NIBUD Persbericht

P E R S B E R I C H T

8 februari 2002

Wie krijgt wat bij overlijden?

Nieuw erfrecht beschermt achtergebleven echtgenoot

Weet u eigenlijk hoe uw erfenis precies geregeld is? In de loop van 2002 treedt het nieuwe erfrecht in werking. De nieuwe wet zorgt ervoor dat de achtergebleven echtgenoot zo veel mogelijk op dezelfde manier kan doorleven. Alles gaat naar de partner; kinderen moeten geduld hebben. Situaties waarin kinderen hun erfdeel opeisen en de echtgenoot in financiële nood raakt, worden op deze manier voorkomen. In het boek Persoonlijke Financiële Planning van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) en de Consumentenbond komt het nieuwe erfrecht uitgebreid aan de orde.

Voorbeeld
Alex en Mieke hebben twee zoons, Bert en Anton. Het vermogen van Alex en Mieke zit in hun huis. Gelukkig is op het huis geen hypotheek meer gevestigd: het maandelijkse inkomen van Mieke en Alex is niet al te hoog. Bert en Anton zien zij weinig: de jongens en hun ouders kunnen slecht met elkaar opschieten. Alex en Mieke weten dat zij eigenlijk een testament moeten opmaken, maar voor zij daartoe komen overlijdt Alex. Bert en Anton eisen direct hun deel van de erfenis op. Het kan hun niet schelen dat Mieke daardoor in de financiële problemen komt.

Hoe gaat het nu nog?
In de huidige situatie behoudt de echtgenoot na overlijden de helft van het gezamenlijke vermogen. De andere helft wordt verdeeld tussen de echtgenoot en de eventuele kinderen. De kinderen kunnen dit erfdeel opeisen. De ouder kan daardoor in grote financiële problemen komen. In ons voorbeeld zou Mieke dus het huis moeten verkopen om Bert en Anton hun deel van de erfenis te kunnen geven.

Wat gaat er nu precies veranderen?
Om de langstlevende partner te beschermen tegen dit soort aanspraken van kinderen wordt nu vaak een langstlevendenbeding in het testament opgenomen. Deze wens om de partner goed verzorgd achter te laten is de basis van de nieuwe wet. De kinderen hebben nog steeds recht op de erfenis volgens dezelfde verdeelsleutel. Maar onder de nieuwe wet komt de volledige erfenis eerst bij de partner terecht. Pas wanneer ook deze overlijdt (of failliet gaat), kunnen de kinderen hun kindsdeel opeisen. Zij krijgen een vordering ter grootte van hun erfdeel, inclusief rente. De kinderen kunnen straks in principe alleen maar geld en geen goederen meer opeisen. En dit kunnen ze pas doen wanneer de andere ouder is overleden. De ouder mag het erfdeel natuurlijk wel meteen aan de kinderen uitbetalen.

Wat betekent dit voor het voorbeeld?
In de nieuwe situatie gaat het vermogen naar Mieke. Zij krijgt een schuld aan Bert en Anton, ter grootte van hun erfdelen. Deze schuld hoeft zij tijdens haar leven niet af te lossen. Mieke kan in de woning blijven wonen. Mocht bij het latere overlijden van Mieke blijken dat het hele vermogen op is, dan hebben de jongens gewoon pech.

Testament en de rechten van degene die achterblijft Door middel van een testament kan je afwijken van de wet. Je kunt bijvoorbeeld aan iemands iets speciaals nalaten. Maar je kunt ook onterven. Niet de kinderen, want die hebben altijd recht op hun zogenaamde legitieme portie. De echtgenoot bij testament onterven kan wel, maar onder de nieuwe wet heeft hij of zij heeft wel recht op een passend verzorgingsniveau. Dat wil zeggen dat de echtgenoot aanspraak kan maken op het gebruik van woning en inboedel en bijvoorbeeld de rente van een bankrekening.

Wat is uw situatie?
Heeft u wel eens nagedacht over wat er in uw situatie gebeurt bij het overlijden van een familielid? Door het nieuwe erfrecht veranderen er nog meer zaken. Wellicht een goed moment om te kijken of alles naar wens is geregeld. Meer over het regelen van uw vermogensoverdracht, en informatie over schenkingen, erfrecht en testamenten, vindt u in het boek Persoonlijke Financiële Planning. Erfrecht is slechts één van de onderwerpen die in het boek aan de orde komen. Het boek behandelt alle financiële zaken waar u mee te maken kunt krijgen. U vindt naast uitleg over wetgeving en regelingen, ook talloze voorbeelden en voorbeeldberekeningen.

Prijs en bestelwijze
Het boek Persoonlijke financiële planning is te bestellen door 17,45 over te maken op girorekening 368700 t.n.v. NIBUD, Utrecht, onder vermelding van bestelnummer C28. Kijk ook op www.nibud.nl