Bureau Drechtsteden

Persbericht

Sociaal Beleid Drechtsteden krijgt gestalte

Aan het Drechtstedenbestuur wordt op 28 februari 2002 gevraagd om in te stemmen met het regionaal Sociaal Programma Drechtsteden en een Bestuurlijke Commissie Sociaal Beleid in te stellen. Al in november 2000 werd tijdens een bestuursconferentie over dit onderwerp besloten dat de Drechtsteden ook op sociaal gebied moeten samenwerken. Het sociaal programma omvat (voorlopig) de onderwerpen wonen en leefbaarheid, educatie en arbeidsmarkt en vrijwilligerswerk. Na een snelle inventarisatie van wat er binnen de Drechtsteden gebeurt op sociaal terrein, is in de individuele gemeenten gezocht naar bestaande aanknopingspunten voor concrete projecten.

Prioriteiten
De gemeenten in de Drechtsteden staan voor de grote opgave om leefbaarheid in woonwijken te versterken. Alleen ruimtelijke ingrepen zijn veelal niet voldoende. Er moet een antwoord worden gezocht op de vraag hoe de regio een gebied kan zijn waarin mensen graag willen wonen. Naast het gezamenlijke woningmarktbeleid en de activiteiten in het kader van Drechtoevers wordt in de wijken Crabbehof in Dordrecht en Kort Ambacht in Zwijndrecht onderzoek gedaan naar de gevolgen van herstructurering.
De arbeidsmarkt en de bijbehorende structuur van het beroepsonderwijs is bij uitstek een regionale aangelegenheid. Er lopen al projecten van onderwijsvernieuwing, zoals het provinciaal initiatief PIONIER (Project Innoverend Onderwijsbeleid: Integraal en Regionaal) om de afstemming en samenwerking te verbeteren tussen de instanties die voortijdig schoolverlaten voorkomen. Ook het Leerpark is een regionaal project gericht op de versterking van het beroepsonderwijs. Hier gaat het om een concentratie en vernieuwing van het VMBO. Nieuwe projecten zijn onder meer 'School in de Samenleving', beter bekend als Brede School waarvan twee initiatieven lopen in Dordrecht en Zwijndrecht en het organiseren van onderwijs voor alleenstaande minderjarige asielzoekers (AMA's).
Op het gebied van vrijwilligersbeleid willen de Drechtsteden werken als vrijwilliger aantrekkelijker maken. Tijdgebrek en hoge eisen aan vrijwilligers maken het doen van vrijwilligerswerk vaak minder aantrekkelijk. De oprichting van een Vrijwilligersvacaturebank in de Drechtsteden kan eraan bijdragen dat organisaties minder worden belast met organisatorische problemen.
Ten slotte wordt in de startnotitie aandacht gevraagd voor visie en monitoring om zorg te kunnen dragen voor een gestructureerde vorm van informatie- en kennisvergaring binnen de Drechtsteden. Dit wordt vormgegeven door het opstellen een sociale monitor en een sociale kaart.
Bestuurlijke Commissie Sociaal Beleid
Om het Sociaal Beleid te borgen binnen de Drechtsteden wordt geadviseerd om een Bestuurlijke Commissie Sociaal Beleid in te stellen waarin de wethouders sociaal beleid van de gemeenten plaatsnemen. Op die manier kan ook de aanvraag in het kader van het regionale Grote Steden Beleid voldoende worden ingevuld, aangezien de sociale pijler een belangrijke plaats inneemt binnen het GSB naast de fysieke en economische pijler.

Dordrecht, 18 februari 2002