Voedingscentrum
Aanscherping regelgeving T-bone gewenst
12 februari 2002
Uit een kleine steekproef van de Consumentenbond eind vorig jaar,
bleek dat sommige slagers T-bone steak verkochten zonder informatie te
geven over de leeftijd van de runderen. Ook werden steaks uit de
diepvries verkocht die afkomstig waren uit een voorraad van voor 1
januari 2001. Dit staat in het februarinummer van de nieuwsbrief
Gezond.
Het Voedingscentrum is van mening dat de regels rond BSE aangescherpt
moeten worden. Oude voorraden uit de diepvries zouden niet meer
verkocht mogen worden; nu mag dat nog wel. Het Voedingscentrum vindt
dat onbegrijpelijk, omdat dit gedeelte van de koe als risicomateriaal
is bestempeld. Door het verkopen van oude voorraad die besmet kan
zijn, wordt deze bescherming weer opgeheven. Daarnaast moeten slagers
kunnen aantonen dat rundvlees voldoet aan regels ter voorkoming van
BSE.
De mening van het Voedingscentrum komt overeen met de mening van de
Consumentenbond. Het Voedingscentrum staat daarom positief ten
opzichte van de brief die Consumentenbond aan de Keuringsdienst van
Waren heeft gestuurd. In deze brief dringen zij aan op een betere
handhaving en aanscherping van de regels rond BSE.
Wat betekent dit voor mij?
T-bone steaks mogen in principe niet meer verkocht worden, omdat dit
gedeelte van de koe als risicomateriaal is bestempeld. Daarom is ook
in restaurants de T-bone steak van het menu gehaald. Mocht u het toch
tegenkomen, dan adviseren wij u het niet te kopen of te bestellen en
dit te melden bij de Keuringsdienst van Waren.
Regelgeving BSE
Om te voorkomen dat BSE-besmet vlees in de menselijke voeding
terechtkomt, heeft de Europese Unie een aantal maatregelen genomen die
BSE-besmetting moeten voorkomen:
* Sinds 1997 moeten alle risicomaterialen bij de slacht verwijderd
worden.In Nederland worden naast de hersenen en ruggenmerg ook de
volledige wervelkolom en volledige darm verwijderd en vernietigd.
* Sinds 1 januari 2001 worden in heel Europa alle runderen die ouder
zijn dan dertig maanden bij de slacht getest op BSE. Bovendien
mogen sinds 1 april van datzelfde jaar geen T-bone steaks verkocht
worden van runderen die ouder zijn dan 1 jaar.
* De herkomst van rundvlees moet op het etiket of duidelijk
zichtbaar in de slagerij worden aangegeven. Naast vermelding van
het slachthuis en de uitsnijderij moet formeel per 1 januari 2002
ook het land van geboorte en het land van afmesten worden vermeld.
Dit hoeft echter niet als het vlees is verwerkt in een
samengesteld product of als het om gehakt gaat.
Klik hier voor meer informatie over BSE
Heeft u nog vragen over dit bericht, dan kunt u bellen met
(070) 306 88 88.
Meer voedingsnieuws