Wageningen Universiteit

Persbericht

14 februari 2002, nr. 012

Rockefeller Foundation steunt internationaal promotie-onderzoek

De Amerikaanse 'Rockefeller Foundation' ondersteunt het internationale onderzoeksprogramma 'Participatory Approaches and Upscaling' (PAU) dat zich richt op het achterhalen van de succesfactoren van de participatieve aanpak bij landbouwkundig onderzoek in ontwikkelingslanden. Het is de bedoeling dat hiervoor jaarlijks zes onderzoekers in Wageningen met hun promotie-onderzoek starten. De onderzoekers komen uit verschillende landen en zijn landbouwkundigen metuiteenlopende specialisaties en ervaringen. Belangrijk element in elk van de onderzoeksprojecten is dat er sprake is van een zogeheten participatieve aanpak, waarbij vanaf de start nauw wordt samengewerkt met de gebruikers van de te ontwikkelen of toe te passen technieken en andere belangengroepen. Het onderzoeksprogramma wordt gecoördineerd door de leerstoelgroep Technologie en Agrarische Ontwikkeling van Wageningen Universiteit. Op vrijdag 15 februari volgen de eerste zes PhD-studenten van dit programma, afkomstig uit Mexico, Oeganda, Kenia, Thailand en China, een introductie bij de universiteit.

In landbouwkundig onderzoek in ontwikkelingslanden wordt steeds meer gebruik gemaakt van een participatieve aanpak waarbij de kennissystemen en innovatieprocessen mede worden ontwikkeld en gedragen door de lokale bevolking. In het verleden strandden veel goedbedoelde ontwikkelingsprojecten als de experts, die het project hadden opgezet, uit het zicht waren verdwenen. Daarom wordt bijvoorbeeld in veredelingsprogramma's steeds minder vaak gewerkt met in het Westen ontwikkelde hoogproductieve rassen, maar wordt in samenspraak met boerengroepen een aantal ziekteproblemen in lokale gewassen aangepakt. Maar ook de participatieve aanpak geeft geen garanties. Het doel van het PAU-project is de factoren te leren kennen die bepalend zijn voor het succes of mislukken van zo'n aanpak. Dr.ir. Conny Almekinders die het programma samen met prof.dr. Paul Richards coördineert: "De promovendi gaan eigenlijk kijken wat waar werkt en waarom. Zo hopen we lessen te leren die we kunnen gebruiken bij het opschalen van de successen. Een andere belangrijk doel van het programma is de opbouw van expertise in onderzoeksinstituten in het Zuiden. We maken daarom gebruik van de Sandwich-formule, waarmee we goede ervaringen hebben opgedaan. Onderzoekers volgen hierbij een programma van tien maanden in Wageningen, waarin de onderzoeksopzet wordt uitgewerkt. Daarna gaan ze naar hun moederinstellingen voor het veldwerk. Door samenwerking met hun collega's thuis hopen we dat ook op die manier de onderzoeken een invloed hebben op hun moederinstelling. De uitwerking van de resultaten en de promotie doen zij wederom in Wageningen". Het is volgens haar opmerkelijk dat de Rockefeller Foundation, in het verleden vooral bekend als stimulator van de Groene Revolutie, nu zo duidelijk inzet op een participatieve aanpak.

NOOT VOOR DE PERS
De introductie van de zes internationale onderzoekers van het PAU-programma vindt plaats op vrijdag 15 februari vanaf 16:30 uur in de kantine van de Nieuwlanden, Nieuwe Kanaal 11, Wageningen. Meer informatie: Dr.ir. Conny Almekinders, tel. 0317-484818.

Behandeld door: Stafafdeling Communicatie, Gert van Maanen, tel. 0317-485003.

U kunt ook mailen naar de Stafafdeling Communicatie: Office@Alg.VL.WAU.NL

Aangemaakt februari 2002 door Gert van Maanen. Opmerkingen en vragen mailen naar: www@www.wau.nl

Naar Homepage Wageningen UR