Gemeente Zwolle

Agenda van de toekomst Datum uitgave: 13-02-2002
Onderwerp :Zorg en welzijn
College stelt afspraken met ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid vast

Het college van B&W heeft de afspraken met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, genoemd de Agenda van de Toekomst, vastgesteld. De Agenda van de Toekomst is een contract met minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor de komende vier jaar. De minister heeft met 26 grote en middelgrote gemeenten afspraken gemaakt over extra maatregelen die er toe moeten leiden dat bijstandsgerechtigden sneller aan het werk gaan of actief kunnen worden in maatschappelijke activiteiten.

De gemeente Zwolle gaat met het rijk een inspanningsverplichting aan dat 75 tot 80 % van de cliënten van Sociale Zaken van de gemeente een traject aangeboden wordt. Het doel is dat in 2006 een uitstroompercentage van 40% is gerealiseerd, dit betekent 701 cliënten aan het werk (of sociale activering) van het totaal van 2263 uitkeringsgerechtigden (peildatum 1 januari 2001). De Agenda van de Toekomst wordt in de raad van 25 februari behandeld.

De afspraak met de minister is dat in de komende jaren ruim 30.000 mensen uit de bijstand aan werk zijn geholpen. Ieder jaar gaat de minister met de 26 steden om de tafel zitten om te beoordelen of de afgesproken doelstellingen zijn gehaald. Als een stad onvoldoende presteert, kan de minister besluiten tot minder rijksbijdrage aan deze stad.

Intensieve begeleiding
De laatste jaren is het aantal mensen met een bijstandsuitkering al gedaald. Binnen de huidige groep bijstandsgerechtigden hebben veel mensen een groet afstand tot de arbeidsmarkt. Dat betekent dat deze mensen met een zeer intensieve begeleiding aan werk geholpen kunnen worden of actief kunnen worden in maatschappelijke activiteiten, zoals vrijwilligerswerk. De steden - en zo ook Zwolle - willen samen met minister Vermeend, dit gezamenlijk via een integrale aanpak bewerkstelligen rijksbijdrage aan deze stad.

Aanpak
Het gaat om het aanbieden van een geheel aan verschillende maatregelen om de cliënten aan werk te helpen en om ze te activeren tot maatschappelijke betrokkenheid, zoals bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Ook worden bijvoorbeeld meer opvangplaatsen gecreëerd voor kinderen van ouders die werken. Daarnaast heeft de gemeente Zwolle zich ook verplicht om met ingang van 1 januari 2001 in het jaarlijks op te stellen beleidsplan kwantitatieve en kwalitatieve doelstellingen op te nemen voor hoogwaardig handhavingsbeleid.

Bron: Communicatie en Juridische Zaken
Datum van 13-02-2002 tot 19-02-2002