Universiteit Maastricht
Promotie mw.drs. E.C. Bakker
in de Faculteit der Gezondheidswetenschappen.
Long-chain polyunsaturated fatty acids and child development.
Promotores: Prof.dr. G. Hornstra; Prof.dr. C.E. Blanco.
Donderdag 7 februari, 14.00 uur.
Het onderzoek beschreven in dit proefschrift maakt deel uit van het
'vetzuuronderzoek', dat al jaren loopt in Zuid-Limburg en waaraan honderden
zwangere vrouwen hun medewerking hebben verleend. Om te zien of er een
verband bestaat tussen de beschikbaarheid van lange-keten meervoudig
onverzadigde vetzuren rondom de geboorte en de latere ontwikkeling van
kinderen, hebben wij de ontwikkeling van 306 kinderen gemeten toen zijn 7
jaar oud waren. Deze gegevens brachten wij in verband met de hoeveelheid
vetzuren die de kinderen in hun bloed hadden toen zij geboren werden. Uit de
resultaten bleek dat er een verband bestond tussen sommige aspecten van de
ontwikkeling en het vetzuur DHA. Dit vetzuur komt vooral veel voor in vette
vissoorten zoals zalm en makreel. Omdat het kindje voor de geboorte DHA
krijgt van de moeder, willen wij zwangere vrouwen adviseren regelmatig vette
vis op hun menu zetten.
Noot voor de pers
De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 2044/2671.
Mailto:
De persberichten en oraties van de UM staan op Internet: www.pers.unimaas.nl