Gemeente Haarlemmermeer


* Bevolking Haarlemmermeer mag voorstellen doen voor de besteding

4,5 miljoen euro voor bestaande wijken en kernen

Op 31 januari 2002 heeft de gemeenteraad een budget van ¤ 4,5 miljoen vastgesteld om bestaande wijken en dorpen op te knappen. Daarbij gaat het onder meer om onderhoud aan groen, de sociale veiligheid en het in stand houden van multifunctionele gebouwen voor verenigingen en clubs. De reserve is door de raad ingesteld om ervoor te zorgen dat voorzieningen in bestaande wijken en kernen gelijke tred houden met de voorzieningen in nieuwbouwwijken. Het totale budget (á 4.500.000,-) zal ingezet worden in de periode 2002-2006, waarbij het eerste jaar maximaal de helft kan worden besteed. Tot 31 maart a.s. kunnen voorstellen worden ingediend.

Het gemeentebestuur van Haarlemmermeer heeft besloten voor de komende vier jaar ¤ 4.5 miljoen (ca. 10 miljoen gulden) beschikbaar te stellen voor de aanpak van achterstallige zaken in bestaande wijken en kernen. Burgers, bedrijven, verenigingen en maatschappelijke organisaties, kortom iedereen uit de gemeente Haarlemmermeer, kunnen tot 31 maart 2002 voorstellen indienen bij de gemeenteraad. Een werkgroep uit de gemeenteraad gaat vervolgens de ingediende ideeën beoordelen. Het doel van dit extra budget is het geven van extra impulsen op het gebied van leefbaarheid, sociale samenhang en sociale veiligheid in bestaande wijken en kernen.

Mogelijkheden op deze gebieden zijn bijvoorbeeld: extra onderhoud aan openbaar groen (te veel groen snoeien), speel- en ontmoetingsplekken voor (oudere) jongeren (vervanging van bestaande speeltoestellen voor zaken die passen bij de ouder wordende jeugd), ideeën omtrent extra activiteiten in buurthuizen (bijv. verhuur aan een pedicure), inzetten tijdelijk personeel ter ondersteuning van de vrijwilligers (bijv. facilitering van de komst van een consultatiebureau/huisarts in een van de kernen); het schoon en gezellig maken van de eigen buurt/wijk (het zgn. opzomeren), aanleg jeu de boulesbaan etc. De raad zal de voorkeur geven aan voorstellen waarbij meerdere partijen betrokken zijn of die gericht zijn op de zelfwerkzaamheid van de burgers (de burgers organiseren iets, de gemeente stelt de middelen ter beschikking). De gemeenteraad wil hiermee vooral een stimulans geven aan de eigen creativiteit van burgers om, samen met anderen, te werken aan een buurt waarin het prettig leven is.

Iedereen kan voorstellen indienen. Een werkgroep uit de gemeenteraad zal deze beoordelen op de volgende aspecten: is het uitvoerbaar, wat zijn de financiële en personele gevolgen, maakt het geen onderdeel uit van bestaande (meerjaren)plannen of bestaand gemeentebeleid, is het geen duurzame investering met afschrijvingskosten in volgende jaren.

Het gaat dus om ideeën met een eenmalige uitgave waarvoor geen andere gemeentelijke financieringsbron beschikbaar is. Het voorstel dient minimaal de volgende gegevens te bevatten: naam project/voorstel, contactpersoon, welke andere burgers/organisaties zijn bij de opzet en/of uitvoering betrokken, waarom is het voorstel van belang, waar leidt het voorstel uiteindelijk toe, voor wie is het voorstel bestemd en om welk gebied gaat het, wie is verantwoordelijk voor de uitvoering, begin- en eindtijd van het voorstel, wat zijn de geschatte totale kosten (uitgesplitst naar onderdelen), welke organisaties of personen dragen financieel ook bij aan het voorstel en welk bedrag is toegezegd, wat verwacht men
- los van de financiële bijdrage - nog meer van de gemeente aan ondersteuning.

De uitvoering van de projecten zal spoedig na een besluit van de gemeenteraad, in juni 2002, kunnen starten. De voorstellen kunnen tot 31 maart bij de gemeente ingediend te worden. Een formulier hiervoor kunt u opvragen bij de ambtelijke contactpersoon, Jo-Else Seinstra (023-5676226), hier downloaden of vul het online in print het dan uit.

Voor inhoudelijke informatie over de bestemmingsreserve kunt u zich wenden tot één van de volgende gemeenteraadsleden: Stans Gehrels (023-5636286)
Michel Bezuijen (023-5639413)
Jeroen Nobel (023-5634393)
Nel de Jonge (023-5637252)
Wim Burggraaff (023-5632602)

Hoofddorp, 8 februari 2002

Downloads:

Formulier
Voorstellen bestemmingsreserve raadsinitiatieven voor wijken en kernen.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen