Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Bilthoven, 8 februari 2002

PB03/02

Buikgriep bij Nederlandse bevolking in kaart gebracht

Infectie van het maagdarmkanaal (buikgriep) vindt op grote schaal plaats in Nederland. Jaarlijks worden naar schatting 4,5 miljoen mensen getroffen door buikgriep. Het Norwalk-like virus blijkt de grootste boosdoener. Dit zijn de voornaamste conclusies van epidemioloog drs. Matty de Wit in haar proefschrift. Zij hoopt vrijdag 8 februari 2002 te promoveren aan de Universiteit van Amsterdam. Het onderzoek van De Wit is uitgevoerd bij het Centrum voor Infectieziekten Epidemiologie (CIE) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Voor het proefschrift zijn twee epidemiologische onderzoeken uitgevoerd waarmee het aantal gevallen van buikgriep en zijn ziekteverwekkers in Nederland in kaart zijn gebracht. Er werd een onderzoek in de Nederlandse bevolking (1999) uitgevoerd en een onderzoek bij patiënten die de huisarts bezochten met klachten van buikgriep (1996-1999). Op basis van deze onderzoeken wordt geschat dat jaarlijks 4,5 miljoen mensen buikgriep krijgen. Buikgriep wordt gekenmerkt door diarree en overgeven. Hoewel het om een relatief mild ziektebeeld gaat dragen de hoge aantallen bij aan een belangrijke gezondheidslast. Ongeveer 220.000 mensen bezoeken de huisarts.

In de Nederlandse bevolking bleek dat 15 % van de buikgriepgevallen werd veroorzaakt door infectie met het Norwalk-like virus (NLV) en rotavirus, 5 % door infectie met een bacterie (Salmonella en Campylobacter) en 6 % door infectie met een parasiet (o.a. Giardia lamblia). Uit het onderzoek van patiënten die de huisarts bezochten met klachten van buikgriep bleek Campylobacter de meest voorkomende ziekteverwekker (10 %). In dit onderzoek is de bijdrage van de verschillende verwekkers anders, omdat het om ernstig zieke patiënten gaat en bovendien voor relatief veel nuljarige patiënten een huisarts wordt geconsulteerd.

In meer dan 10% van de NLV infecties is het waarschijnlijk dat voedsel (of water) de bron van besmetting was. Preventieve hygiëne maatregelen bij voedselbereiders kunnen buikgriep mogelijk terugdringen. Verder vindt verspreiding van de virussen voornamelijk plaats door contact van patiënten met anderen, zowel binnen als buiten het eigen huishouden.

In Nederland is het beleid met name gericht op het terugdringen van bacteriële infecties die buikgriep veroorzaken. Uit dit proefschrift blijkt, gezien het grote aantal virusinfecties, dat maatregelen tegen de verspreiding van virusinfecties gewenst zijn. Daarnaast werken bestaande maatregelen voor het terugdringen van infecties met bacteriën als Campylobacter en Salmonella maar ten dele. Enerzijds zullen besmettingsbronnen bij voedselproducenten moeten worden aangepakt en anderzijds zal de keukenhygiëne bij de consument verbeterd moeten worden.

Het proefschrift 'Epidemiology of gastroenteritis in The Netherlands' van drs. Matty de Wit is te bestellen via Ponsen en Looijen B.V. Wageningen. ISBN nr. 90-6464-098-x.

Noten voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u terecht bij de afdeling Communicatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Postbus 1 (Antonie van Leeuwenhoeklaan 9)
3720 BA Bilthoven
Telefoon 030-274 2560/4288
Fax 030-274 4471
E-mail: info@rivm.nl