Ingezonden persbericht
Update:
Baskische jongeren blokkeren Spaanse ambassade Den Haag
Den Haag, 16 februari 2002 14.00
Bezettingen goed verlopen in heel Europa
Leden van de Baskische jongerenorganisatie Segi bezetten vandaag een deel van de Spaanse ambassade in De Haag uit protest tegen de verregaande criminalisering van politiek actieve jongeren in Baskenland door Spanje en Frankrijk. De bezetters ketenden zich aan het balkon van de ambassade vast. De eis op het spandoek aan de gevel van de Spaanse ambassade luidt dat Spanje en Frankrijk de Baskische jeugd de toekomst moeten laten en in vrijheid moeten laten leven. Segi voert vandaag ook in Berlijn, Brussel, Lissabon en Parijs bezettingen uit bij Spaanse diplomatieke vertegenwoordigingen. De actie trok veel aandacht. Na ongeveer een uur werden de actievoerders die zich aan het balkon hadden vastgeketend onder grote publieke belangstelling en een Haags zonnetje door de politie losgeknipt en gearresteerd. Verder werden geen mensen gearresteerd. De acties in andere landen zijn verlopen, onduidelijk is vooralsnog hoeveel mensen zijn gearresteerd.
Van de actie is een copyrightvrije foto beschikbaar.
Hongerstaking in Baskenland
Sinds 2 februari is een groep jongeren van Segi in hongerstaking in de Baskische stad Iruña. Een deel van het bestuur van de Baskische politieke partij Batasuna sloot zich bij de hongerstaking aan. De hongerstakers protesteren tegen de voortdurend antidemocratische houding van de Spaanse en Franse staat en de voortdurende schending van mensenrechten waarvan het verbod op Segi en Askatasuna slechts het laatste voorbeeld is. De hongerstakers komen onder andere op voor het recht van vrije vereniging en het recht om zelf te beslissen over de politieke toekomst van Baskenland.
Contactpersoon
Gedurende de dag is een Nederlandse woordvoerder van Segi te bereiken op telefoonnummer 06-51088650. Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met het Baskenland Informatie Centrum via staika@wanadoo.nl.
Gronden voor de actie
Maart 2000 startte de Spaanse politie, onder de hoede van rechter Garzón en premier Aznar, een operatie tegen de Baskische jongerenorganisatie Haika. Twintig van haar leden werden gevangengenomen en de organisatie werd verboden. De jeugd antwoorde op straat. Bij gebrek aan een Baskische nationale organisatie kwamen duizenden jongeren van verschillende afkomst en met verschillende denkbeelden bij elkaar en besloten gezamenlijk een nieuwe nationale revolutionaire en naar onafhankelijkheid strevende organisatie genaamd Segi op te richten. Afgelopen december werd Segi toegevoegd aan de lijst van terroristische organisaties van de Europese Unie. Deze stap in de criminalisatie van de Baskische jeugd werd gezet vanuit Europa, onder druk van de Spaanse staat. De toevoeging van Segi aan de lijst van Europese terroristische organisaties werd 5 februari jl.gevolgd door een verbod op Segi door onderzoeksrechter Garzón. Het is voor ons duidelijk dat de Spaanse en Franse regering ons werk voor een onafhankelijk en socialistisch Baskenland niet accepteren. Maar men zal in Madrid, Parijs en Brussel weten dat wij ons werk zullen voortzetten, ongeacht welke obstakels, barrieres en grenzen dan ook. Baskische jongeren hebben keer op keer laten zien dat ze levendig, strijdbaar en rebels zijn en dat er geen machinerie bestaat om haar te stoppen.
De toevoeging van Segi aan de lijst met terroristische organisaties, alsmede het latere verbod, is onderdeel van een probleem dat de gehele revolutionaire jeugd van Europa aangaat. Nu zijn ze voor ons gekomen maar er kan geen twijfel over bestaan dat het uiteindelijke doel is elke beweging te stoppen die de gevestigde macht een doorn in het oog is. Spanje ziet als voorzitter van de Europese Unie haar kans schoon om haar uitgebreide antiterreurwetgeving in te zetten tegen politieke dissidenten uit binnen- en buitenland. De andersglobalisten zijn in de ogen van Spanje gelijk aan terroristen. Deze zienswijze maakt iedere politieke actie die niet in het straatje past van de Spaanse regeringspolitiek crimineel en het doelwit van repressieve maatregelen. We verwijzen naar het recente voorstel van Spanje aan de Europese Unie: http://www.heise.de/tp/english/inhalt/te/11793/11793_1.pdf
Einde persverklaring