Ingezonden persbericht
WIJNINFO.NL NIEUWS
Nieuwsbulletin Wijninformatiecentrum
Den Haag, 12 februari 2002
Door René van Heusden
Oogstwaarderingen Rioja
Volgens La Prensa del Rioja heeft het gelijknamige gebied in 2001 een
'vijfsterren' oogst gehad. De opbrengst lag met 367 miljoen kilo
druiven ongeveer 25% lager dan vorigjaar, maar de kwaliteit is van
een zelden gezien niveau. Het verloop van de vegetatiecyclus was
normaal, hoogstens met iets voorsprong op het langjarig gemiddelde.
De rijpheid van de druiven was perfect en de pluk kon in alle ruist
worden uitgevoerd. Die pluk begon op 4 september en eindigde pas twee
maanden later, op 3 november. De most had veel van alles: kleur,
geur, suiker én zuren. Excellent basismateriaal derhalve voor
klassieke wijnen. Opvallend dit jaar is de homogeniteit in de
kwaliteit. Eerste vergelijkingen wijzen erop dat 2001 wellicht de
meest recente topjaren 1995 en 1994 nog gaat overklassen.
De consejo regulador heeft ook enkele andere jaren en het daarmee
samenhangende type dat nu op de markt gekomen is van een waardering
voorzien. Het gaat om:
Crianza 1998 zeer goed
Reserva 1997 goed
Gran Reserva 1995 uitstekend
Geheim Zinfandel eindelijk ontrafeld
Het mysterie rond de herkomst van de zinfandel lijkt nu eindelijk te
zijn opgelost! De vooraanstaande genetica Carole Meredith, bekend
vanwege haar eerdere ontdekkingen inzake het 'ouderschap' van
cabernet sauvignon, chardonnay and syrah, heeft door gebruik te maken
van DNA-profielen het definitieve antwoord op deze vraag gevonden.
Meredith werkte hiervoor samen met twee Kroatische wetenschappers,
Ivan Pejic en Edi Maletic. Ze kwamen tot de bevinding dat zinfandel
en een hetzelfde ras vormt met een locale inheemse Kroatische druif,
de crljenak.
De zoektocht naar de herkomst van de zinfandel dateert van eind jaren
'60. De Amerikaanse plantdeskundige Austin Goheen ontdekte toen
tijdens een reis in Italië dat de in Apulië op ruime schaal
aangeplante primitivo sterke verwantschap met de zinfandel vertoonde.
Hij bracht plantmateriaal mee terug naar de wijnbouwfaculteit van de
University of California in Davis om een en ander wat nauwkeuriger te
kunnen bestuderen. Goheen baseerde zijn vermoeden louter op visuele
aspecten, maar had geen zekerheid dat primitivo en zinfandel exact
hetzelfde druivenras waren. Latere onderzoekingen ondersteunden
Goheens theorie, maar het definitieve antwoord liet tot in de jaren
'90 op zich wachten, toen Carole Meredith, hoogleraar in de oenologie
en viticultuur aan UC Davis aan de hand van DNA-profielen onderlinge
verwantschap wist aan te tonen. Conclusie: primitivo en zinfandel
waren twee verschillende klonen van een identiek druivenras.
De vraag bleef echter waar zinfandel-primitivo nu precies vandaan
kwam. Italiaanse onderzoekers hadden bepaald dat de primitivo in
Apulië hooguit sinds 150 tot 200 jaar aangeplant was, maar ze wisten
niet hoe die daar ooit terechtgekomen was. Historische bronnen
documenteren de aanwezigheid van zinfandel in het oosten van VS in de
jaren '20 van de 19e eeuw en laten vermoeden dat hij medio jaren ' 80
naar Californië gebracht werd.
Een Italiaanse collega had Goheen in de jaren '60 verteld dat een
sterk op primitivo lijkende druif in Kroatië stond aangeplant.
Aangezien er lange tijd een uitwisseling van druivenstokken tussen
Zuid-Italië en Kroatië had plaatsgevonden, speculeerde Goheen dat de
Kroatische plavac mali wel eens voor wat meer helderheid inzake het
mysterie zinfandel-primitivo zou kunnen zorgen. In 1977 plantte hij
stekken van de plavac mali in Davis, zonder er precies achter te
komen of het nu om dezelfde of een verwante druif ging.
Nog steeds op het spoor van de herkomst van zinfandel besloot
Meredith in de jaren '90 om Kroatië te bezoeken en daar DNA-stalen
van de plavac mali te verzamelen. In mei 1998 onderzochten Meredith
en haar collega's Pejic en Maletic talrijke wijngaarden langs de
Dalmatische kust en op sommige van de grotere eilanden voor die kust.
Ze kwam met 150 stalen terug naar Davis om die te vergelijken met
stalen van zinfandel en primitivo.
Hoewel een onmiskenbare relatie tussen zinfandel en plavac mali kon
worden aangetoond, liet Merediths werk echter ook zien dat ze beslist
niet één enkel ras vormden. Ze geloofde daarom dat de een van de
ander afstamde, zonder te kunnen zeggen welke de ouder en welke de
afstammeling was. Pejic en Maletic gingen ondertussen verder met het
onderzoeken van andere oude Kroatische druivenrassen, en in juni 2001
ontdekte het team een druif met de naam dobricic en de zinfandel de
ouders van de plavac mali moesten zijn. Deze ontdekking was een
overtuigend bewijs, maar bewees nog niet definitief dat de zinfandel
van Kroatische origine was. In december 2001 kon Pejic aan Meredith
melden dat hij een druif met de naam
crljenak gevonden had, waarvan hij zeker was dat het de zinfandel
was. Pejic had wel de techniek in zijn eigen laboratorium om
eenvoudige DNA vergelijkingen uit te voeren, maar vroeg aan Meredith
om een gedetailleerdere, definitieve analyse uit te voeren in Davis.
Meredith kon aantonen dat crljenak en zinfandel inderdaad een en
hetzelfde druivenras vormen. Daarmee is de Kroatische connectie van
de zinfandel eindelijk boven alle twijfel verheven. Het verhaal van
de druif hoeft daarmee alleen nog niet afgesloten te zijn. Het zou
namelijk best kunnen dat de crljenak op zijn beurt wel eens uit
Albanië of Griekenland naar Kroatië gekomen zou kunnen zijn. Wat
evenwel onomstotelijk vast staat is dat dit ras al sinds lange tijd
in Kroatië geworteld is.
(bron: Lynn Alley, Wine Spectator)
Speciaal model glas voor Elzaswijnen
Serge Dubs, chef-sommelier van het befaamde *** restaurant Auberge de
l'Ill in Illhaeusern, heeft een glas op de markt gebracht dat
speciaal ontworpen is voor het proeven en drinken van grand
cru-wijnen uit de Elzas. Het gaat hier om meer dan de zoveelste
poging om de media te halen. Dubs, die in 1989 de titel van Meilleur
Sommelier du Monde wist te verwerven en een van de grootste experts
op het gebied van Elzaswijnen is, kwam met dit initiatief louter als
vakman.
Volgens hem - en heel wat anderen - voldeden bestaande glasmodellen
onvoldoende om de kwaliteiten van grote Elzaswijnen ten volle tot
uitdrukking te laten komen. Een jaar lang werkte hij samen met
Cristallerie de Portieux aan een nieuw model. Wat direct in het oog
springt is de ruime kelk van het glas. Hierdoor krijgen de wijnen
meer lucht en bijgevolg meer gelegenheid tot het ontplooien van
aroma's en smaakstoffen. Beluchting is volgens Dubs essentieel voor
het genieten van de grote Elzaswijnen. Het kristallen glas laat ook
de kleur en de viscositeit van de wijn zeer tot duidelijk uiting
komen, terwijl het zelfs de kleinste nuances in aroma heel precies
doet waarnemen.
De zogenaamd 'traditionele' kleine glaasjes met groene steel en voet
zouden van nu af aan dus definitief museumstukken moeten zijn.
OIV zet licht op groen voor houtsnippers
De Organisation Internationale de la Vigne et du Vin (OIV) heeft
recentelijk het licht op groen gezet voor het gebruik van
eikensnippers. In landen buiten Europa is dit een al lang en breed
ingeburgerd gebruik om wijnen in het goedkopere prijssegment toch een
houtsmaak mee te kunnen geven. Gebruik van vaten is vele malen
duurder en commercieel dus niet haalbaar voor dit soort wijnen. Tot
nu toe was gebruik van snippers in Europa officieel verboden. Van de
kant van grote producenten van merkwijnen, o.a. van vins de pays, is
hiervoor echter wel belangstelling.
De richtlijn van de OIV is weliswaar niet juridisch bindend, maar zou
niettemin toch wel eens gevolgen voor de regelgeving in Europa kunnen
hebben. De Europese Commissie had namelijk eerder al te kennen
gegeven dat het zich in deze kwestie zou laten leiden door
richtlijnen van de OIV. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Nieuwe AOC voor rode Monravel
In Bergerac is de appellation Monravel nu ook van toepassing op rode
wijnen. De eerste oogst die onder de nieuwe herkomstbenaming verkocht
mag worden is 2001. Voor witte wijnen was de appellation al van
kracht sinds 1937. Dat ze nu ook voor rood is toegestaan is niet zo
verwonderlijk. Van de in totaal 3000 hectare wijngaarden binnen de
grenzen van Monravel zijn er namelijk 1900 beplant met blauwe
druivenrassen en maar 1100 met witte.
AOC voor Normandische perencider
In Normandië is een AOC toegekend aan de Poiré de Domfront, een cider
op basis van perensap. Ongeveer veertig producenten maken deze
typisch Normandische specialiteit. Net als bij wijn gelden ook hier
regels met betrekking tot maximaal toegestane opbrengsten.
Per individuele boom geldt een limiet van 500 kilo, tenzij het om de
soort Plant de Blanc gaat. Dan mag er maar 300 kilo geplukt worden.
In de streek hoopt men dat de nieuwe AOC een halt toe zal roepen aan
het gestaag afnemende boomgaardareaal.
Oostenrijk 2001 - derde opeenvolgende succesjaar
Een 'spannende' jaargang met een happy end. Na 1999 en 2000 kan
Oostenrijk weer een topjaar bijschrijven. Evenals in Duitsland zorgde
een fantastische oktobermaand voor de uiteindelijke kwaliteit. De
aanloop was zonder meer positief: de vegetatie had eind augustus een
voorsprong van twee weken op het normale verloop. In september zag
het er ineens veel minder positief uit vanwege de vele regen, zij het
dat de druiven geen noemenswaardige schade opliepen. Oktober redde
vervolgens het jaar. Wie zijn opbrengst al in een vroeg stadium had
weten te beperken oogstte perfect gerijpte druiven. Kenmerkend in
vele gevallen is een hoge wijnzuurgraad. Opvallend dit jaar is de
grote oogst in de Steiermark: 24% boven het langjarig gemiddelde.
Kort samengevat: zeer goede kwaliteit bij een bovengemiddelde
opbrengst. Felix Austria...
Portugal 2001 - eindelijk weer volume
Portugal realiseerde in 2001 de grootste oogst sinds vijf jaar. De
kwaliteit is over het algemeen goed tot zeer goed. Kortom, precies
wat het land nodig had na een aantal jaren met veel te lage
opbrengsten. Aanvankelijk zag het er niet zo florissant uit,
aangezien met name het noorden van het Portugal in de eerste drie
maande van het jaar door een ware stortvloed geteisterd werd.
Augustus maakte echter veel, zo niet alles, goed. In gebieden als
Dão, Ribatejo en Alentejo lijkt zelfs sprake van uitstekende
kwaliteit. In deze gebieden zou 2001 wel eens een sleuteljaar kunnen
worden, omdat het de mogelijkheid biedt om op grote schaal wijnen van
uitstekende kwaliteit te exporteren. De portregio kende een
overvloedige oogst, maar kwalitatief, en dan met name in termen van
een eventuele declaratie tot Vintage, blijft 2001 daar toch wat
achter bij 2000.
Phylloxera in Central Otago
Druiventelers en wijnproducenten in Central Otago, Nieuw Zeeland,
zijn opgeschrikt door de ontdekking van phylloxera. Tot nu toe had
men hier gedacht phylloxeravrij te zijn. Zoals bekend doodt deze
druifluis wijnstokken door hun wortels aan te tasten. De ontdekking
van de phylloxera komt op een slecht moment voor 's werelds
zuidelijkste wijngebied, dat internationaal furore maakt met z'n
Pinot Noir. De grote vraag naar Pinot Noir uit Central Otago Pinot
Noir heeft er toe geleid dat het aandeel ervan in de aanplant de
afgelopen jaren is toegnomen van 40% tot 70%, tegelijk met een forse
uitbreiding van de aanplant. In korte tijd zijn hier tal van nieuwe
wijngaarden zijn aangelegd, mede door buitenlandse investeerders uit
de VS, Azië en Europa. De uitbreiding van het wijngaardareaal in
Central Otago is echter zo snel verlopen dat slechts 55% van de
stokken geplant is met phylloxera-resistente wortelstokken. Andere
wijngebieden in Nieuw Zeeland hebben een veel hoger percentage van
hun wijnstokken geënt op resistente onderstokken.
Hoewel de aanwezigheid van phylloxera tot nu toe nog maar in een
wijngaard is vastgesteld, vrezen heel wat druiventelers dat het kwaad
zich snel zal verspreiden, alle al genomen quarantainemaatregelen ten
spijt. Snelle tegenactie kan mogelijk de schade mogelijk beperken.
Hoe vernietigend de uitwerking van phylloxera kan zijn, werd in de
jaren '90 nog in Californië gevoeld, toen bleek dat de wortelstok
AXR-1 niet bestand was tegen een nieuwe varant van phylloxera, het
zogeheten Biotype B. De enige effectieve remedie was en is het enten
van stekken op resistente wortelstokken. Grote delen van Californië
zijn daarom de afgelopen jaren helemaal opnieuw aangeplant. In Otago
hoopt men een dergelijke rigoureuze consequentie voor te zijn.
Phylloxera heeft ongeveer tien jaar in een wijngaard nodig voordat de
stokken vervangen moeten worden. Door nu al met herplanten te
beginnen kan het verlies aan opbrengst gespreid worden over een flink
aantal jaren. Niettemin zal de komende tijd, mede door de sterk
toenemende vraag naar wijnen uit dit gebied, met schaarste in het
aanbod en stijgende prijzen gerekend moeten worden.
EINDE BERICHT WIJNINFORMATIECENTRUM
e-mail: WIC@wijninfo.nl
--
Dit is een bericht van de Wijninfo.nl mailservice
Kijk voor aan- en afmelden op http://www.wijninfo.nl/