Amsterdam, november 2001
Tentoonstellingsprogramma 2002-2003
Van Gogh & Gauguin
9 februari t/m 2 juni 2002, tentoonstellingsvleugel (promenade, niveaus -1 en 0)
De tentoonstelling Van Gogh & Gauguin onderzoekt de persoonlijke en artistieke ontwikkeling van Vincent van Gogh (1853-1890) en Paul Gauguin (1848-1903) en richt zich in het bijzonder op hun onderlinge beïnvloeding. Hoewel hun intensieve en dramatische relatie te boek staat als een van de meest legendarische binnen de geschiedenis van de moderne kunst is hun verhaal nooit eerder verteld middels een expositie.
Van Gogh & Gauguin laat aan de hand van circa 120 topwerken - afkomstig van circa 65 bruikleengevers over de gehele wereld - zien waar Van Gogh en Gauguin vandaan komen, hoe ze elkaar ontmoetten en hoe ze zich verder ontwikkelden als kunstenaar. De werken die tot stand kwamen tijdens hun korte, maar turbulente samenwerking in het Gele Huis te Arles tussen oktober en december 1888 vormen een hoogtepunt in de tentoonstelling. Samen hadden ze plannen om de moderne kunst een nieuwe impuls te geven met wat Van Gogh Het Atelier van het Zuiden noemde.
In samenwerking met The Art Institute of Chicago (22 september 2001 t/m 13 januari 2002)
Hoofdsponsor Viacom Outdoor Sponsor
Opgelet:
Voor Van Gogh & Gauguin wordt er gewerkt met tijdsblokken en gelden er langere openingstijden en andere toegangsprijzen. Voor details verwijzen we naar www.vangoghgauguin.com (onder Kaartverkoop).
De noodzaak tot schrijven
De brieven van Vincent van Gogh
28 juni t/m 6 oktober 2002, tentoonstellingsvleugel (niveau -1)
In het Van Gogh Museum wordt in de zomer van 2002 een presentatie gehouden over de brieven van Vincent van Gogh. De wereldberoemde ego-documenten zullen voor de gelegenheid worden belicht vanuit het perspectief van een van de omvangrijkste onderzoeksprojecten die het museum ooit ondernam: de nieuwe uitgave van de volledige correspondentie van de kunstenaar.
Van Gogh was zijn hele leven een verwoed briefschrijver. Van de ongeveer twee- of drieduizend brieven die er geweest moeten zijn, bleven er ruim 900 bewaard. Ze vertellen op een indringende manier het verhaal van een boeiend leven en zijn voor generaties van lezers, kunstliefhebbers en kunsthistorici de bron bij uitstek geweest om de kunstenaar en zijn werk te begrijpen. In de expositie is een selectie van de brieven zelf te zien, maar de bezoeker krijgt ook een kijkje in de keuken van het onderzoek voor deze nieuwe editie.
American Beauty
Schilderijen en beelden uit het Detroit Institute of Arts, 1770-1920
11 november 2002 t/m 19 januari 2003, tentoonstellingsvleugel (niveau 0)
In het najaar van 2002 worden topstukken gepresenteerd uit het Detroit Institute of Arts. Het museum beheert een van de mooiste en meest representatieve collecties Amerikaanse kunst ter wereld. Alle bekende namen tussen 1770 en 1920 zullen er vertegenwoordigd zijn: Amerika's eerste schilders (Benjamin West, John Singleton Copley en Thomas Cole), de generatie geboren tussen 1816 en 1847 (Mary Cassatt, Thomas Eakins, James McNeill Whistler, Albert Bierstadt, Martin Johnson Heade en Winslow Homer) en jongere kunstenaars die tot begin vorige eeuw actief waren (William Merritt Chase, John Singer Sargent en John Sloan). De expositie laat de ontwikkeling van de Amerikaanse kunst en daarmee de vernieuwende geest van een grote natie zien.
Van Gogh 2003
In 2003 zal het 150 jaar geleden zijn dat Vincent van Gogh werd geboren. Ter gelegenheid van deze verjaardag organiseert het Van Gogh Museum in 2003 twee feestelijke tentoonstellingen.
De keuze van Vincent
14 februari t/m 15 juni 2003, tentoonstellingsvleugel (niveaus -1 en 0)
De keuze van Vincent is een van de twee hoofdtentoonstellingen waarmee het Van Gogh Museum de 150ste verjaardag van Vincent van Gogh zal vieren. In de expositie worden circa 150 werken samengebracht van kunstenaars die Van Gogh vereerde.
De bezoeker zal verrast worden door de gevarieerde smaak van Van Gogh. Zo lopen zijn helden uiteen van oude meesters als Rembrandt, Ruisdael en Van Ostade, tot academische tijdgenoten als Hubert von Herkomer en Jean-Léon Gérôme, van zijn grote voorbeelden Millet en Delacroix tot bevriende kunstenaars Toulouse-Lautrec, Bernard, Signac en Seurat. De werken zullen worden geconfronteerd met eigen werk van Van Gogh. Bezoekers kunnen zo een link leggen tussen zijn voorbeelden en het resultaat van de inspiratie.
GOGH MODERN: Van Gogh en de hedendaagse kunst
27 juni t/m 12 oktober 2003, tentoonstellingsvleugel (niveaus -1 en 0)
Van Gogh en de hedendaagse kunst is de tweede van twee hoofdtentoonstellingen waarmee het Van Gogh Museum de 150ste verjaardag van Vincent van Gogh onder de aandacht zal brengen. De expositie laat werk zien van belangrijke kunstenaars van na 1945 die een relatie hebben met Van Gogh of van wie het werk zonder Van Gogh moeilijk denkbaar zou zijn.
Enerzijds worden schilderijen geëxposeerd die in methode en expressie de inspiratie van Van Gogh kenbaar maken. Daarnaast wordt er een selectie gemaakt van kunstenaars die net als Van Gogh proberen om de kunst een nieuwe richting te geven en in hun houding evenmin als Van Gogh compromissen toelaten. De tentoonstelling zal het publiek duidelijk maken hoe actueel de kunst van Van Gogh nog is en hoe hij telkens weer in staat is om de hedendaagse kunstproductie te beïnvloeden.
La Scala
De Opera en de Oriënt, 1780-1930
7 november 2003 t/m 8 februari 2004, tentoonstellingsvleugel (niveau 0)
La Scala, het wereldberoemde operahuis in Milaan, is sinds de 18de eeuw ook de bakermat van het decorontwerp. Premières van beroemde opera's werden voorzien van decors van de meest vooraanstaande vormgevers uit hun tijd. De tentoonstelling laat circa 200 schetsontwerpen zien en zal hierbij de nadruk leggen op opera's die zich in verre landen afspelen (Aïda, Madame Butterfly en Turandot). Zo wordt een verband gelegd met de voorkeur in Europa voor alles wat exotisch was of bleek te zijn. Naast de decorontwerpen zullen er ook enkele operakostuums te zien zijn en memorabilia uit de legendarische geschiedenis van La Scala.
In samenwerking met het Museo del Teatro alla Scala in Milaan
Voor meer details over deze projecten kunt u contact opnemen met de afdeling Voorlichting van het Van Gogh Museum: +31 (0)20 570 52 91 of mailen naar pressoffice@vangoghmuseum.nl.