INFODROME

Publieke toegankelijkheid in de informatiesamenleving

Op zondag 17 februari is de eerste bijeenkomst in de serie 'Crash Course Infopolitics' , een spoedcursus over de politieke uitdagingen van het informatietijdperk in de onderbelichte hoeken van de verkiezingsstrijd. Deze serie is een samenwerkingsverband tussen Infodrome en De Balie.

Wie krijgt toegang tot informatie en de ervaringen van de informatiesamenleving? En tegen welke prijs? Volgens de Amerikaanse denker en commentator Jeremy Rifkin (auteur van The Age of Access en directeur van de Foundation on Economic Trends in Washington) gaat de samenleving er in het informatietijdperk geheel anders uitzien. Het accent komt niet langer te liggen op een economie en maatschappij rond productie van industriële goederen maar op informatie, kennis en ervaringen.

Maar kan de overheid de publieke toegankelijkheid van informatie en ervaringen in de toekomst nog wel garanderen, bijvoorbeeld in relatie tot veiligheid, onderwijs en gezondheid? Rifkin legt uit waarom een nieuwe sociale politiek voor de informatiesamenleving noodzakelijk is. Arjo Klamer (econoom Erasmus Universiteit) geeft aansluitend zijn reactie op deze inleiding.

Vanaf 19.00 uur start het politiek debat over de implicaties van Rifkins analyse voor kiezend Nederland onder leiding van Felix Rottenberg. Deelnemers aan het debat zijn onder meer Femke Halsema en Walter Etty.

Jeremy Rifkin is een vooraanstaand progressief denker uit de Verenigde Staten die recentelijk optrad tijdens de Sociale Top in Puerto Alegre.

Binnenkort in Crash Course Infopolitics:
nr. 2: Stephen Heppell - Learning and Unlearning (17 maart), nr. 3: Geoff Mulgan en Paul Frissen - Public Control (7 april) nr. 4: Manuel Castells - A New Politics (21 April).

Meer informatie:
Menno Hurenkamp (De Balie): 020-5535151 ; Mark de Kruijk (Infodrome):
020-5510835; Michiel Schwarz (inhoudelijk advies): 020-4202921
14 feb 02 16:27