Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Ministerie van Buitenlandse Zaken


Datum: 14 februari 2002

Persbericht

Valery Giscard d'Estaing bezoekt Nederland

Valery Giscard d'Estaing, voorzitter van de Conventie over de toekomst van Europa, komt vrijdag op bezoek bij Premier Wim Kok, Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Dick Benschop en de Nederlandse regeringsvertegenwoordiger voor de Conventie Hans van Mierlo. Zij zullen spreken over de structuur en de werkwijze van deze Europese denktank, die op 28 februari van start gaat.

De Conventie werd op de Europese top in Laken (december 2001) ingesteld. Ze bestaat uit vertegenwoordigers van de regeringen en parlementen van de Europese Unie lidstaten en kandidaat-lidstaten. Bovendien zijn Europees Parlement en Europese Commissie in de denktank vertegenwoordigd.

De Conventie is eigenlijk een uitvloeisel van de Europese top in Nice (eind 2000) toen de regeringsleiders afspraken dat ze een maatschappelijk debat wilden gaan voeren over het toekomstige Europa. Met de uitbreiding van de Unie start een nieuwe fase in de Europese samenwerking. Hoe moet Europa er uit gaan zien en langs welke lijnen kan dat bereikt worden? Na Nice hebben de verschillende Europese lidstaten een begin gemaakt met dat toekomstdebat, wat op de Europese Raad in Gotenburg (voorjaar 2001) geëvalueerd is.

De Conventie heeft als taak oplossingen aandragen voor de toekomstige hervormingen van de Europese Unie. Zij zal onder andere aanbevelingen doen over:


· Een verdeling van de bevoegdheden binnen de Unie

· De behoefte aan detailwetgeving


· Een Europese grondwet


· Versterking van het optreden van de EU in de wereld
De Conventie zal ongeveer één jaar gaan duren. Het eindresultaat wordt voorgelegd aan de Europese ministers. In een zogenoemde intergouvernementele conferentie (IGC) zullen zij een nieuw Europees verdrag maken. Dit vindt waarschijnlijk in 2004 plaats.

Voor Nederland zijn afgevaardigd namens de Tweede Kamer Frans Timmermans (PvdA) en zijn plaatsvervanger Hans van Baalen (VVD). Voor de Eerste Kamer nemen aan de Conventie deel René van der Linden (CDA) en zijn plaatsvervanger Wim van Eekelen (VVD).

Meer informatie kunt u vinden op www.europaportaal.nl