Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie
Nederlandse mondgezondheidsorganisaties nuanceren gevaar van zoete appel
Appel is noch goed, noch slecht voor het gebit
Woerden, 15 februari 2002
Uit onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Landbouw is gebleken dat
het suikergehalte van moderne appelsoorten in tien jaar tijd met vijftig
procent is toegenomen. Britse tandartsen hebben de aanval geopend op de
appel. Door het hoge suikergehalte kan er volgens de Britten net zo goed
worden gesnoept. Het Ivoren Kruis en het Nationaal Instituut voor
Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) zijn het daar niet mee
eens. Zij vinden geen redenen om de appel in de ban te doen.
Appels zijn niet speciaal goed of slecht voor het gebit. Tandartsen
gebruiken de slogan 'Snoep verstandig, eet een appel' dan ook al vijftien
jaar niet meer. Appels zijn niet slechter of beter voor het gebit dan ander
eten. Ook als zou blijken dat de appels ook in Nederland in tien jaar tijd
veel zoeter zijn geworden, is dat voor het Ivoren Kruis en NIGZ nog geen
reden om het eten van appels als groot probleem voor de mondgezondheid te
zien.
Niet meer dan zeven eetmomenten per dag
De discussies over het al dan niet eten van appels gaat voorbij aan een veel
belangrijker aspect, namelijk het aantal eetmomenten. Het is vooral
belangrijk niet meer dan zeven keer per dag te eten.
In veel dingen die we eten en drinken zitten suikers. Niet alleen in
snoepjes en koekjes bij de thee. Ook appels en zelfs citroenen bevatten
suikers, en daarnaast ook zuur, dat slijtage kan veroorzaken. De suikers
worden door bacteriën in de mond in een zuur omgezet. Dit zuur, samen met
het zuur dat van nature al in het fruit zit, tast het glazuur van tanden en
kiezen aan.
Het aantal zuurstoten is van belang
Of dat daadwerkelijk tot gaatjes of slijtage leidt, hangt vooral af van het
aantal keren dat het gebit een zuurstoot te verwerken krijgt. Eten we de
hele dag door, dan krijgt het gebit onvoldoende de tijd zich te herstellen,
met gaatjes of slijtage als gevolg.
Het gebit kan drie maaltijden per dag en maximaal vier tussendoortjes per
dag aan. Wie daarnaast tweemaal per dag de tanden poetst, krijgt in de regel
geen problemen. In tegenstelling tot snoep bevat een appel (en ander fruit)
behalve suikers allerlei andere belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines,
mineralen, voedingsvezel en zogenaamde bio-actieve stoffen. Om gezond en fit
te blijven, adviseert het Voedingscentrum dan ook dagelijks twee stuks fruit
te eten. Dit kan bij een maaltijd of als tussendoortje.
Conclusie
Een appel past heel goed in het dagelijks voedingspatroon zonder schade voor
de tanden te veroorzaken. Let voor de gezondheid van de tanden alleen wel op
het aantal keren dat je per dag
iets eet of drinkt. Zeker met twee maal poetsen per dag, kan het eten van
een appel geen kwaad.
Het NIGZ en Ivoren Kruis staan niet alleen in hun mening, ook de Nederlandse
Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde NMT) en het Voedingscentrum
hebben een genuanceerdere opvatting over dit onderwerp.
Meer informatie
Ivoren Kruis: prof. dr. G.J. Truin, voorzitter Ivoren Kruis (024) 36 16 410
NIGZ:: mw. A. Tjalsma, mondhygiëniste (0348) 437 897