Energieraad


PERSBERICHT


02/AER/056, 19 februari 2002

AER ziet kansen voor Nederland bij internationale CO -handel.

De Algemene Energieraad (AER) vindt het van groot belang dat er zo snel mogelijk een internationaal CO -handelssysteem komt. In zon omgeving heeft Nederland vier sterke punten, die in een Europese emissiearme energievoorziening een belangrijke rol kunnen spelen: gas, biomassa, CO -opslag en zonne-energie. De AER beveelt de overheid aan om nu al in te zetten op zo breed mogelijke CO -handel én om initiatief te nemen de sterke punten optimaal uit de verf te laten komen. Dit is de kern van het advies "Post-Kyoto Energiebeleid", waarin de AER zijn visie geeft op de energievoorziening na 2010 in de context van het klimaatbeleid en de Nederlandse kansen daarin.

In brede kring wordt verwacht dat het klimaatbeleid in de periode na 2010 zal worden voortgezet en dat dit ingrijpende gevolgen zal hebben voor de energievoorziening. Het ziet er naar uit dat de OESO-landen na 2010 hun CO -emissie ten gevolge van de energievoorziening jaarlijks met 1% moeten verminderen.

Internationaal gezien is er een groot scala aan technologieroutes beschikbaar om dit te bereiken. Deze zullen ook allemaal in meer of mindere mate nodig zijn. Naast verhoging van de energie-efficiency gaat het hier om alles wat bijdraagt aan een schone energievoorziening: hernieuwbare bronnen, nucleaire energie, koolstofarme bronnen, CO verwijdering en opslag.

Het internationale klimaatbeleid moet ingericht worden met een breed werkend instrumentarium waarin al die technologieroutes benut kunnen worden. De basis daarvoor is een internationaal CO -handelssysteem in combinatie met normering en plafonnering. De AER acht zon handelsmechanisme voor CO van groot belang voor een effectieve en efficiënte (laagste kosten) terugdringing van de broeikasgassen en verwacht dat de komende 10 jaar een internationale prijs voor CO is ontstaan.

Nederland heeft volgens de AER een aantal sterke punten, dus kansen, die in een Europese emissiearme energievoorziening een belangrijke rol kunnen spelen. Dit zijn aardgas, biomassa aanvoer en conversie, CO -opslag en kennis van zon-pv, te kenschetsen als Nederland Aardgasland (meer aardgaswinning), Nederland aan Zee (aanlanding, omzetting van biomassa in de Rotterdamse haven), Nederland CO -opslagland (gebruik oude gasvelden voor CO -opslag), Nederland Kennisland (export Nederlandse technologie en know-how).

Nadere informatie kunt u verkrijgen bij de heer Prof. dr. ir. P.J. Vellinga, lid van de AER, 020-4449515 en bij het secretariaat van de Algemene Energieraad, de heer ir. P.W. Broekharst. Algemene Energieraad, Postbus 11723, 2502 AS s-Gravenhage. Telefoon: 070 3924001; fax: 070 3652836. De tekst van het advies is beschikbaar op de website
www.algemene-energieraad.nl.