 2010 voor 43.000 extra arbeidsplaatsen in het Noorden te zorgen lijkt op deze manier moeilijk haalbaar. Woordvoerders Witteveen-Hevinga en Hindriks willen weten welke concrete maatregelen de bewindspersonen van EZ gaan treffen om de industriële werkgelegenheid daar op peil te houden. Bovendien is het de vraag of en zo ja, hoeveel financiële ondersteuning Philips al heeft gehad. Het kan niet zo zijn dat die steun is verleend en dat desondanks de werkgelegenheid wordt verplaatst. In dat geval moeten de mogelijkheden worden onderzocht of die steun in relatie tot de voorgenomen verplaatsing van de productieactiviteiten teruggevorderd kan worden.

Belangrijker nog is de vraag wat de bewindspersonen van plan zijn te doen om de werkgelegenheid na het afbouwen van Philips op peil te houden. De PvdA zal de minister en staatssecretaris dan ook vragen of zij een bemiddelende rol willen spelen in het creëren van compenserende maatregelen voor het verlies aan werkgelegenheid. Woordvoerders Witteveen-Hevinga en Hindriks vragen zich af, zoals ook de burgemeesters van de getroffen gemeentes, of van Philips niet een handreiking kan worden verwacht in de zin van het creëren van nieuwe werkgelegenheid.



Partij van de Arbeid