Landelijke Huisartsen Vereniging

Nieuws

Sportartsen naar de rechter voor erkenning specialisme

De Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) wil dat het besluit van minister Borst van VWS wordt vernietigd om sportgeneeskunde niet te erkennen als (klinisch) medisch specialisme. Het besluit van het Centraal College Medische Specialismen (CCMS) dat hiervoor ten grondslag ligt, moet dan ook van tafel.

De advocaat van de VSG heeft een beroepschrift ingediend bij de Rechtbank Utrecht. Hierin wordt duidelijk gemaakt dat de procedure van het CCMS en vervolgens de goedkeuring door de minister van VWS, niet door de beugel kan.

Op 18 december 1998 diende de Vereniging voor Sportgeneeskunde een verzoek in bij het Centraal College Medische Specialismen om de sportgeneeskunde te erkennen als medisch specialisme. Nadat het CCMS dit verzoek op 12 februari 2001 uiteindelijk afwees, werd deze beslissing op 11 december 2001 door de minister van VWS goedgekeurd. Met als basis een aaneenschakeling van misstappen.

Ruime Kamermeerderheid voor erkenning
Hiermee heeft de minister ook gehandeld tegen de wil van de meerderheid in de Tweede Kamer. Op de dag na de afwijzing door het CCMS riepen Partij van de Arbeid, VVD, CDA , D66 en GroenLinks minister Borst op "er alles aan te doen om sportgeneeskunde te erkennen als medisch specialisme".

In hun beroepschrift stellen de sportartsen dat het Centraal College Medische Specialismen zich verschuilt achter nietszeggende en in het geheel niet onderbouwde stellingen. Het besluit is juridisch gezien in strijd met de Algemene Wet Bestuursrecht.

In de afgelopen jaren heeft de Vereniging voor Sportgeneeskunde bij voortduring met wetenschappelijk onderzoek, door de ontwikkeling van dit specifieke vakgebied en via criteria die ook gelden bij de erkenning van andere specialismen, voldoende basis aangetoond voor erkenning.
Het aantal academische en algemene ziekenhuizen waar sportartsen werken neemt gestaag toe. Andere ziekenhuizen willen ertoe overgaan als erkenning van het specialisme een feit is. Het echte knelpunt lijkt de vraag te zijn hoe de verrichtingen van de sportarts bekostigd moeten worden. De bestaande specialisten vrezen daarvan de dupe te worden.

De advocaat van de Vereniging voor Sportgeneeskunde heeft de rechtbank verzocht dit vernietigingsverzoek versneld te behandelen en het beroep van de vereniging gegrond te verklaren. Er zijn al ruim drie jaar verstreken voordat deze bal ging rollen

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Anja M.G. Bruinsma, directeur VSG, telefoon (030) 225 22 90 of (06) 533 00 891.