LTO Nederland

Aantal aanmeldingen vacatures loopt op tot ruim 2000

Project Seizoenarbeid biedt ook mogelijkheden voor glastuinders

Dinsdag 12 februari 2002 - Het door de overheid en het bedrijfsleven opgezette project Seizoenarbeid biedt voor de glastuinders meer mogelijkheden, dan in de praktijk vaak wordt aangenomen. Voor glastuinbouwbedrijven waar gedurende drie maanden per jaar niet wordt geoogst, kunnen vacatures worden aangemeld. Het aantal door tuinders aangemelde vacatures in het kader van het project loopt intussen snel op. Tuinders hebben tot nu toe ruim 2000 vacatures aangemeld, waarvoor zij zelf in de drukke periodes van het seizoen, zoals de oogst, geen of onvoldoende personeel kunnen vinden.

Volgens ramingen gaat het in de tuinbouwsectoren vollegrond (asperges, aardbeien), glastuinbouw, fruit- en boomteelt in totaal om rond 10.000 vacatures. Bij de regionale steunpunten en het landelijk coördinatiecentrum van het vorige maand gestarte project wordt de komende maanden het arbeidsaanbod in kaart gebracht. LTO-Nederland, de ministeries van LNV en SZW en de Centra voor Werk en Inkomen hebben met het project Seizoenarbeid de handen ineengeslagen om tuinders tijdig te voorzien van arbeidskrachten. Als het niet lukt om in Nederland of in zgn. Europese Ruimte voldoende personeel te vinden, kunnen aanvragen worden ingediend voor een tewerkstellingsvergunningen.

De vacatures worden vooral gemeld uit de vollegrondstuinbouw. Het aantal meldingen uit de glastuinbouw blijft vooralsnog achter, constateert projectleider Peter Baltus. Eén van de redenen is dat een bedrijf in een tijdsbestek van één jaar gedurende zes maanden werknemers met een tewerkstellingsvergunning (TWV) aan het werk mag hebben. Dat kan in meerdere blokken van maximaal drie maanden. Volgens Baltus is de inzet van
LTO-Nederland dat ook de overige glastuinbouwbedrijven, waar de productie continu doorgaat, hun vacatures kunnen aanmelden. De inzet is, dat ook voor deze bedrijven in het uiterste geval een TWV kan worden aangevraagd, aldus de projectleider.

Naast personeelsvoorziening heeft het project een andere hoofddoelstelling, namelijk het terugdringen van illegale arbeid in de tuinbouw. Minister Vermeend (SZW) kondigde vorige maand aan, dat hard zal worden opgetreden tegen tuinders die blijven werken met illegalen. Een belangrijk deel van de inspanningen van de Arbeidsinspectie is de komende periode gericht op de agrarische sector.

Tuinders kunnen straks aan een certificaat (RIAA) zien, of ze met een bonafide uitzendbureau of loonbedrijf in zee gaan. Dan kunnen ze er vanuit gaan, dat uitzendbedrijven volgens de regels werken en voor hun werknemers belastingen en sociale premies afdragen. Op het ogenblijk hebben vijftien bedrijven zo'n keurmerk, terwijl er in de tuinbouw enkele honderden handmatige loonbedrijven actief zijn.

Voor het melden van vacatures kunnen tuinders terecht bij de volgende steunpunten:
Tilburg, tel. 013 583 6298 (Brabant en Zeeland), Horst, tel. 077 396 1370 (Limburg), Haarlem, tel. 023 - 516 2259 (Noord- en Zuid-Holland), Emmeloord, tel. 0517 380 547 (Flevoland, Friesland, Groningen, Drenthe), Wageningen, tel. 0317 466 222 (Overijssel, Gelderland, Utrecht).

Nadere informatie: Marijke Kramer (tel. 070 338 2970) en Jack Luiten (tel. 070 338 2721)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)